Συνέντευξη στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του ΠΕΙΡΑΙΑ 90.4, στους Β. Σκουρή και Γ. Τζιοβάρα

ΜΑΡ 3, 2009

“Είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας της Κυβέρνησης στις αγορές -και λέγοντας αγορές εννοώ αυτούς που θέλουμε να δανειστούμε-. Είναι της χώρας (σ.σ. το πρόβλημα) η οποία αυτή τη στιγμή εκπροσωπείται από την Κυβέρνηση και τις επιλογές της. Κι όταν μια χώρα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο δεν το δέχεται κανένας, όταν σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή δείχνει αλλοπρόσαλλες και αλληλοαναιρούμενες πολιτικές -σας θυμίζω ότι είναι μία Κυβέρνηση η οποία έχει αλλάξει τον πυρήνα της προσέγγισής της, δηλαδή «βάζω φόρους, βγάζω φόρους, επιβάλλω μέτρα, τα παίρνω πίσω», όταν η ίδια η Κυβέρνηση δίνει την εικόνα ότι δεν υπάρχει ένα σταθερό «τιμόνι» αυτή τη στιγμή- γι αυτό μίλησα για την Κυβέρνηση. Γιατί η χώρα πώς εκπροσωπείται; Από τους μικρομεσαίους;…”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άννα Διαμαντοπούλου:

èΝα αλλάξει ο Μπαρόζο.

èΜπλόφα η πρόταση του Πρωθυπουργού για συναίνεση.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου μιλώντας στην εκπομπή «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ» που παρουσιάζουν στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του ΠΕΙΡΑΙΑ στους 90.4, οι Βασίλης Σκουρής και Γρηγόρης Τζιοβάρας μεταξύ άλλων δήλωσε :

Για τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο:

Εκτιμώ ότι η Ευρώπη χρειάζεται και μια νέα ηγεσία. Ο κος Μπαρόζο έχει ταυτίσει το όνομά του με μία περίοδο πολύ συγκεκριμένη, με επιλογές που άλλαξαν την κατεύθυνση σε πολλά πράγματα που αφορούσαν στην Ευρώπη του κοινωνικού κράτους, της «επιβολής» μιας σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης του ρόλου του δημοσίου, που είχε γίνει αποδεκτή ακόμη και από τους Συντηρητικούς. Αυτό άλλαξε επί εποχής Μπαρόζο. Η εποχή μας χρειάζεται νέες προσεγγίσεις, γι αυτό και νομίζω πως χρειάζεται νέος ηγέτης στο τιμόνι της Ε.Ε. Μαζί με επειγόντως ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που αφορά κυρίως στην οικονομική διακυβέρνηση, γιατί τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από ότι ήταν. Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει με «business as usual». Δεν μπορεί να επιμένει και να χρησιμοποιεί εργαλεία και να προσπαθεί να κινηθεί στις ράγες μιας διαδρομής που έχει πλέον τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Για την Κυβέρνηση:

Είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας της Κυβέρνησης στις αγορές -και λέγοντας αγορές εννοώ αυτούς που θέλουμε να δανειστούμε-. Είναι της χώρας (σ.σ. το πρόβλημα) η οποία αυτή τη στιγμή εκπροσωπείται από την Κυβέρνηση και τις επιλογές της. Κι όταν μια χώρα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο δεν το δέχεται κανένας, όταν σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή δείχνει αλλοπρόσαλλες και αλληλοαναιρούμενες πολιτικές -σας θυμίζω ότι είναι μία Κυβέρνηση η οποία έχει αλλάξει τον πυρήνα της προσέγγισής της, δηλαδή «βάζω φόρους, βγάζω φόρους, επιβάλλω μέτρα, τα παίρνω πίσω», όταν η ίδια η Κυβέρνηση δίνει την εικόνα ότι δεν υπάρχει ένα σταθερό «τιμόνι» αυτή τη στιγμή- γι αυτό μίλησα για την Κυβέρνηση. Γιατί η χώρα πώς εκπροσωπείται; Από τους μικρομεσαίους;

Για την συμμετοχή του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες:

Για να κρίνει κανείς τι πέτυχε (σ.σ. στις Βρυξέλλες), θα έπρεπε να ξέρουμε τι είχε στο μυαλό του να πετύχει (σ.σ. ο Πρωθυπουργός). Αυτό που μας έδωσε να καταλάβουμε η Κυβέρνηση είναι ότι στη συγκεκριμένη ατζέντα, την οποία είχε η Ε.Ε. δεν πήγε ούτε με συγκεκριμένες διεκδικήσεις ούτε με συγκεκριμένες προτάσεις. Όταν έχουμε μια ατζέντα η οποία έλεγε: υποστήριξη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό και για την Ελλάδα διότι έχει σημαντικές επενδύσεις (…} όταν λοιπόν υπήρχε μια ατζέντα στα οποία η ελληνική Κυβέρνηση δεν ξέρουμε γιατί πάει, τι πάει να πει σε αυτήν την ατζέντα και σήμερα δεν ξέρουμε τι είπε κι όταν το μόνο που έχει προκύψει είναι όταν ο κος Καραμανλής κάνει κάποιες επιμέρους συζητήσεις για να εξασφαλίσει την έγκριση στο πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο ξέρουμε ήδη ότι δεν έχει γίνει αποδεκτό, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να πούμε αν πέτυχε ή δεν πέτυχε τίποτα. Όπως πήγε έτσι ήρθε. Χωρίς τίποτα στο μυαλό του πήγε και χωρίς τίποτα γύρισε.

Για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης:

Αν πάμε τώρα στο θέμα των νέων φόρων, εδώ γίνεται ακόμη πιο σαφής η σύγχυση που υπάρχει στην Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και θα σας πω τι εννοώ. Είναι σαφές ότι αλλάζουν τα δεδομένα. Σε όλες τις χώρες έχουμε αλλαγή δεδομένων διότι η κρίση είναι πολύ βαθιά. Δεν ξέρει κανείς με ακρίβεια το πού θα πάει. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι την έχουμε μπροστά μας και η Κυβέρνηση ξεκίνησε να την αντιμετωπίζει με τελείως αλληλοαναιρούμενες πολιτικές. Δηλαδή όταν έχεις κρίση, βάζεις φόρους; Η ΝΔ έβαλε φόρους. Σας υπενθυμίζω ότι το Σεπτέμβριο έβαλε οριζόντια φόρους. Όταν η κρίση βάθυνε πολύ κι όταν υπήρξε τρομακτική αντίδραση από όλες τις πλευρές έβγαλε τους φόρους. Τώρα συζητά πάλι να βάλει φόρους. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει μία αντίληψη στο ανύπαρκτο οικονομικό επιτελείο, είναι ίσως από τους ελάχιστους Πρωθυπουργούς ο κος Καραμανλής που δεν έχει καν οικονομικό σύμβουλο και το επιτελείο είναι ουσιαστικά ένα διευθυντήριο τριών Υπουργών χωρίς υποστήριξη. Δεν υπάρχει, ας πούμε, ένα συμβούλιο σοφών στη χώρα. Προκύπτει λοιπόν το αν θα βάλουμε ή αν δεν θα βάλουμε φόρους ανάλογα με το αν θέλουμε να μαζέψουμε λεφτά. Όμως αυτά είναι πάρα πολύ ευτελείς προσεγγίσεις σε μία περίοδο με τόσο μεγάλα προβλήματα. Το να μπουν ή να μην μπουν οι φόροι έχει να κάνει με την αντίληψη για το ποιοι πρέπει να πληρώσουν, με ποιον τρόπο και σε ποια περίοδο.

Για συναίνεση μεταξύ των κομμάτων στην οικονομική κρίση::

Η συναίνεση είναι η επιτομή του επικοινωνιακού δόγματος της Κυβέρνησης Καραμανλή. Το λέει πέντε χρόνια τώρα. Η συναίνεση που ζητείται δεν έχει γίνει σαφές γιατί ακριβώς ζητείται. Δεν κατανοώ πώς εννοεί τη συναίνεση (σ.σ. ο Πρωθυπουργός) γιατί η συναίνεση εάν ξεφύγουμε από την επικοινωνιακή λογική που υπάρχει στον Πρωθυπουργό, πάμε να δούμε τι σημαίνει και πώς δομείται η συναίνεση, που είναι μια κορυφαία διαδικασία και είναι κάτι που η Ευρώπη είναι περήφανη που το έχει πετύχει, έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δηλαδή συναίνεση σημαίνει ότι πρώτα από όλα στέκομαι και συμφωνώ στα δεδομένα της κρίσης. Μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Κυβέρνηση στα δεδομένα της κρίσης όταν είναι σαφές, όταν τα στοιχεία τα οποία κατατίθενται είναι ψευδή και είναι εν γνώσει της ψευδή; Κοντεύουμε να πιστέψουμε ότι η ανεργία σε όλες τις χώρες ανεβαίνει εκτός από την Ελλάδα που κατεβαίνει. Το πρώτο πράγμα είναι τα στοιχεία, το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι να εμπιστευτούμε το συνομιλητή μας. Πώς να εμπιστευτούμε μία Κυβέρνηση η οποία κάθε δυο μήνες ανατρέπει τη λογική και τη φιλοσοφία της πολιτικής της; Τρίτον, να υπάρξει η αίσθηση ότι υπάρχει αποδοχή των προτάσεων και της άλλης μεριάς.

Για πρόωρες εκλογές και για την επικοινωνιακή πολιτική του Πρωθυπουργού:

Εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε ζητήσει εκλογές, έχουμε εξηγήσει πολύ καλά τους λόγους και έχουμε κάνει μια συνολική πρόταση. Αυτό όμως που βλέπω να πλανάται στον αέρα με πολλούς τρόπους είναι ένα νέο δίλημμα, το οποίο δομήθηκε από την Κυβέρνηση, που είναι «συναίνεση ή εκλογές». Αυτό είναι μια μπλόφα. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν για πολύ συγκεκριμένους λόγους, να σταματήσει η χώρα να είναι σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, να υπάρξει μια συναίνεση για το 2010, έτσι ώστε να μην έχουμε άλλη μια προεκλογική περίοδο μπροστά μας, η κυβέρνηση που θα αναλάβει να μπορέσει να αντιμετωπίσει για μία τετραετία μπροστά της αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και να μπορέσει η χώρα με ηρεμία και με μία Κυβέρνηση, η οποία θα έχει τη δυνατότητα και την ισχύ να το κάνει να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Επομένως δεν μπαίνουν σε μία μορφή διλημματική, ούτε πιστεύω ότι ο κος Καραμανλής από αυτό του το δίλημμα να οδηγηθεί στην απόφασή του. Στο παρελθόν μας έχει αποδείξει ότι τέτοιου είδους επιλογές του αφορούν στα ακραιφνώς τα δημοσκοπικά χαρακτηριστικά, άρα το συμφέρον της παράταξής του. Η χώρα θέλει σοβαρή και αξιόπιστη Κυβέρνηση, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο ONE CHANNEL με τον Μάνο Νιφλή

ΝΟΕ 5, 2024

Συνέντευξη στο voria.gr και τον Γιώργο Χατζηλίδη

ΟΚΤ 4, 2024

Συνέντευξη στο Βήμα και τη Μυρτώ Λοβέρδου

ΟΚΤ 4, 2024