Σημεία συνέντευξης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

MAR 21, 2012

Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Άννας Διαμαντοπούλου, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Σαράντη και Παναγιώτη Τσιούτσια

Σχετικά με την αναστολή των κινητοποιήσεων της ΠΝΟ:

Θεωρώ ότι υπάρχουν αποτελέσματα στο διάλογο όταν τα πράγματα γίνονται σαφή και συγκεκριμένα. Είναι άλλο ένας διάλογος με πολιτικά επιχειρήματα και με γενικολογίες οι οποίες απλά βρίσκουν λόγο στα ΜΜΕ με την έννοια των αντεγκλήσεων και άλλο όταν τα πράγματα πάρουν συγκεκριμένη μορφή. Όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία δουλέψαμε το προηγούμενο διήμερο και καταγράφηκαν ένα προς ένα όλα τα αιτήματα τα οποία απαντήθηκαν γραπτώς το καθένα ξεχωριστά. Σε ένα πίνακα καταγράψαμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση, ποια είναι η δυνατότητα της χώρας, ποια είναι τα αιτήματα και τι μπορεί να γίνει. Όταν λοιπόν αυτό γίνεται ξεκάθαρο βλέπει ο καθένας τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί σε σχέση με την οικονομία και την πραγματικότητα.

Δεν μπορεί ένας κλάδος να ζητάει να πάει χωριστά το δικό του ταμείο αγνοώντας την πραγματικότητα. Ο ελληνικός λαός και ο φορολογούμενος πληρώνει αυτή τη σύνταξη την οποία βεβαίως το ΝΑΤ δεν είχε διαχειριστεί σωστά επί χρόνια με ευθύνη και των κυβερνήσεων. Η ΠΝΟ χθες βάζοντας όλα τα δεδομένα κάτω συμπεριφέρθηκε με την εθνική ευθύνη που έχει ανάγκη η χώρα σήμερα.

Μια κοινωνία δεν μπορεί να ζει κάτω από τις απειλές απεργίας. Κανένας κλάδος δεν έχει δικαίωμα να θέτει τα πάντα υπό την απειλή των κινητοποιήσεων. Δικαίωμα της πολιτείας είναι να προστατεύει τους πολίτες. Κανένας κλάδος δεν μπορεί να λειτουργεί εν κενώ, σαν να μην υπάρχει τίποτε άλλο στη χώρα.

Σχετικά με την ανάπτυξη και την υπογραφή για το εγγυοδοτικό ταμείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις:

Την προηγούμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες σε συνάντηση που είχα με τον αρμόδιο Επίτροπο και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στοχεύσαμε στο να ρίξουμε στην αγορά ένα μεγάλο ποσό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ως κεφάλαιο κίνησης και ως δάνειο για τις επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ότι με τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βάλουμε ένα ποσό ως εγγύηση στην ΕΤΕπ που θα πολλαπλασιαστεί, ώστε να πέσει το επόμενο διάστημα στην αγορά: η ΕΤΕπ θα δώσει στις δικές μας τράπεζες 1 δισ. 400 εκατ. ευρώ, ώστε μέχρι το 2013 να έχει πέσει 1 δισ. στην αγορά. Είναι ήδη στον αέρα η προκήρυξη για τις τράπεζες ώστε να αναλάβουν αυτή τη διαδικασία μέχρι 16 Απριλίου και να δοθούν στις επιχειρήσεις χρήματα για κίνηση κεφαλαίων και για επενδύσεις.

Τις επόμενες μέρες, επίσης, θα κατατεθεί στη Βουλή ένας νόμος για το επιχειρηματικό περιβάλλον. Αυτός αφορά και τις υποχρεώσεις από τη νέα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο αλλά και δικές μας επιλογές. Πρόκειται για μια δουλειά που έχει γίνει πολλούς μήνες ώστε να ξεμπλοκάρουν διαδικασίες. Υπήρχαν περιπτώσεις που ο μέσος χρόνος για την απόφαση δικαστηρίων ήταν 17 χρόνια. Αυτά είναι προγραμματισμένα ανεξαρτήτως εκλογών και δεν μπορούμε να χάνουμε ούτε μία ημέρα. Η προεκλογική περίοδος πρέπει να είναι ένα τριήμερο: το Σαββατοκύριακο των εκλογών. Δεν έχουμε δικαίωμα αυτή τηστιγμή να βάλουμε τα μολύβια κάτω ούτε για ένα λεπτό και κυρίως τα Υπουργεία. Η διοίκηση πρέπει να δουλεύει ώστε όσα έχουν μπει σε σειρά να μη σταματάνε.

Σχετικά με τους επίορκους υπαλλήλους του ΥΠΑΑΝ :

Το να ξηλωθεί μια Διεύθυνση είναι μια πάρα πολύ δύσκολη απόφαση γιατί πάντα «κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Δηλαδή παίρνεις μια απόφαση και ξέρεις ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι έντιμοι εργατικοί, οι οποίοι έχουν αφιερώσει όλη τους τη ζωή στη δουλειά και θα υποστούν και αυτοί κάποιες συνέπειες. Για αυτό θα ελεγχθούν τα πόθεν έσχες θα ανοίξουν λογαριασμοί και θα γίνει παρακολούθηση φακέλων από την ημερομηνία της καταγγελίας και μετά, ώστε να φανεί ποιοι είναι οι έντιμοι υπάλληλοι.

Σχετικά με αναφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για αυτοδύναμη Ελλάδα :

Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει κανενός είδους εξάρτηση και θα πρέπει να επανακτήσουμε την εθνική κυριαρχία με τους όρους που εμείς θέλουμε. Όταν είσαι εξαρτημένος οικονομικά υπάρχουν ζητήματα στον τρόπο που αποφασίζεις και στον τρόπο που νομοθετείς. Αυτοδύναμη και ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ότι η χώρα αποκτά ξανά τη δημοσιονομική της σταθερότητα και τη δυνατότητα των επιλογών.

Σχετικά με το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ:

Νομίζω ότι ο κύριος Βενιζέλος στην πρώτη του ομιλία έδωσε σαφές μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει υψηλούς στόχους και μιλάει για νίκη. Σε περίπτωση που δεν θα προκύψει αυτοδυναμία θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια ώστε να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα. Η σταθερότητα θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με προγραμματική συμφωνία η οποία θα γίνει αν και εφόσον το αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

Το επιθυμητό, προσωπικά, θα ήταν να υπάρχει μία προοδευτική συνεργασία. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ καταλυτική η στάση και η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς για το επόμενο διάστημα ως προς τη συμμετοχή της στη διακυβέρνηση.

Το ότι έχει καταψηφίσει τη δανειακή σύμβαση γιατί δεν συμφωνούσε δεν σημαίνει ότι θα αρνηθεί τη διακυβέρνηση της χώρας γιατί τότε πρέπει να αποφασιστεί εκ των προτέρων ότι η διακυβέρνηση θα γίνει από κόμματα που υπέγραψαν. Στις εκλογές δεν ψηφίζουμε αντιπολίτευση ψηφίζουμε κυβέρνηση. Για αυτό και τα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές με τη λογική του πώς θα ασκήσουν αντιπολίτευση κατά τη άποψή μου δεν έχουν εθνικά υπεύθυνη στάση.

Σχετικά με τους διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ :

Θεωρώ ότι οι διαγραφέντες είναι καλοδεχούμενοι να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι πολύ διαφορετικό πράγμα το να κατεβούν στα ψηφοδέλτια.

Εκεί τα κριτήρια είναι διαφορετικά γιατί υπάρχουν βουλευτές που σήκωσαν το βάρος της επιλογής και κατά την άποψή μου η άρνηση ψήφου εκείνη τη δύσκολη στιγμή ήταν μια μορφή λιποταξίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο The TOC και τον Δημήτρη Τάκη

SEP 19, 2024

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα και τον Δημήτρη Δανίκα

SEP 9, 2024

Συνέντευξη στη Βραδυνή της Κυριακής

SEP 8, 2024