Η σημερινή συνάντησή μας είναι μια ευχάριστη στιγμή, μια ιδιαίτερη σύμπτωση, όχι μόνο γιατί είμαι Υπουργός Παιδείας, αλλά και γιατί κατάγομαι από την Κοζάνη, την πόλη που έχει, μέσα στο χρόνο, πολύ στενή πνευματική και πολιτιστική σχέση με την Ουγγαρία.
Την περίοδο της Τουρκοκρατίας έφυγαν από την Ελλάδα σπουδαίοι άνθρωποι, άνθρωποι κυρίως του εμπορίου και των Γραμμάτων και βρήκαν στην Ουγγαρία μια δεύτερη πατρίδα.
Ο 17ος, ο 18ος και ο 19ος είναι αιώνες που η ελληνική παροικία στην Ουγγαρία αποτελεί ζωντανό στοιχείο της δεύτερης πατρίδας της, ενώ ταυτόχρονα είναι σε συνεχή επαφή και βοηθάει το σκλαβωμένο γένος.
Η ελληνική παροικία στην Ουγγαρία εκείνα τα χρόνια επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά το δυναμισμό των Ελλήνων και το δαιμόνιο πνεύμα του ελληνικού εμπορίου. Εκεί ανθίζουν στοιχεία του νεοελληνικού διαφωτισμού.
Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που η Ουγγαρία και η Ελλάδα πέρασαν δύσκολες περιόδους, έζησαν έναν εμφύλιο πόλεμο, αρκετοί Έλληνες βρήκαν μια δεύτερη πατρίδα στην Ουγγαρία.
Οι δεσμοί των δύο χωρών συνεχίστηκαν για να φτάσουμε μέχρι σήμερα.
Σήμερα οι δύο χώρες έχουν ανεπτυγμένες σχέσεις, που μπορούν να γίνουν ακόμη πιο στενές, ιδίως στο χώρο της εκπαίδευσης. Η Ελλάδα και η Ουγγαρία έχουν κοινά στοιχεία πολιτισμού. Η ελληνική κοινότητα στην Ουγγαρία έχει σήμερα θεσμικό ρόλο και δυνατότητα συμμετοχής στα κοινά. Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε πανεπιστήμιο και σε σχολεία στην Ουγγαρία.
Την περίοδο αυτή οι δύο χώρες βιώνουν έντονη οικονομική κρίση, την ίδια στιγμή όμως απολαμβάνουν ειρήνη και δημοκρατία που είναι η βάση για να δημιουργηθούν οι καλύτερες και οι πιο δημιουργικές συνθήκες ανάμεσα στους λαούς.
Υπάρχουν βάσεις, φυτώρια, πολιτισμικές σχέσεις, συνεργασίες μεταξύ πανεπιστημίων, πολιτιστικές ανταλλαγές, ώστε οι δύο πολύ σημαντικοί πολιτισμοί της Ευρώπης να έρθουν κοντά μέσα από τους λαούς τους.
Από την δική μας πλευρά θα δοθεί όποια βοήθεια είναι αναγκαία και στο σχολείο του ελληνικού χωριού Μπελογιάννης, και στο σχολείο στην πρωτεύουσα και στην έδρα που διδάσκεται η ελληνική γλώσσα.
Η έκθεση που φιλοξενείται εδώ, στην Παλαιά Βουλή, είναι μια πολύ σημαντική στιγμή. Αποτυπώνει την πορεία Ελλήνων, κυρίως από τη Δυτική Μακεδονία -και την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κοζάνη, τα Σέρβια και τη Σιάτιστα-, που παίρνουν το δρόμο της κεντρικής Ευρώπης σε πολύ δύσκολες εποχές και προσφέρουν τόσο στην δεύτερη πατρίδα τους όσο και στη χώρα μας.
Η έκθεση αυτή είναι πραγματικά μια πολύ καλή στιγμή και για τις δύο χώρες. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους.
Θα ήθελα, πριν κλείσω την ομιλία μου, να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία στον κ. Μαζαράκη, ο οποίος, ως Νομάρχης Καστοριάς, έχει γράψει ιστορία και έχει αλλάξει το ρου του τόπου. Έμαθα για αυτόν σε ηλικία 25 ετών, όταν ξεκίνησα την πολιτική μου καριέρα ως Νομάρχης Καστοριάς και άρχισα να διαβάζω τι είχε γίνει στο νομό. Χαίρομαι πολύ που μετά από τόσα χρόνια τον ξαναβρίσκω εδώ.