Σημεία ομιλίας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

NOV 4, 2011

Τη σημερινή συζήτηση, από την οποία λείπει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την παρακολουθεί όλη η υφήλιος, καθώς ό,τι συμβαίνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στην ελληνική οικονομία – που είναι περίπου το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας – επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία. Είναι σημαντικά για την εποχή μας η εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αλληλοεξάρτηση των εθνικών οικονομιών με την παγκόσμια οικονομία, καθώς δεν είμαστε μια χώρα μόνη που βρέθηκε σε μια κρίση χωρίς να επηρεάζεται από άλλους παράγοντες.

Η Ελλάδα το 2009 παρέλαβε μια δημοσιονομική βόμβα. Μια χώρα σε κρίση χρέους, εν μέσω ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κρίσης. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον που ανέλαβε η κυβέρνηση, έπρεπε να σχεδιάσει, να παρουσιάσει και να εφαρμόσει πολιτικές και μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα.

Είχα την τιμή να είμαι Υπουργός Παιδείας σε ένα Υπουργείο που είναι στην καρδιά της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, της εθνικής συνείδησης και εξέλιξης κάθε χώρας. Επί 2 χρόνια κάναμε μια συστηματική και ουσιαστική δουλειά. Ψηφίστηκαν 5 μεγάλα νομοσχέδια που αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και που έχουν βασιστεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες προηγούμενων Υπουργών, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην τεράστια αλλαγή που χρειάζεται το εκπαιδευτικό σύστημα.

Θέλω να ευχαριστήσω την Αναπληρώτρια Υπουργό, Φώφη Γεννηματά, που έφερε πρόσφατα ένα από τα 5 σημαντικά νομοσχέδια, που αφορά στην Ελληνόγλωση Εκπαίδευση στο εξωτερικό, καθώς και την Υφυπουργό Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, που συνδιαμορφώσαμε μαζί πολιτικές και δούλεψε με πάθος σε ένα Υπουργείο με προβλήματα διαχείρισης. Έγινε σημαντικό έργο και πιστεύω ότι αυτή η Βουλή θα το συνεχίσει. Θα το καταθέσω την επόμενη εβδομάδα στη Διακομματική Επιτροπή για την Παιδεία.

Ό,τι και να γίνει στην χώρα δεν πρέπει να χάνουμε λεπτό. Το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης δεν αφορά μόνο την οικονομία που είναι η βάση και ο καμβάς. Ας αναλογιστούμε τι είδους και βάθους μεταρρυθμίσεις έχει ψηφίσει αυτή η Βουλή, που δεν έχουν αξιολογηθεί, αλλά μελλοντικά θα αλλάξουν τη χώρα.

Θα αναφερθώ ενδεικτικά στη μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ένα δύσκολο πολιτικό εγχείρημα, που σήμερα είναι σε εξέλιξη και εφαρμόζεται. Αυτός ο νόμος ψηφίστηκε με συναίνεση, από 250 βουλευτές, που σημαίνει ότι ο επόμενος Υπουργός δεν θα έρθει και θα αρχίσει έτσι εύκολα να τον αλλάζει. Μπορούμε, λοιπόν, να έχουμε μια αίσθηση ευθύνης και σταθερότητας για το τι θα συμβεί στον σημαντικό τομέα της Παιδείας.

Μπροστά μας έχουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Απειλείται ένα ουσιαστικό κεκτημένο της χώρας. Η ευρωπαϊκή της πορεία και η παραμονή της στο ευρώ. Αυτό ήταν κάτι αδιανόητο. Σήμερα το κραδαίνεται υπό μορφή από απειλής πολλές πλευρές. Αυτό το κεκτημένο μεταφράζεται σε ανάπτυξη, σταθερότητα, ευημερία, τη σύνδεση της χώρα με τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης. Η απώλεια αυτών των κεκτημένων συνοδεύεται από ύφεση και κοινωνική οδύνη, απομόνωση και εθνική οδύνη, επιστροφή σε κοινωνικά δεδομένα παλαιότερων δεκαετιών. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν δράσουμε άμεσα και όπως πρέπει η χώρα θα μπει σε ένα σκοτεινό τούνελ, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην έλλειψη βασικών αγαθών, σε προβλήματα καταβολής μισθών και συντάξεων και αδυναμία χρηματοδότησης σε τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία. Η ανατροπή του βιοτικού επιπέδου ίσως είναι από τις μεγαλύτερες απειλές.

Ακόμη και αν όλα αυτά κάποιοι θεωρούν ότι σπέρνουν τον πανικό, πρέπει να μιλάμε με απόλυτη ειλικρίνεια. Αυτό που απέφυγε μέχρι τώρα αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή και για το οποίο παλέψαμε με νύχια και δόντια είναι να αποτρέψουμε την ανατροπή και να εξασφαλίσουμε, με τη συμφωνία του Πρωθυπουργού στις 26 Οκτωβρίου, κατ΄ αρχήν τη διαγραφή ενός σημαντικού μέρους τους χρέους. Γιατί πέρα από την οικονομική εξυγίανση της χώρας, έπρεπε να μπουν και οι βάσεις για σημαντικά πράγματα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει μπροστά.

Αυτή τη συμφωνία την πέτυχε αυτή η Βουλή, αυτή η κυβέρνηση με την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το έργο των δύο χρόνων- γιατί σήμερα γίνεται και απολογισμός και δέσμευση για το επόμενο διάστημα – θα το γράψει η Ιστορία ως ένα από τα πλέον αποτελεσματικά έργα που έχουν γίνει. Το βάθος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, των συγκρούσεων με κατεστημένα στην ελληνική κοινωνία είναι έργο δεκαετίας συμπυκνωμένο σε μήνες. Βεβαίως έγιναν λάθη, πισωγυρίσματα και ατολμίες. Όλο αυτό το έργο, όμως, έγινε με τεράστιο πολιτικό κόστος, βουλευτές και στελέχη απομακρύνθηκαν. Χάσαμε τα λαϊκά στρώματα. Οι άνθρωποι που είναι η βάση του ΠΑΣΟΚ μας κοιτούν πλέον με οργή, με απορία ή με θλίψη. Εδώ μέσα, όμως, πιστέψαμε όλοι βαθιά ότι κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε.

Έχουμε αποφασίσει ότι η εθνική συναίνεση είναι το ζητούμενο για τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε καλή γνώση για τις επόμενες κινήσεις μας. Η κυβέρνηση που θα στηρίζεται στο σύνολο των δυνάμεων της Βουλής – γιατί αυτό θέλουμε – είναι κυβέρνηση πολιτικών προσωπικοτήτων, με συγκεκριμένο και σαφές χρονοδιάγραμμα για όσα έχει να κάνει, που δεν είναι κινήσεις τεχνοκρατών. Πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι το έργο της επόμενης περιόδου είναι αμιγώς πολιτικό, εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο και δεν μπορεί να έρθει σε πέρας εάν δεν κατανοήσουμε όλοι το μέγεθος της ευθύνης.

Βεβαίως, δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση σε μια διαδικασία που έχει πράγματι κάτι το παράδοξο. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης για ό,τι έχει γίνει, αλλά και για αυτό που δεσμευθήκαμε και περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, χθες, στο Κοινοβούλιο. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, γιατί ήδη χάσαμε μια πολύτιμη εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

AUG 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

AUG 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

JUL 31, 2012