Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχιμήδειου Ακαδημίας του Miami, Γεώργιο Καυκούλη

MAR 14, 2011

Η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, συναντήθηκε σήμερα 14/03/2011, με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου του Florida International University και Πρόεδρο και συνιδρυτή της Αρχιμήδειου Ακαδημίας, Γεώργιο Καυκούλη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν:

· η θέσπιση του Ελληνικού Διεθνούς Απολυτηρίου, η οποία θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Ομογένειας, θα διευρύνει τον αριθμό των μαθητών, θα αυξήσει τον αριθμό των σχολείων που διδάσκουν Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό και θα δημιουργήσει πυρήνες φιλελλήνων,

· η λειτουργία και η διεθνής προοπτική του μοντέλου του σχολείου αυτού ως δίγλωσσου,

· η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την αναγνώριση του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας ως επάρκειας για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας στο εξωτερικό και τη διμερή ανταλλαγή εκπαιδευτικών.

Μετά τη συνάντηση, η Υπουργός δήλωσε:

Το μοντέλο των καταστατικών σχολείων, όπως λέγονται τα «charter schools», είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μοντέλα στα σχολεία σήμερα. Το συγκεκριμένο «charter school» ακολουθεί το επίσημο σχολικό πρόγραμμα της Πολιτείας, αλλά έχει την ευελιξία να επικεντρώνει στην ειδική διδασκαλία μαθημάτων της επιλογής του, όπως η Ελληνική Γλώσσα και η Γεωμετρία στα Ελληνικά.

Τα παιδιά του συγκεκριμένου σχολείου, διδάσκονται από την προσχολική ηλικία την ελληνική γλώσσα και τα μαθηματικά, στη μητρική τους και στην ελληνική, μέχρι την αποφοίτησή τους από το Λύκειο.

Το σημαντικό είναι ότι η ελληνική γλώσσα αποτελεί επιλογή από ξένους και ότι οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν τη δυνατότητα να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Είναι ένα πολύ καλό μοντέλο που υποστηρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείγμα και για πολλές άλλες δράσεις.

Τι είναι η Αρχιμήδειος Ακαδημία

Η Αρχιμήδειος Ακαδημία ανήκει στο θεσμό των καταστατικών Σχολείων (Charter Schools), τα οποία είναι δημόσια σχολεία και λειτουργούν υπό την επίβλεψη, τον έλεγχο και την χρηματοδότηση του αντίστοιχου για κάθε πολιτεία των ΗΠΑ Περιφερειακού Συμβουλίου Δημόσιων Σχολείων, παρέχοντας δωρεάν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στους μαθητές. Στο πλαίσιο αυτό, ιδρύθηκε η Αρχιμήδειος Ακαδημία το 2002 με πρωτοβουλία Ελλήνων ομογενών, με αποστολή να μυήσει το «νεαρό νου» στην τέχνη του σκέπτεσθαι, και να προσφέρει στους μαθητές ελληνικής ή άλλης καταγωγής άριστη παιδεία στα ελληνικά με έμφαση:

· στα κλασικά επιτεύγματα της ελληνικής λογοτεχνίας και των καλών τεχνών όπως διαπερνούν τον σύγχρονο παγκόσμιο πολιτισμό και

· στην τέχνη της μαθηματικής σκέψης.

Η Αρχιμήδειος Ακαδημία, έχει Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, με 790 (10% ελληνικής καταγωγής) εγγεγραμμένους μαθητές κάθε εθνότητας. Η παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές.

Η Ακαδημία έχει λάβει πολλές διακρίσεις, οι οποίες την κατατάσσουν στα δέκα καλύτερα σχολεία της Πολιτείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

AUG 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

AUG 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

JUL 31, 2012