Βασικά σημεία της συνέντευξης στο Ράδιο Εννέα

MAR 29, 2012

Βασικά σημεία της συνέντευξης της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Άννας Διαμαντοπούλου, στο Ράδιο Εννέα και στο δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου

Σχετικά με την εξαγγελία για αποσύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από την εκλογή Συμβουλίου Ιδρύματος για αυτή τη χρονιά

Σε μία δημοκρατία και ευνομούμενη πολιτεία τους νόμους τους θεσπίζουν τα Κοινοβούλια. Οι αλλαγές σε ένα νόμο δεν γίνονται με εξαγγελίες αλλά με συγκεκριμένες διαδικασίες που περνούν από τη Βουλή. Πρέπει να γίνει συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και να τοποθετηθούν τα κόμματα. Κατανοώ και σέβομαι εκτιμήσεις για την καλύτερη λειτουργία και την απεμπλοκή προβλημάτων, αλλά στη Βουλή η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει.

Ο νόμος έχει 80 άρθρα εκ των οποίων τα 79 εφαρμόζονται. Το πρόβλημα αφορά σε ένα άρθρο που έχει να κάνει με τη διοίκηση, τα Συμβούλια, με την εξουσία.

Οι πρυτανικές αρχές γνωρίζουν καλά -και παίρνουν την ευθύνη- ότι, αν δεν εφαρμοστεί ο νόμος, θα υπάρχει πρόβλημα όχι μόνο με τον προϋπολογισμό, που δεν θα υπάρχει Όργανο να τον υπογράψει, αλλά και με την υπογραφή εγγράφων του πανεπιστημίου.

Κρατώ τις ρητές δηλώσεις του Υπουργού και του Αναπληρωτή, του κ. Αρβανιτόπουλου, που εκπροσωπεί τη ΝΔ, ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και ότι έγινε μια επιτροπή για να προτείνει λύσεις για την καλύτερη εφαρμογή του.

Σε ερώτηση για το αν η ενέργεια αυτή αποτελεί άστοχη επιλογή από την πλευρά του κ. Μπαμπινιώτη

Εκτιμώ ότι ο κ. Μπαμπινιώτης προσπαθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο -και ως πανεπιστημιακός έχει δυνατότητα συνομιλίας με τους πρυτάνεις- να προχωρήσει στη γρήγορη εφαρμογή του νόμου.

Για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού μετά τις εκλογές και για την περίπτωση έλλειψης αυτοδύναμων λύσεων

Η επομένη των εκλογών απασχολεί την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Χρειάζεται κυβέρνηση σταθερή, αποφασισμένη να προχωρήσει σε γρήγορες και μεγάλες αλλαγές και να εφαρμόσει, όχι απλώς να ψηφίσει, μεταρρυθμίσεις. Θα είναι κυβέρνηση που θα πρέπει να ανταποκριθεί σε πολύ μεγάλες απαιτήσεις. Τα δύσκολα εξακολουθούν να είναι μπροστά μας, δεν έχει τελειώσει τίποτε.

Στις εκλογές θα πρέπει όλοι να πούμε αλήθειες. Επειδή ήδη ακούμε διαφόρων ειδών δεσμεύσεις, καθένας που θα ανακοινώνει τη δέσμευσή του -και αν αυτή είναι αντίθετη με αυτά που ψηφίστηκαν ως τώρα- θα πρέπει να εξηγεί πώς θα το αντιμετωπίσει.

Για να είμαστε πειστικοί στους πολίτες πρέπει να προτείνουμε το ισοδύναμο.

Ο κόσμος άκουγε επί χρόνια εξαγγελίες να πέφτουν σαν πυροτεχνήματα. Είναι αλήθεια ότι οι πολιτικοί λειτουργήσαμε πολλά χρόνια έτσι, αλλά δεν πάει άλλο. Η απαίτηση κάθε πολίτη από κάθε πολιτικό είναι να τεκμηριώνει απολύτως αυτό που λέει. Και επειδή πιστεύω ότι η πλειοψηφία των πολιτών θα πάει να ψηφίσει κυβέρνηση όχι αντιπολίτευση, αυτοί που θα εκλεγούν θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το ψέμα, ο λάθος υπολογισμός, το «συγγνώμη δεν ήξερα, δεν είχα υπολογίσει», δεν υπάρχουν.

Για τα λάθη του πολιτικού συστήματος κατά το παρελθόν

Αυτά που πληρώνουμε τώρα και αυτά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν έγιναν σε ένα, δύο ή δέκα χρόνια. Τα λάθη ξεκινούν δεκαετίες πίσω, γι αυτό και είναι δύσκολη πια η καταμέτρησή τους. Είχαμε αναπαραγωγή ενός πολιτικού συστήματος μέσα από μεθόδους και διαδικασίες στρέβλωσης: Οι πολίτες ψήφιζαν αυτούς τους πολιτικούς, οι πολιτικοί ανταποκρίνονταν σε συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας των προεκλογικών περιόδων. Το μαχαίρι πρέπει να πάει πολύ βαθιά και η ανάλυση να είναι στην ουσία των προβλημάτων.

Υπάρχει ένα ανάθεμα στο σύστημα των κομμάτων. Το πολιτικό σύστημα, όμως, δεν είναι μόνο τα κόμματα. Είναι και τα media, οι συνδικαλιστές, τα επιμελητήρια, οι δικαστές, είναι πολλά. Είναι μια πολύ καλή στιγμή οι εκλογές. Οι πολίτες θα αποφασίσουν, θα μας κρίνουν όλους. Αν θέλουν θα φέρουν την Αριστερά. Να τελειώσει έτσι και η ιστορία της ανέξοδης κριτικής. Εφόσον το αποφασίσει ο λαός ας έχουμε ένα διαφορετικό μοντέλο, να ξεκαθαρίσει τελείως το τοπίο. Καθένας μας πρέπει να κριθεί με βάση την πορεία του και με βάση αυτά που λέει αυτή την περίοδο, τα οποία θα πρέπει να είναι καθαρά.

Για το πρόσωπο του αρχηγού της κυβέρνησης σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας

Η ισορροπία μεταξύ των κομμάτων, το ποσοστό που θα πάρει το καθένα, θα καθορίσουν τη σύνθεση και τον επικεφαλής της κυβέρνησης. Η συζήτηση πρέπει να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Θα ήθελα για το ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών, και αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, να υπάρξει μια προοδευτική συμμαχία και ένας πρωθυπουργός κοινής αποδοχής.

Στη Δημοκρατία, πλέον, και στη νέα εποχή που μπαίνουμε όλα μπορούν να συμβούν. Η Δημοκρατική Αριστερά θα πρέπει να πάρει μια σαφή θέση αν θέλει να κυβερνήσει και να επηρεάσει τα πράγματα διαφορετικά.

Σε ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Κοινωνική Συμφωνία θα μπορούσαν να είναι στην προοδευτική συμμαχία:

Η Κοινωνική Συμφωνία είναι επίσης στα κόμματα που θα μπορούσαν να είναι στη συμμαχία αυτή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο The TOC και τον Δημήτρη Τάκη

SEP 19, 2024

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα και τον Δημήτρη Δανίκα

SEP 9, 2024

Συνέντευξη στη Βραδυνή της Κυριακής

SEP 8, 2024