Συνέντευξη Τύπου: «Επένδυση, Εξωστρέφεια, Διαφάνεια». Η Έρευνα και η Καινοτομία ως εργαλεία ανάπτυξης

ΙΑΝ 30, 2012

Τις ενέργειες και τις δράσεις του Υπουργείου Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), στο πλαίσιο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής για την Έρευνα την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία (ΕΤΑΚ), παρουσίασε σήμερα 30/01/2012, η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη τύπου, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Κωνσταντίνο Κοκκινοπλίτη.

Ένα χρόνο πριν έγινε η παρουσίαση των τεσσάρων στρατηγικών πυλώνων (ενίσχυση έρευνας- ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές-, σύνδεση έρευνας με παραγωγή, εξωστρέφεια, επιστήμη και κοινωνία) με στόχο την σύνδεσή τους με την παραγωγή, την οικονομία και την κοινωνία, την ανάπτυξη της εξωστρέφειάς τους και την προώθηση της νέα γνώσης.

Εκπονήθηκε ένα σχέδιο που να απαντά στις απαιτήσεις της εποχής, με κεντρική ιδέα τις μεγάλες αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας και με στόχο νέα προϊόντα, υπηρεσίες, θέσεις απασχόλησης. Ο χώρος της Έρευνας ετέθη σε επανεκκίνηση.

Το σχέδιο αυτό υλοποιείται μέσα από στοχευμένες δράσεις χρηματοδότησης, ουσιαστικών συνεργασιών με χώρες του εξωτερικού και νέους τρόπους διαφανούς αξιολόγησης των προτάσεων.

Η Υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, στην ομιλία της, τόνισε:

  • Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να κινείται μόνο στον αστερισμό του PSI. Τo Υπουργείο, αλλά και οι Υπουργοί, δεν έχουν δικαίωμα στη στάση εργασίας μέχρι να ολοκληρωθούν τα ζητήματα που αφορούν στη δανειακή σύμβαση. Για αυτό και θεωρώ αναγκαίο σε κάθε Υπουργείο κάθε Υπουργός να κινείται με μεγάλες ταχύτητες ώστε να προχωρούν όλα τα αναγκαία ζητήματα.

Καθετί που καθυστερεί σε όλους τους τομείς είναι μεγάλη απώλεια για τη χώρα. Έτσι στο Υπουργείο Παιδείας κρινόμαστε καθημερινά σε όλες τις πολιτικές μας δράσεις.

  • Στο χώρο της Έρευνας και της Τεχνολογίας έχει ανακοινωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Η Έρευνα και η Τεχνολογία αποτελούν μια από τις βασικές συνιστώσες για την ανάπτυξη και για την αλλαγή του μοντέλου της χώρας, που βρίσκεται σε βαθιά δημοσιονομική κρίση. Είναι σαφές ότι, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα, η ανάπτυξη πρέπει να βασιστεί και στην αλλαγή της Έρευνας και της Τεχνολογίας, στην αλλαγή της σχέσης τους με την παραγωγή και την οικονομία, ώστε να έχουμε τελικά ένα θετικό αναπτυξιακό προϊόν.

  • Έχουμε πλέον μια ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία βάζει την Έρευνα και την Τεχνολογία στις ράγες της ανάπτυξης και συνδέει τη γνώση με την παραγωγή και την οικονομία.

  • Η διαχείριση των προτάσεων και οι αξιολογήσεις γίνονται πλέον με νέο τρόπο στη ΓΓΕΤ. Σήμερα έχουμε μια πλατφόρμα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ, όπου κατατίθενται οι προτάσεις στα αγγλικά, η αξιολόγηση γίνεται ηλεκτρονικά, έχουμε πλήρες μητρώο Ελλήνων και ξένων αξιολογητών. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά και με διαφάνεια. Η πλατφόρμα αυτή είναι «περιουσιακό στοιχείο» του Υπουργείου Παιδείας και μια εγγύηση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται από εδώ και πέρα η υποβολή και η αξιολόγηση των προτάσεων για ερευνητικά προγράμματα.

Μέχρι σήμερα ακολουθούσαμε διαδικασίες που έχουν σταματήσει στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια.

  • Ο συνολικός προϋπολογισμός για την Έρευνα ανέρχεται σε 1,69 δισ. ευρώ. Είναι σε εξέλιξη προγράμματα ύψους 850 εκ. ευρώ, σε όλους τους στρατηγικούς άξονες.

Σήμερα ανακοινώσαμε σημαντικά προγράμματα στους άξονες της σύνδεσης της παραγωγής με την Έρευνα και της εξωστρέφειας. Το ένα αφορά clusters καινοτομίας – δηλαδή συνεργασίες Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Κέντρων και επιχειρήσεων- όπου υποβλήθηκαν 23 προτάσεις με συμμετοχή 439 φορέων. Το άλλο αφορά venture capital, δηλαδή χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών και προτάσεων μέσω κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), και όχι με τον μέχρι σήμερα «κλασικό» τρόπο, μέσω Υπουργείων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη Άννας Διαμαντοπούλου στη Real News

ΔΕΚ 15, 2024

Anna Diamantopoulou y José Fernández-Albertos analizan las políticas públicas efectivas para blindar la cohesión social y la reducción de la desigualdad

ΝΟΕ 25, 2024

Συνέντευξη στο ONE CHANNEL με τον Μάνο Νιφλή

ΝΟΕ 5, 2024