Συνέντευξη στον Ρ/Σ ΣΚΑΙ 100,3

ΔΕΚ 13, 2011

Συνέντευξη της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, στον Ρ/Σ ΣΚΑΙ 100,3 στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου

Για την εφαρμογή του Νόμου για τα ΑΕΙ:

  • Στο Νόμο είναι σαφές ότι αν δεν ακολουθηθούν όλες οι ενέργειες που προβλέπονται στο χρόνο που πρέπει, θα σταματήσει η χρηματοδότηση. Η Βουλή τον ψήφισε προκειμένου να αλλάξουν ορισμένα πράγματα βαθειά στο Πανεπιστήμιο και είπε ότι «αν δεν τον εφαρμόσετε θα πρέπει να πάρετε τις ευθύνες σας απέναντι στους φοιτητές σας και την Κοινότητα γιατί θα σταματήσει η χρηματοδότηση». Αυτό δεν είναι απειλή, υπάρχει στο Νόμο.

  • Την αντισυνταγματικότητα ενός Νόμου την κρίνει η Βουλή και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

  • Ένας Νόμος για να δοκιμαστεί και να αλλάξει πρέπει να εφαρμοστεί.

Για τα βιβλία

  • Έχει εκτυπωθεί πάνω από το 92% των βιβλίων. Το εκπαιδευτικό έργο συνεχίζεται κανονικά.

Για την πολιτική κατάσταση στη χώρα

  • Οι εκλογές πρέπει να γίνουν όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι στόχοι, ώστε να δώσουν τη δυνατότητα να πάμε σε μια νέα προγραμματισμένη τετραετία έχοντας τουλάχιστον το ευρώ στο χέρι και έχοντας εξασφαλίσει τα 130 δισ. που είναι να πάρουμε.

  • Σε αυτή την περίοδο δεν μπορεί να είσαι Υπουργός και να κάνεις και άλλα πράγματα. Πρέπει να είσαι απερίσπαστος να κάνεις αυτό που πρέπει. Δεν υπάρχει υπουργείο που τα προβλήματα δεν είναι καταιγιστικά και σε καθημερινή βάση. Όχι Υπουργός και υποψήφιος αρχηγός. Τώρα είμαι Υπουργός. Δεν πρέπει να εμπλέξουμε τα στελέχη αυτής της κυβέρνησης με τα εσωκομματικά των κομμάτων.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Σχετικά με την αποχώρηση του ειδικού Γραμματέα από τη Σύνοδο Πρυτάνεων:

Ο κ. Παπάζογλου έχει τον σεβασμό όλων. Είναι Καθηγητής στο Πολυτεχνείο, Ναυπηγός, έχει διδάξει στο ΜΙΤ και είναι από τους ανθρώπους που βοήθησαν στο Νόμο. Σήμερα έχει την ευθύνη της εφαρμογής του. Πήγε στην ανώτερη συνάντηση -δεν είναι θεσμοθετημένο όργανο- των πνευματικών ανθρώπων του τόπου, των Πρυτάνεων, και εκεί επικράτησε μία ένταση, η οποία δεν τιμά αυτόν τον χώρο. Ο ίδιος και για να μην ρίξει λάδι στη φωτιά και για να διασφαλίσει την ακαδημαϊκή του σοβαρότητα επέλεξε να μην εισέλθει στο χώρο και δημιουργήσει ένταση. Δεν υπέβαλε παραίτηση, ούτε ποτέ ετέθη τέτοιο θέμα.

Σχετικά με την εφαρμογή του νόμου:

Εφαρμόζονται όλα τα άρθρα του νόμου. Οι Πρυτάνεις τον εφαρμόζουν μια χαρά εκτός από ένα σημείο: αυτό που αφορά στην εξουσία. Εκεί λοιπόν που υπάρχουν τα προβλήματα είναι στην εκλογή του Συμβουλίου Ιδρύματος. Όπως βλέπετε τα Πανεπιστήμια λειτουργούν ομαλά. Στο θέμα της διοίκησης όμως, βάζω πολλά ερωτηματικά. Ορισμένοι από τους Πρυτάνεις έχουν επικεντρώσει στο θέμα της εξουσίας. Δεν αρνούνται να εφαρμόσουν το Νόμο όσον αφορά τις εκλογές των καθηγητών, την εφαρμογή των 13 εβδομάδων, και θέματα εξωστρέφειας και Έρευνας, για τα οποία χρηματοδοτούνται.

Οι Πρυτάνεις έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του Νόμου. Αυτό δεν γίνεται πρώτη φορά και δεν είναι και ο μόνος Νόμος για τον οποίον γίνεται. Μόνο που την αντισυνταγματικότητα την κρίνει η Βουλή και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εκτός όλων των άλλων τα Πανεπιστήμια αρνούνται να στείλουν καταστάσεις για το θέμα της εφεδρείας. Και να υπενθυμίσω ότι οι συγκεκριμένοι Πρυτάνεις εκλέγονται και από τους ίδιους τους διοικητικούς υπαλλήλους. Δηλαδή, το σύστημα έχει δημιουργήσει πελατειακές καταστάσεις και είναι πραγματικά ανατριχιαστικό να σκεφτεί κανείς ότι οι Πρυτανικές Αρχές της χώρας αρνούνται να εφαρμόσουν ένα Νόμο σε μία κρίσιμη για τη χώρα κατάσταση.

Στο Νόμο είναι σαφές ότι αν δεν ακολουθηθούν όλες οι ενέργειες που προβλέπονται στο χρόνο που πρέπει θα σταματήσει η χρηματοδότηση.

Η Βουλή τον ψήφισε προκειμένου να αλλάξουν ορισμένα πράγματα βαθειά στο Πανεπιστήμιο και είπε ότι «αν δεν τον εφαρμόσετε θα πρέπει να πάρετε τις ευθύνες σας απέναντι στους φοιτητές σας και την Κοινότητα γιατί θα σταματήσει η χρηματοδότηση». Αυτό δεν είναι απειλή, το λέει μέσα ο Νόμος και το γνωρίζουν πολύ καλά από την πρώτη μέρα.

Ένας Νόμος για να δοκιμαστεί και να αλλάξει πρέπει να εφαρμοστεί. Πώς θα ξέρεις τα προβλήματα του αλλιώς; Μέσα στο Νόμο υπάρχει άρθρο που λέει ότι θα γίνεται αξιολόγηση κάθε πράξης και σε τρία χρόνια θα υπάρξουν αλλαγές σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Από την στιγμή που δεν υπάρχει όμως η εφαρμογή του Νόμου πώς να υπάρξουν αλλαγές;

Ο νόμος αυτός θα εφαρμοστεί για πολλά χρόνια με την υποστήριξη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Αυτό αποδεικνύει και η παρουσία του κ. Αρβανιτόπουλου, του Αναπληρωτή Υπουργού, που, παρότι προερχόμαστε από διαφορετικά κόμματα, υποστήριξε το νόμο.

Για τα βιβλία

Πράγματι υπήρξε σοβαρό θέμα με την καθυστέρηση των βιβλίων. Έχω δώσει όλα τα στοιχεία στη Βουλή.

Έχει εκτυπωθεί πάνω από το 92% των βιβλίων. Το εκπαιδευτικό έργο συνεχίζεται κανονικά.

Αυτό, όμως που χρειάζεται είναι μία αλλαγή στην πολιτική του βιβλίου. Για αυτό και αλλάζουμε τα προγράμματα σπουδών.

Πρέπει να σας πω ότι μου έχει κάνει εντύπωση το γεγονός ότι μετά από τόσον καιρό έχει επανέλθει αυτό το θέμα με τόση ένταση.

Είδαμε για πρώτη φορά τι σημαίνει κοινωνία αλληλεγγύης, καθώς συνεργάστηκαν, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, εκπαιδευτικοί και η τοπική κοινωνία.

Για την ασιτία

Ζήτησα, από τότε που ξεκίνησε το θέμα, από τους Διευθυντές σε όλη την Ελλάδα να ενημερώνουν το Υπουργείο για τέτοια περιστατικά. Δεν έχουμε περιστατικό παιδιού, υπάρχουν όμως προβλήματα. Έχουμε πολύ μεγάλη μείωση στην κίνηση των κυλικείων. Από εκεί προκύπτουν τα στοιχεία.

Είναι ένα συνολικότερο ζήτημα που έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Υπάρχουν πολλές προσπάθειες για συντονισμό των Υπουργείων, των Δήμων και των Συλλόγων Γονέων, ώστε κατά σχολείο και κατά περίπτωση να αντιμετωπιστεί.

Όλα αυτά που ακούστηκαν περί συσσιτίων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όμως, όπου υπάρχει θέμα, θα γίνουν αυτά που πρέπει με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των παιδιών.

Σχετικά με την πολιτική κατάσταση της χώρας

Έχω και εγώ αμφιβολίες, όπως όλη η κοινωνία, ότι τα πολιτικά κόμματα μπορούν να δημιουργήσουν νέα πράγματα.

Ήρθε η στιγμή που το πολιτικό σύστημα πρέπει να «σαρωθεί», να δημιουργηθούν νέες, καθαρές θέσεις και να βρεθούν οι άνθρωποι που θα τις υπηρετήσουν. Οι σχηματισμοί έπονται. Δεν θέλουμε απλά ένα νέο κόμμα.

Καθαρές θέσεις δεν είναι οι γενικές προσεγγίσεις, οι συγκρουσιακές και δογματικές ιδεολογίες. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε στη χώρα, ποιες είναι οι βασικές μας προτεραιότητες, ποιοι άνθρωποι θα τις υπηρετήσουν και μέχρι που είναι αποφασισμένοι να το κάνουν.

Εκτίμησή μου είναι ότι η Σύνοδος της 9ης Δεκεμβρίου δεν πήγε καλά και ότι για την υλοποίηση αυτών που έχουμε μπροστά θα υπάρξουν σημαντικές δυσκολίες. Την ίδια στιγμή στη χώρα υπάρχουν δύο ζητήματα που τρέχουν: να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2011, δεν λέω του 2012, και να μπορέσουμε να ψηφίσουμε τη συμφωνία για να γίνει το PSI, που σημαίνει 5 δισ. λιγότερα το χρόνο για τόκους, τη στιγμή που όλη η ιστορία της εφεδρείας θα αποδώσει 500 εκατομμύρια.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε ακόμη και από ανθρώπους που είχαν δυναμικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα είναι: ή θα κάνετε κάτι τώρα ή ξεχάστε μας.

Η χώρα είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Βεβαίως θέλουμε εκλογές, είμαι εκλεγμένη πολιτικός. Αυτή τη στιγμή, όμως, η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει στόχους που έχουν να κάνουν όχι μόνο με τα ευρωπαϊκά αλλά και με την καθημερινή διαχείριση θεμάτων. Δεν μπορεί να έχουμε μία κυβέρνηση του PSI μόνο ή μία κυβέρνηση που θα πάει μόνο στις συμφωνίες. Κάθε μέρα σε όλα τα υπουργεία υπάρχουν στόχοι που πρέπει να υλοποιηθούν. Αυτά όλα πρέπει να γίνουν τώρα, πριν από το Μάρτιο, όταν θα έχουν κλείσει οι συμφωνίες -εάν κλείσουν- και το PSI.

Οι εκλογές πρέπει να γίνουν όταν θα έχουν ολοκληρωθεί αυτοί οι στόχοι, ώστε να δώσουν τη δυνατότητα να πάμε σε μια νέα προγραμματισμένη τετραετία έχοντας τουλάχιστον το ευρώ στο χέρι και έχοντας εξασφαλίσει τα 130 δισ. που είναι να πάρουμε.

Η παραμονή μας στο ευρώ «παίζεται».

Στα δύο χρόνια που έγιναν οι συγκεκριμένες επιλογές και η προσπάθεια να υλοποιηθούν, όχι πάντοτε με την επιτυχία που έπρεπε, ενεπλάκησαν και ΕΕ και ΔΝΤ και τρόικα. Όλοι συμφώνησαν σε αυτά τα μέτρα, δεν υπήρξε καμία εναλλακτική πρόταση. Δηλαδή, τα άλλα κόμματα που είναι σήμερα στην κυβέρνηση εκτός από τις γενικότητες για την «άλλη συνταγή», τον «άλλο δρόμο» και το «άλλο μίγμα», δεν κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση. Εάν υπάρχει αυτή η πρόταση θα πρέπει να κατατεθεί τώρα. Δεν μπορεί να αναβάλουμε λύσεις για «μετά τις εκλογές».

Ο Πρωθυπουργός πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κάνει κυβέρνηση γρήγορη, νευρική και να την αναδιαρθρώσει με τον τρόπο που νομίζει. Με τις επιλογές των ανθρώπων που πρέπει, εκεί που πρέπει, οι οποίοι πρέπει να είναι απερίσπαστοι.

Σε αυτή την περίοδο δεν μπορεί να είσαι Υπουργός και να κάνεις και άλλα πράγματα. Πρέπει να είσαι απερίσπαστος να κάνεις αυτό που πρέπει. Δεν υπάρχει υπουργείο που τα προβλήματα δεν είναι καταιγιστικά και σε καθημερινή βάση. Όχι Υπουργός και υποψήφιος αρχηγός. Τώρα είμαι Υπουργός. Δεν πρέπει να εμπλέξουμε τα στελέχη αυτής της κυβέρνησης με τα εσωκομματικά των κομμάτων.

Βεβαίως πρέπει τα κόμματα –και το ΠΑΣΟΚ- να κάνουν γρήγορα και σωστά αυτά που πρέπει, όμως αυτό που ενδιαφέρει τη χώρα και το λαό τώρα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση.

Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κάνει ανά πάσα στιγμή ανασχηματισμό, ο οποίος θα φέρει αυτούς που θα είναι απολύτως και μόνο προσηλωμένοι.

Στην προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε ανθρώπους που δεν ήταν εκλεγμένοι, ήταν τεχνοκράτες. Δεν λέω να κάνει κυβέρνηση τεχνοκρατών, αλλά να επιλέξει στελέχη τα οποία δεν θα αποτυπώνουν τις μύχιες σκέψεις των κομμάτων ούτε ισορροπίες. Μπορεί να είναι από τη ΝΔ, από τη Δημοκρατική Αριστερά και από τη Δημοκρατική Συμμαχία και παντού. Να υπάρχει ανάπτυξη συνεργασιών.

Για να είναι τεχνοκρατική μία κυβέρνηση γιατί και αυτή της η διάσταση είναι σημαντική, πρέπει να έχει και στόχους. Όχι νέες πολιτικές, να γίνουν αυτά που πρέπει.

Αξίζει τον κόπο να κατανοήσουμε και να καταλάβουμε τον κ. Βενιζέλο. Είναι τεράστιο το έργο που έχει στους ώμους του αυτή τη στιγμή. Όλοι δικαιούμαστε και έχουμε ανθρώπινες στιγμές. Αυτό που δεν δικαιούμαστε είναι να κάνουμε πίσω σε τίποτε. Και να μην παλέψουμε όλοι, όσο μπορούμε, για τη χώρα.

Πρόταση για νέα μέτρα δεν μπορεί να μπει ξανά στο τραπέζι. Πρέπει να γίνουν άλλου είδους συζητήσεις για να δούμε τι θα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που πιθανόν έχει ο προϋπολογισμός του 2011. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέες περικοπές και φοροεισπρακτικά μέτρα.

Δεν ξέρω ποιοι έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιήσουν το τέλος των κομμάτων. Αυτό μπορεί να το κάνει η κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε έναν χώρο που, από το Βενιζέλο και μετά, έχει διαφορετικές μορφές. Ένα χώρο Κέντρου και Αριστεράς με τα χαρακτηριστικά που αυτοί έχουν στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται επειγόντως να αποκαταστήσει και τη φυσιογνωμία και τους στόχους του γιατί, όλο αυτό το διάστημα, έχει υποστεί πολύ σοβαρό κάταγμα στη σπονδυλική του στήλη. Αυτό ισχύει και για τα άλλα κόμματα.

Το big bang της πολιτικής ζωής είναι μπροστά μας και νομίζω ότι η κυβέρνηση αυτή θα είναι η «μαμή» αυτής της ιστορίας. Είναι μία πρωτοφανής και πρωτόγνωρη προσπάθεια ομοψυχίας για τα ελληνικά δεδομένα, με τα δύσκολα έστω χαρακτηριστικά της, που εκτιμώ ότι θα παίξει το ρόλο της «μαμής».

Αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει ότι θέλει αυτοδύναμη ισχυρή κυβέρνηση, αυτό θα αποτυπωθεί στην ετυμηγορία του. Θεωρώ ότι, ιδιαίτερα λόγω της εποχής και όσων έχουμε μπροστά μας, που είναι αρκετά και δύσκολα, θα είναι αδύνατο για μία κυβέρνηση να βγάλει πέρα και με αποτελεσματικό τρόπο την ανόρθωση της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο ONE CHANNEL με τον Μάνο Νιφλή

ΝΟΕ 5, 2024

Συνέντευξη στο voria.gr και τον Γιώργο Χατζηλίδη

ΟΚΤ 4, 2024

Συνέντευξη στο Βήμα και τη Μυρτώ Λοβέρδου

ΟΚΤ 4, 2024