Τα συμπεράσματα των συνεδριάσεων του ΕΣΥΠ για την Ανώτατη Εκπαίδευση στον Πρωθυπουργό

MAR 23, 2011

Η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, ο Υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ιωάννης Πανάρετος, και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), καθηγητής Αλέξης Λυκουργιώτης, παρέδωσαν, σήμερα 23/03/2011, στον Πρωθυπουργό τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων του ΕΣΥΠ για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς και το συνοπτικό κείμενο συμπερασμάτων του Προέδρου του ΕΣΥΠ.

Η Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε:

Το ΕΣΥΠ είναι ένας σημαντικός θεσμός, που ιδρύθηκε από τον Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, όταν ήταν Υπουργός Παιδείας.

Στο Συμβούλιο συμμετέχουν οι φορείς της εκπαίδευσης, τα κόμματα, κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς. Ο Πρόεδρος του ΕΣΥΠ καθηγητής, Αλέξης Λυκουργιώτης, κατέθεσε στον Πρωθυπουργό το πόρισμα για τις αλλαγές και τις προτάσεις του ΕΣΥΠ για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Είναι μια εξαιρετικά σημαντική βοήθεια. Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τα πορίσματα του Συμβουλίου, που μετά από πολλές συνεδριάσεις, με μεγάλη σοβαρότητα και τεκμηρίωση, καταθέτει σήμερα τις προτάσεις του.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση η Υπουργός απάντησε:

Βρισκόμαστε στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Εξετάζουμε τα τελευταία κείμενα και πορίσματα της διαβούλευσης και μόλις είναι έτοιμο το τελικό κείμενο θα δοθεί στη Βουλή.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΥΠ Αλέξης Λυκουργιώτης δήλωσε:

Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στον Πρωθυπουργό τις προτάσεις του ΕΣΥΠ που αφορούν στην επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Θεωρώ ότι όλη η εργασία που έχει γίνει στο ΕΣΥΠ -για την οποία πρέπει να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στα μέλη του, διότι διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα- θα βοηθήσει την πολιτεία στην επιχειρούμενη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη σύμπνοια προτάσεων του ΕΣΥΠ και του αρχικού κειμένου διαβούλευσης του Υπουργείου:

Συζητήσαμε πέντε διαφορετικά θέματα. Σε ορισμένα από αυτά αναπτύχθηκαν διαφορετικές απόψεις, ενώ σε αρκετά υπήρξε συμφωνία. Στο θέμα της αρχιτεκτονικής διάρθρωσης των Ιδρυμάτων και στο θέμα της εκπαιδευτική δομής των Πανεπιστημίων, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση. Στο θέμα του διοικητικού μοντέλου εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις. Όλες παραδόθηκαν στον Πρωθυπουργό.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εισαγωγή σε Τμήμα και όχι σε Σχολή ο Πρόεδρος του ΕΣΥΠ απάντησε:

Σχετικά με την εισαγωγή σε Τμήμα μπορώ να πω ότι υπήρξε ευρεία συναίνεση. Ταυτόχρονα, εκφράστηκαν προβληματισμοί σε ό,τι αφορά στο αδιάβλητο της μετάβασης από το πρώτο προπαρασκευαστικό έτος στο δεύτερο έτος και στο θέμα των υπαρχουσών δομών.

Βρείτε το κείμενο των συμπερασμάτων εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

AUG 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

AUG 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

JUL 31, 2012