Βράβευση μαθητών στην εκδήλωση «Παπαδιαμάντης – Ελύτης – Γκάτσος – Τσίρκας: εκατό χρόνια μετά!!!»

ΔΕΚ 2, 2011

Οι μαθητές 12 σχολείων από όλη την Ελλάδα, που διακρίθηκαν στη δημιουργία έργων (βίντεο, μπλογκ και αφίσα) στο πλαίσιο του προγράμματος «Παπαδιαμάντης – Ελύτης – Γκάτσος – Τσίρκας: εκατό χρόνια μετά!!!» βραβεύτηκαν, σήμερα 02/12/2011, σε εκδήλωση στο Υπουργείο, παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου.

Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος, Διευθυντής του περιοδικού «Διαβάζω» και σχολιαστής ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος.

Η Υπουργός, στην ομιλία της, τόνισε:

  • Η «συγκολλητική ουσία» μιας κοινωνίας και ενός έθνους είναι η πνευματική δημιουργία. Αυτό ενώνει μέσα στους αιώνες διαφορετικές γενιές, ανθρώπους και καταστάσεις, δημιουργώντας ενιαία χαρακτηριστικά.

  • Πίσω από όλες αυτές τις προσπάθειες υπάρχουν εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί, που βλέπουν το έργο τους αποκλειστικά ως αποστολή. Εκπαιδευτικοί, που σε όλες τις εποχές και σε όλες τις χώρες αλλάζουν τις κοινωνίες, γιατί μπορούν να εμπνεύσουν και να δώσουν στα παιδιά τη δυνατότητα να δημιουργήσουν.

  • Μέσα σε αυτή τη δύσκολη εποχή, δώσατε το «αποτύπωμα» της δικής σας γενιάς. Είναι το αποτύπωμα μιας γενιάς που «πατάει» στο παρελθόν για να δημιουργήσει το μέλλον της.

Το πρόγραμμα «Παπαδιαμάντης – Ελύτης – Γκάτσος – Τσίρκας: εκατό χρόνια μετά!!!», που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2011, συνδέει τον Πολιτισμό με το Νέο Σχολείο, αναδεικνύοντας τον καινοτόμο και δημιουργικό τρόπο δράσης του. Τα καινοτόμα έργα των παιδιών αξιολογήθηκαν από κριτική επιτροπή σημαντικών προσωπικοτήτων της Τέχνης και του Πολιτισμού, ενώ τρία έργα – ένα από κάθε κατηγορία – διακρίθηκαν από διαδικτυακή αξιολόγηση της σχολικής κοινότητας.

Η ομιλία της Υπουργού:

Σας καλωσορίζουμε στο Υπουργείο Παιδείας. Είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι που, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ξεπηδάει η ελπίδα, η δύναμη της Ελλάδας, της νέας γενιάς.

Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια ένα χρόνο πριν, με δουλειά πολλών ανθρώπων στο Υπουργείο, εκπαιδευτικών, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών, ώστε να στήσουμε αυτό το πρόγραμμα και να δώσουμε τη δυνατότητα να εκφραστούν οι μαθητές και οι μαθήτριες σε όλη την Ελλάδα. Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη συμμετοχή και τόσο πολλές ιδέες. Τα έργα που είδαμε σήμερα είναι το απαύγασμα, τα καλύτερα που επελέγησαν. Σε αυτή την προσπάθεια, όμως, συμμετείχαν δεκάδες Γυμνάσια και Λύκεια και υπήρξαν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις. Οι μαθητές εκφράστηκαν με όλες οι μορφές Τέχνης: τη ζωγραφική, το χορό, την ποίηση, το διήγημα, μέσω της νέας τεχνολογίας με βίντεο.

Πίσω από όλες αυτές τις προσπάθειες υπάρχουν εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί, που βλέπουν το έργο τους αποκλειστικά ως αποστολή. Εκπαιδευτικοί που σε όλες τις εποχές και σε όλες τις χώρες αλλάζουν τις κοινωνίες, γιατί μπορούν να εμπνεύσουν και να δώσουν στα παιδιά τη δυνατότητα να δημιουργήσουν.

Περνάμε όλοι μας δύσκολα, καθώς η χώρα περνάει μια από τις πιο κρίσιμες φάσης στην ιστορία της. Αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια θυμίζει εποχές πολέμου. Σε αυτές τις περιόδους, όμως, το πιο σημαντικό, από το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη, είναι οι ρίζες κάθε κοινωνίας και έθνους, που βρίσκονται στην πνευματική δημιουργία.

Όλοι διαβάσατε τους τέσσερις μεγάλους δημιουργούς και είδατε μέσα από τα έργα τους αυτά που μας ενώνουν. Η «συγκολλητική ουσία» μιας κοινωνίας και ενός έθνους είναι η πνευματική δημιουργία. Αυτό ενώνει μέσα στους αιώνες διαφορετικές γενιές, ανθρώπους και καταστάσεις, δημιουργώντας ενιαία χαρακτηριστικά. Η εθνική ανάταση και οι ρίζες δεν πρέπει να συγχέονται με τον αρνητικό εθνικισμό, αλλά να δίνουν θετική διάσταση στην εθνική μας ύπαρξη, που αποτυπώνεται στα έργα και των τεσσάρων δημιουργών. Και οι τέσσερις δημιουργοί έζησαν σε διαφορετικές, αλλά δύσκολες στιγμές. Από το έργο τους βλέπουμε πώς η δημιουργία δίνει την απάντηση και την έμπνευση για να προχωρήσουμε μπροστά.

Χαίρομαι και αισθάνομαι υπερήφανη που, μέσα σε αυτή τη δύσκολη εποχή, δώσατε το «αποτύπωμα» της δικής σας γενιάς. Είναι το αποτύπωμα μιας γενιάς που «πατάει» στο παρελθόν για να δημιουργήσει το μέλλον της.

Θέλω να συγχαρώ ιδιαιτέρως τους εκπαιδευτικούς, γιατί, παρόλο που το εκπαιδευτικό σύστημα έχει σοβαρά προβλήματα και οι ίδιοι υπέστησαν μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους, συμμετείχαν με όλες τους τις δυνάμεις.

Να συγχαρώ, επίσης, εσάς τους μαθητές, τους γονείς σας, τις τοπικές κοινωνίες. Είναι σημαντικό ότι υπήρξε συμμετοχή και πολύ ενδιαφέροντα έργα από όλα τα μέρη της Ελλάδας, τόσο από τα αστικά κέντρα όσο και από την περιφέρεια.

Μας κάνετε αισιόδοξους και πολύ υπερήφανους. Στην πλατφόρμα www.i-create.gr, όπου έχουν ανέβει τα έργα σας, έχουν γίνει περισσότερες από 40.000 «χτυπήματα». Το συνολικό έργο θα παρουσιαστεί και από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση. Θερμά συγχαρητήρια.

Τα έργα των μαθητών και υλικό για την εκδήλωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου: www.minedu.gov.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Anna Diamantopoulou y José Fernández-Albertos analizan las políticas públicas efectivas para blindar la cohesión social y la reducción de la desigualdad

ΝΟΕ 25, 2024

«Έκθεση Ντράγκι: Αναπτυξιακή Προοπτική στην Ελλάδα & την ΕΕ»

ΝΟΕ 4, 2024

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

ΑΥΓ 31, 2012