Σημεία συνέντευξης στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Πρώτη Γραμμή»

ΦΕΒ 15, 2012

Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Πρώτη Γραμμή» και τους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου

Για τη δανειακή σύμβαση

Εάν η Βουλή δεν υπερψήφιζε τη νέα δανειακή σύμβαση, η χώρα θα πήγαινε σε χρεοκοπία. Ήταν μια απίστευτα δύσκολη απόφαση για όσους ψηφίσαμε τη σύμβαση, όμως αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, η Ελλάδα θα γυρίσει πίσω στη δεκαετία του ’50. Ο καθένας μας βρέθηκε στο δίλλημα ή ψηφίζουμε ή πάμε σε χρεοκοπία. Υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι δεν είναι πεπεισμένοι ότι η μη ψήφιση ισοδυναμεί με χρεοκοπία. Σε επαφές που είχα στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και με στελέχη από τα δύο μεγάλα κόμματα, πείσθηκα ότι αν δεν ψηφίζαμε το επόμενο βήμα θα ήταν χρεοκοπία. Εδώ που είμαστε πρέπει να περιγράψουμε και να δώσουμε προοπτική και ελπίδα, γιατί ψηφίσαμε και πού πάμε.

Για τις εκλογές

Την επόμενη μέρα της ψηφοφορίας ξεκίνησε μια προεκλογική περίοδος που είναι ένα ακόμη έγκλημα στα πολλά που έχουμε κάνει. Αν θέλουμε αυτή η απόφαση που πήραμε στη Βουλή να έχει αποτέλεσμα πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουμε, γιατί τον Ιούνιο θα κριθούμε για πάρα πολλά. Η χώρα έχει πολλές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που αν δεν γίνουν μέχρι τότε δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία. Πρέπει να γίνει ανασχηματισμόςμε έξι Υπουργούς –στα βασικά Υπουργεία που αφορούν τις διαπραγματεύσεις μας με τους εταίρους – οι οποίοι να μην είναι τεχνοκράτες, αλλά πολιτικοί, αποφασισμένοι να μην κατεβούν στις επόμενες εκλογές. Οι Υπουργοί αυτοί πρέπει να παρουσιάζουν τους στόχους τους ανά μήνα και το ελληνικό Κοινοβούλιο κάθε 15 μέρες να ελέγχει αν ο Υπουργός κάνει αυτά που οφείλει.

Σχετικά με τις δηλώσεις Σόιμπλε

Ανεξάρτητα από τη άποψη μου για παράταση της θητείας αυτής της κυβέρνησης, κανείς από το εξωτερικό δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χώρας γιατί είναι θέμα Δημοκρατίας και εθνικής κυριαρχίας. Για αυτό και με επιστολή που έστειλα στους κυρίους Πρόντι και Ντελόρ ζήτησα ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας και ενεργοποίηση του Συμβουλίου Κορυφής. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να μας λέει ο κ. Σόιμπλε πότε θα κάνουμε εκλογές. Φτάσαμε όμως να μας μιλάνε για Επιτρόπους στην Ελλάδα και για αυτό πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε.

Σχετικά με τη στάση της Ευρώπης

Με την εμπειρία που έχω στην Ευρώπη πιστεύω πως καμία χώρα δεν μπορεί να σωθεί μόνη της. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα που έχουμε εμείς πηγαίνει και στις υπόλοιπες χώρες. Θεωρώ ότι στην Ευρώπη θα παρθούν αποφάσεις που θα αλλάξουν το τοπίο, και με τη χρηματοδότηση του μηχανισμού – που είναι αναγκαίος- και με τα ευρωομόλογα. Όταν θα γίνουν αυτά η Ελλάδα πρέπει να είναι μέσα στο Ευρώ.

Σχετικά με την ανάπτυξη

Το πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη παραγωγής. Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας πρέπει από αύριο να στραφεί άμεσα σε νέο προσανατολισμό. Δεν είναι αρκετό απλά να αποδίδουμε ευθύνες, να γκρινιάζουμε. Η τρόικα δεν θα αναπτύξει τη χώρα. Θα θέσει τους όρους για τη δανειακή σύμβαση. Θεωρώ ότι μπορούμε τώρα να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο. Η χώρα θέλει κατεύθυνση. Υπάρχει μια Ελλάδα που πρέπει να αναδείξουμε. Νέοι άνθρωποι που υποστηρίζονται και προχωράνε. Υπάρχουν μεγάλες δυνάμεις. Αυτή η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνο την επιδότηση και το κράτος.

Σχετικά με τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος

Είμαι έτοιμη να πάρω τις ευθύνες και το βάρος όλων των χρόνων του πολιτικού συστήματος από τη μεταπολίτευση και μετά – να φύγουμε- αλλά όχι να ρίξουμε την ασπίδα. Μακάρι να έρθει άμεσα και γρήγορα ένα νέο πολιτικό σύστημα, νέοι άνθρωποι που να τα κάνουν όλα καλύτερα. Εμείς, όμως, δεν μπορούμε να ρίξουμε την ασπίδα και να φύγουμε τώρα και πίσω μας να αφήσουμε να γίνει ό,τι γίνεται. Αν η κυβέρνηση των τελευταίων δύο χρόνων είχε σημαντικές συναινέσεις τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Το πολιτικό σύστημα διέρχεται μεγάλη κρίση. Η σιγουριά σε μια κοινωνία είναι τα μεγάλα και ισχυρά κόμματα. Έχω πει ότι και το ΠΑΣΟΚ τέλειωσε το κύκλο του, όμως ο χώρος του Κέντρου και της Αριστεράς στην Ελλάδα είναι εδώ και θα εκφραστεί με δυνάμεις, νέες και παλιές, που έχουν να προσφέρουν και θα σταθεί ξανά στα πόδια του.

Για τις εκλογές στα ΑΕΙ

Ο νόμος για τα ΑΕΙ υλοποιείται κανονικά, εκτός από το άρθρο που αφορά στην εξουσία των ΑΕΙ. Οι Πρυτάνεις του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι εναντίον του νόμου και με κάθε ευκαιρία έκαναν γνωστό ότι δεν θα εφαρμοστεί. Δεν θα υπάρξει Υπουργός οποιασδήποτε κυβέρνησης, ο οποίος για να κάνει το χατίρι σε ένα Πρύτανη θα κάνει πίσω σε ένα νόμο που ψήφισαν τα 4/5 της Βουλής. Όλοι αυτοί που αποφασίζουν σήμερα ότι δεν θα υλοποιηθεί ο νόμος έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι στους φοιτητές τους. Εφόσον δεν προχωράει η αλλαγή στη διοίκηση δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση. Αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από το ποιός θα είναι στην ηγεσία του Υπουργείου.

Για την κατάληψη της Νομικής

Υπάρχουν κολοσσιαίες ευθύνες των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με την κατάληψη της Νομικής. Ο νόμος για το άσυλο έχει γίνει από πέρυσι. Ο κύριος Πελεγρίνης έκανε συμφωνία και έδωσε τη Νομική από την Πέμπτη μέχρι τη Δευτέρα. Είχε προταθεί στο παρελθόν η είσοδος στη Νομική Σχολή Αθηνών να γίνεται με ειδική κάρτα, ώστε να υπάρχει έλεγχος, αλλά την πρόταση αυτή δεν τη δέχτηκαν οι παρατάξεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο ONE CHANNEL με τον Μάνο Νιφλή

ΝΟΕ 5, 2024

Συνέντευξη στο voria.gr και τον Γιώργο Χατζηλίδη

ΟΚΤ 4, 2024

Συνέντευξη στο Βήμα και τη Μυρτώ Λοβέρδου

ΟΚΤ 4, 2024