Σημεία από το χαιρετισμό της Υπουργού Παιδείας, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο «Ψυχανάλυση και Ομάδα», που διοργανώνει ο Τομέας Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

NOV 11, 2010

«Η ομαδική λειτουργία πρέπει να είναι βασικό στοιχείο της Εκπαίδευσης»

«Όπου άνθρωπος και ομάδα» είχε πει ο Αριστοτέλης και φαίνεται ότι το θέμα αυτού του Συνεδρίου αγγίζει ζητήματα, που αφορούν συνολικά στη λειτουργία των κοινωνιών. Ιδιαίτερα σε μια εποχή σαν τη σημερινή, που τα προβλήματα γίνονται όλο και πιο σύνθετα, η ανάγκη λειτουργίας μέσα στην ομάδα γίνεται όλο και πιο σημαντική.

Στην κοινωνία μας προτάσσουμε το ατομικό έναντι του συλλογικού. Το εκπαιδευτικό σύστημα, οι κοινωνικές διαδικασίες, η λειτουργία της οικογένειας, οδηγούν τα άτομα στο να λειτουργούν ως μονάδες, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και επαγγελματικής τους ζωής.

Η γνώση και οι δεξιότητες, σε σχέση με τη λειτουργία των ομάδων, έχουν ξεχωριστή σημασία για τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Αλλά και στο χώρο της Εκπαίδευσης είναι, ίσως, ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα.

Στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου και της αλλαγής που γίνεται, αυτή τη στιγμή, στα προγράμματα σπουδών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση– ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κ. Ναυρίδης, έχει την ευθύνη αυτού του προγράμματος – έχουμε εξειδικευμένες και οριζόντιες δράσεις για την αλλαγή των μεθόδων διδασκαλίας, έτσι ώστε η ομαδική λειτουργία να είναι βασικό στοιχείο της Εκπαίδευσης. Η σχέση εκπαιδευτικού και μαθητή σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης – Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια – είναι ένα από τα ζητούμενα.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν ανακοινώσεις Πανεπιστημιακών Σχολών, των οποίων οι Σύλλογοι ΔΕΠ πήραν απόφαση να απεργήσουν και να μην κάνουν μάθημα οι φοιτητές. Δηλαδή να τιμωρηθούν ποιοι; Και για ποιο λόγο; Γιατί θα αρχίσει ο διάλογος, για ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει κατατεθεί και γιατί απλά υπάρχει, αυτή τη στιγμή, ένα σχέδιο διαβούλευσης, για το οποίο καθένας μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του;

Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις, τις οποίες και περιμένουμε, αλλά θεωρώ ότι για όλους μας προτεραιότητα είναι η ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

AUG 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

AUG 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

JUL 31, 2012