Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου στον Ρ/Σ Βήμα fm και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαχρήστο και Άρη Ραβανό
Σχετικά με την εκδήλωση «για την Ελλάδα τώρα»:
Οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας, που βρίσκονται στο χώρο του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και στις παρυφές της Κεντροδεξιάς, πρέπει να μιλήσουν με θάρρος και να συσπειρωθούν.
Μπαίνουμε πάλι σε μία κατάσταση λαϊκισμού, εύκολων απορρίψεων χωρίς πρόταση. Οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις δεν μπορεί να μην έχουν συγκεκριμένους στόχους, που σε αυτή την περίοδο είναι σταθερός προσανατολισμός στην Ευρώπη, δηλαδή «ναι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ.
Δεν είναι δυνατό να μιλάμε μόνο για μνημόνια και για συμφωνίες με τους δανειστές μας, πρέπει να παρουσιάσουμε το συνολικότερο εθνικό σχέδιο. Η χώρα και η πολιτική δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά που αποφασίζουμε αυτή τη στιγμή.
Οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις πρέπει να θέσουν τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική συνοχή. Ένα από αυτά είναι οι εργασιακές σχέσεις, που ξεπερνούν απλώς τις συμβάσεις, αλλά απαιτείται μία νέα αρχιτεκτονική η οποία θα αποτυπώνει την αντίληψη της χώρας για αυτές. Δεν είναι το θέμα τι λέει ή τρόικα ή οποιοσδήποτε άλλος.
Στο υπάρχον πολιτικό δυναμικό της χώρας δεν είναι όλοι ίδιοι, δεν έχουμε όλοι τις ίδιες πρακτικές και τις ίδιες προσεγγίσεις. Βεβαίως υπάρχει ανάγκη νέου πολιτικού δυναμικού και νέου πολιτικού σκηνικού, αυτά όμως δεν προκύπτουν από παρθενογένεση ούτε από τη μία στιγμή στην άλλη.
Η δική μας γενιά, μία ευνοημένη γενιά που άρχει στο χώρο της δημοσιογραφίας, της πολιτικής, των πανεπιστημίων και της διανόησης, των επιχειρηματιών, θα πρέπει να στρώσει το διάδρομο για τη νέα γενιά, γρήγορα και με όρους που θα προλάβουν την καταστροφή.
Στο εμφανές πολιτικό αδιέξοδο και την κατάρρευση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, για τα οποία μιλάμε, η απάντηση θα πρέπει να είναι πολιτική.
Πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που συμφωνούμε με τους δανειστές μας και να παραμείνουμε οπωσδήποτε στο ευρώ. Την ίδια στιγμή υπάρχει ένα γενικότερο εθνικό σχέδιο: επενδύσεις με διαφορετικό τρόπο και νέα κίνητρα.
Το έργο των μηνών που ζούμε και οι υποχρεώσεις των μηνών που έρχονται, δεν είναι απλά να υπογραφεί το PSI. Θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο να έχουμε τελειώσει με τη μείωση του δημόσιου τομέα, πρέπει να έχουμε αντιμετωπίσει το θέμα των επικουρικών ταμείων, και θα πρέπει να έχουν ανοίξει πραγματικά τα επαγγέλματα. Αυτά είναι πράξεις οι οποίες μπορούν να γίνουν με την υποστήριξη των τριών κομμάτων. Κανένα κόμμα δεν μπορεί να τα κάνει μόνο του.
Σχετικά με τη διαβίβαση στον Άρειο Πάγο της δικογραφίας για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ:
Πρωταγωνιστές σε αυτή την ιστορία είναι οι δύο Εισαγγελείς. Κανένας δεν είναι υπεράνω κριτικής. Μετά τις πομπώδεις καταγγελίες, που αποδείχθηκαν τελείως άδειες και κενές, υπήρξε μία δεύτερη κίνηση που είναι επικίνδυνη για τη χώρα. Τα στοιχεία αυτά έχουν επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και με βάση αυτά γίνεται η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική διαπραγμάτευση που έκανε ποτέ η χώρα. Αμφισβήτηση αυτών των στοιχείων τινάζει στον αέρα όλη τη συζήτηση που γίνεται τώρα, ενώ δεν είναι καθόλου πειστικά τα δεδομένα του ότι για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα δεν έκαναν τον κόπο να καλέσουν ως μάρτυρα ούτε τον πρόεδρο της Eurostat.
Επειδή η ίδια έχω υποστεί τι σημαίνει μη σωστή λειτουργία της Δικαιοσύνης με το τεράστιο θέμα των σχολικών βιβλίων, και επειδή βλέπω ότι αυτά που γίνονται και με τον τρόπο που γίνονται από τους συγκεκριμένους Εισαγγελείς κρύβουν από νομική ιδεοληψία έως πολιτικό παιχνίδι, θεωρώ ότι το πρόβλημα και οι πρωταγωνιστές αυτή τη στιγμή είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι συγκεκριμένοι Εισαγγελείς.
Σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης:
Υπάρχει μία συμφωνία που δέχομαι και σέβομαι. Από την αρχή ωστόσο άποψή μου ήταν ότι η συμφωνία με τον τρόπο που έγινε δεν δίνει διέξοδο. Αν πάμε σε εκλογές, την επομένη θα πρέπει όποια κυβέρνηση και αν προκύψει να κάνει όλα αυτά . Η προεκλογική περίοδος δεν μπορεί να έχει ξανά ψέματα και κραυγές. Τα κόμματα της Αριστεράς, που διαφωνούν με τη σύμβαση και το PSI,θα πρέπει να κάνουν προτάσεις. Το «όχι» σε όλα ισοδυναμεί με έξοδο της χώρας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή. Οι επιπτώσεις τέτοιων επιλογών θα είναι δραματικές για τη χώρα και σε αυτό δεν μπορεί να μην απαντήσουν. Δεν χωράει πια γενικολογία και πολιτική «μπουρδολογία», που δεν είναι πια αποδεκτές από τον κόσμο. Ακόμη και αν πάμε σε εκλογές τα κόμματα θα πρέπει να έχουν καθαρή ατζέντα που θα πρέπει να περιλαμβάνει τη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη για την οποία έχει ανοίξει το δρόμο ο κύριος Μόντι και θεωρώ ότι θα πρέπει να συσπειρωθούν δυνάμεις. Αυτό αφορά την αύξηση των κονδυλίων για τη σωτηρία της Ευρώπης και την αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ αλλά και το θέμα του χρόνου, γιατί ο χρόνος που δίνεται στη χώρα δεν είναι αρκετός. Πλέον μπορούμε να έχουμε συμμάχους σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Χρειάζεται μια ισχυρή εξωτερική συνιστώσα της εθνικής πολιτικής που να κατευθύνεται εκεί.
Εάν αλλάξει ο σχεδιασμός που έχουμε από εδώ και πέρα, βεβαίως πρέπει να γίνει ανασχηματισμός και να γίνει μία πολύ μικρότερη κυβέρνηση, με ανθρώπους οι οποίοι θα είναι και από την πολιτική, αλλά και από τους άριστους των Ελλήνων, από ανθρώπους με αναγνωρισμένο κύρος. Να υπάρχει μία ώσμωση πολιτικών και ανθρώπων με κύρος και ειδική γνώση.
Αυτή είναι μία κυβέρνηση που μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτή την στιγμή. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως αυτό είναι ήττα της πολιτικής. Θα το δεχθώ, αλλά η ουσία αυτή τη στιγμή είναι -με την κρίση που έχει το πολιτικό σύστημα, με την τεράστια οικονομική κρίση που υπάρχει- να υπάρξει υποστήριξη της Βουλή.
Εξαρχής είχα προτείνει μακρύ βίο για την κυβέρνηση. Μάλιστα πρότεινα όσοι συμμετέχουν σε αυτή να μην κατέβουν υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. Όλοι μπορούμε κάτι να θυσιάσουμε. Να υπάρξει η αίσθηση στον κόσμο ότι αυτοί που αναλαμβάνουν αυτή τη στιγμή το κάνουν μόνο με την αποστολή να βγει η χώρα από αυτό το αδιέξοδο και να υπάρξει προοπτική. Προσωπικά θα το έκανα.