Σημεία συνέντευξης στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega»

MAR 16, 2012

Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννας Διαμαντοπούλου, στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega», στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα

Για τη συμφωνία με την ΕΤΕπ:

Θα δοθεί 1 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ στις Τράπεζες για δάνεια με ευνοϊκούς όρους και για κεφάλαια κίνησης στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Σήμερα μια επιχείρηση δεν μπορεί να πάρει χρήματα για να «κινηθεί», έχει παγώσει το σύστημα. Πρέπει να ενισχύσουμε τη ρευστότητα στην αγορά.

Για επενδύσεις πάνω από 2 εκ. ευρώ θα γίνεται επιλογή αξιολογητών από μητρώα, ώστε να μην είναι οι ίδιοι κάθε φορά και να προχωρούν οι επενδύσεις. Μας έχει βοηθήσει η Ομάδα Δράσης του κ. Ράιχενμπαχ, έχει γίνει, όμως, δουλειά και το προηγούμενο διάστημα από το Υπουργείο.

Για τους επίορκους υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων:

Απομακρύνθηκε όλη η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων και προκηρύσσεται η στελέχωσή της με νέα πρόσωπα. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται 20 χρόνια στην ίδια θέση. Γίνεται έλεγχος των πόθεν έσχες όλων των υπαλλήλων και σε συνεννόηση με τον κ. Διώτη θα ανοίξουν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται με το ερώτημα της απόλυσης.

Υπάρχουν και έντιμοι υπάλληλοι και για αυτό πρέπει να ξεχωρίσουμε την «ήρα από το στάρι» και όχι να μηδενίζουμε συνολικά το σύστημα. Υπάρχουν άνθρωποι με ήθος, που έχουν δουλέψει όλη τους τη ζωή για την ανάπτυξη και τώρα μπαίνουν όλοι στον ίδιο «κουβά». Οι σωστοί και έντιμοι υπάλληλοι πρέπει να αναδεικνύονται.

Για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ:

Η Κυριακή είναι μια σημαντική ημέρα, κρίνονται πολλά. Το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί, ιδεολογικά και πολιτικά, κάταγμα στη σπονδυλική του στήλη. Βρέθηκε στη χειρότερη συγκυρία που μπορούσε να βρεθεί κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του πήραν πάνω τους τις αμαρτίες 37 χρόνων μεταπολίτευσης.

Οι άνθρωποι του Κέντρου και της σκεπτόμενη Αριστεράς, που πιστεύουν στην ανάγκη αναδιάταξης του χώρου και της παράταξης, πρέπει να μπορέσουν να εκφραστούν ξανά. Θέλω να καλέσω τον κόσμο της παράταξης, που είναι απελπισμένος, οργισμένος, θυμωμένος, να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ να σταθεί στα πόδια του. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο κόμμα, χρειάζεται μεγάλη ανανέωση και είναι σημαντικό η ψήφιση του νέου Προέδρου να γίνει με μεγάλη συμμετοχή.

Μιλώντας ρεαλιστικά πρέπει να υπογραμμίσω ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε μια μεγάλη ευθύνη. Με αίσθηση χρέους ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών σε μια δύσκολη στιγμή και έδωσε μια μάχη, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, που έκανε και τον ίδιο πιο ώριμο και σοφό. Δεν γίνεται πλέον να συνεχίσουμε με ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα, όπου παίρνει αποφάσεις μόνο ένας άνθρωπος. Η παράταξη χρειάζεται συλλογικότητα και νέες δυνάμεις.

Υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας και σταθερότητας, αλλά τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Το ΠΑΣΟΚ ανασυνταγμένο αποτελεί πόλο σταθερότητας για τη χώρα και αυτό πρέπει οι πολίτες να το κατανοήσουν και να το υποστηρίξουν.

Για το νέο κόμμα «Κοινωνική Συμφωνία»:

Αναρωτιέμαι πλέον τί σημαίνει Αριστερός. Είναι εύκολοι οι αφορισμοί «να μην υλοποιήσουμε το μνημόνιο, αλλά να παραμείνουμε στο ευρώ», «να μην κάνουμε όσα πρέπει για να πάρουμε το δάνειο, αλλά να πάρουμε τα χρήματα». Είναι απίστευτος λαϊκισμός να καταγγέλλεις ό,τι γίνεται χωρίς να προτείνεις απολύτως τίποτε.

Δεν θέλω να ακούω για την Αριστερά από πρώην Υπουργούς, που υποστήριξαν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και τις αρχικές επιλογές της κυβέρνησης. Μπορεί να διαφωνούν, αλλά τώρα πώς προκύπτει ότι όλοι αυτοί είναι Αριστεροί και εμείς όλοι – που πήραμε το βάρος των αποφάσεων- να θεωρούμαστε συντηρητικοί; Υπάρχουν βουλευτές που πήραν το βάρος των αποφάσεων, γιατί αυτό έπρεπε να γίνει, για να σταθεροποιηθεί η χώρα. Αυτοί είναι οι συντηρητικοί και οι άλλοι που με ευκολίες και σημαίες είπαν «όχι» είναι Αριστεροί; Έχουμε χάσει την έννοια των λέξεων!

Το μοντέλο της χώρα είναι πρωθυπουργοκεντρικό. Αυτό έχει μεταφερθεί και στα κόμματα που ταυτίζονται με τον αρχηγό τους. Έχουμε, όμως, ανάγκη ενός συγκροτημένου επιτελείου που σχεδιάζει. Να δεσμευτούμε όλοι ότι θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο – γιατί δεν γίνεται διαφορετικά- για να έχουμε δημοσιονομική σταθεροποίηση. Παράλληλα, όμως, θέλουμε σχέδιο για την Ελλάδα που παράγει, ένα σχέδιο για την παραγωγή. Θέλουμε οι νέοι άνθρωποι να επιστρέψουν στην επαρχία, να κάνουν επενδύσεις με τη βοήθεια του κράτους και της τεχνολογίας. Εκτός από το κράτος, όμως, χρειάζεται και έμπνευση. Η έγκριση του δανείου από την ΕΤΕπ σημαίνει ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο για τις επενδύσεις.

Χρειαζόμαστε εφαρμογή του μνημονίου ως εργαλείο, παραγωγή, κοινωνικό δίκτυο και θεσμούς. Οι Υπουργοί οφείλουν να κάνουν συγκεκριμένες δράσεις στα θέματα των αρμοδιοτήτων τους, να ελέγχουν το θεσμικό πλαίσιο. Δεν αρκεί μόνο η τιμωρία κάποιων. Χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος σε όλους τους τομείς.

Είναι εύκολο να λέμε ότι θα διαλύσουμε το πολιτικό σύστημα. Πρέπει, όμως, να ξέρουμε τι θα υπάρχει μετά. Πολιτικό σύστημα δεν είναι μόνο οι πολιτικοί. Είναι και τα Συνδικάτα, η Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ, οι Πρυτάνεις. Ή θα αποφασίσουμε να κόψουμε τα δεσμά με τις παθογένειες ή δεν θα επιβιώσουμε. Πρέπει να αποδίδουμε στον καθένα τι έχει κάνει, χωρίς μηδενισμούς γιατί δεν είναι όλοι διεφθαρμένοι. Καθένας έχει δώσει έναν αγώνα στη ζωή του. Δεν είμαστε μια χώρα με διεφθαρμένους ανθρώπους, είμαστε μια χώρα που η διαφθορά πήρε το πάνω χέρι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο The TOC και τον Δημήτρη Τάκη

SEP 19, 2024

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα και τον Δημήτρη Δανίκα

SEP 9, 2024

Συνέντευξη στη Βραδυνή της Κυριακής

SEP 8, 2024