Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Άννας Διαμαντοπούλου, στον Ρ/Σ ΣΚΑΙ και στο δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε
Σχετικά με την τελευταία διετία:
Η τελευταία διετία ήταν η πιο δύσκολη της ζωής μου. Είναι δραματικό να παίρνει κανείς τέτοιες αποφάσεις και με τέτοια ταχύτητα, που αφορούν όλους τους πολίτες.
Υπάρχει οργή όταν αλλάζει η ζωή ενός ανθρώπου από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να δούμε, όμως, πώς θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να βγούμε από το αδιέξοδο, πώς θα ξαναχτίσουμε τη χώρα. Με το να κάψουμε το Σύνταγμα 2-3 φορές δεν πρόκειται να φέρουμε λύση.
Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προτάσεις στο χώρο της παραγωγής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και των θεσμών.
Παραγωγή σημαίνει μαζική στροφή στην ύπαιθρο με διαφορετική προσέγγιση: γη , γνώση, τεχνολογία.
Σχετικά με τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος και τη στάση της Αριστεράς:
Η εύκολη δικαιολογία είναι ότι φταίνε τα δύο μεγάλα κόμματα. Έχουμε μια Αριστερά που στη μεγάλη πλειοψηφία της μετέτρεψε κάθε ρουσφέτι σε αγωνιστική διεκδίκηση. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει καταλάβει η Αριστερά τί συμβαίνει στη χώρα τόσα χρόνια, ούτε είναι άμοιρη των ευθυνών όσων έχουν γίνει στην οικονομία, στα συνδικάτα, στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Πρέπει όλοι μας να κάνουμε αυτοκριτική.
Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι Αριστερά στην Ελλάδα. Να δούμε τι σημαίνει από πλευράς πρότασης διακυβέρνησης. Προσωπικά, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της σημερινής Αριστεράς, δεν θέλω να είμαι Αριστερή. Θέλω πολύ να είμαι Αριστερή με την έννοια που δίνει ο λαός: του ανθρώπου που παλεύει για τα ιδανικά του, που δεν το βάζει κάτω, που πάει φυλακή για τη χώρα του.
Στην Ελλάδα η Αριστερά δεν ταυτίζεται με το μοντέλο διακυβέρνησης που προτείνει.
Αριστερό είναι αυτό που συμφέρει τους πολλούς επί μακρόν και όχι τους λίγους για μικρό διάστημα.
Σε αυτές τις εκλογές καθένας μας πρέπει να κριθεί με βάση αυτά που λέει συγκεκριμένα για την επόμενη μέρα.
Σχετικά με τις εκλογές και το ενδεχόμενο συνεργασίας κομμάτων:
Ο κόσμος είναι σε σύγχυση για το τι θα κάνει στις εκλογές. Πιστεύω ότι τελικά οι πολίτες θα στραφούν στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών πήρε μεγάλο ρίσκο, σήκωσε ένα μεγάλο βάρος και έδωσε σημαντικούς αγώνες. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν έχει την πολυτέλεια του «ενός ανδρός αρχή». Χρειάζεται ομάδα.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάση αυτό που θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Δεν δικαιούται κανείς να αρνηθεί τη συνεργασία. Χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση που θα κινηθεί με ταχύτητα και θα προχωρήσει τις δεσμεύσεις. Προσωπικά θα ήθελα μία προοδευτική διακυβέρνηση.
Η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς θα μπορούσε να αλλάξει καταλυτικά το πολιτικό σκηνικό. Θα αποδείξει αν είναι η λογική φωνή της Αριστεράς αν μιλήσει για διακυβέρνηση. Δεν μπορεί να ψηφίζουμε για να βγάζουμε αντιπολίτευση.
Χρειαζόμαστε εμβολιασμό με τολμηρές, ρεαλιστικές ιδέες χωρίς το διαρκή φόβο του πολιτικού κόστους.
Σχετικά με την εξαγγελθείσα απεργία της ΠΝΟ:
Πληροφορήθηκα την απεργία από τα ΜΜΕ. Αποφάσισαν απεργία τις ημέρες που θέλουν να ταξιδέψουν όλοι, που γίνεται μεταφορά προϊόντων και που οι ακτοπλοϊκές εταιρίες, που έχουν τεράστια προβλήματα, προσπαθούν να μαζέψουν το ρευστό που χρειάζονται.
Έχουμε απαντήσει, πριν 15 ημέρες, λεπτομερώς στα αιτήματα της ΠΝΟ και πάλι θα τους καλέσω για συζήτηση.
Σχετικά με την εφαρμογή των νόμων:
Είμαστε μια χώρα που οι νόμοι μένουν στα χαρτιά και δεν εφαρμόζονται. Για αυτό έχει ευθύνη το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Και δεν είναι μόνο τα κόμματα. Είναι και τα ΜΜΕ και η Δικαιοσύνη και η Εκκλησία και όλοι οι φορείς που παίζουν ρόλο.
Όταν υπάρχει άρνηση εφαρμογής του νόμου δεν μπορεί να έρχεται η Πολιτεία και να λέει «θα αλλάξω το νόμο αφού αρνείσαι να τον εφαρμόσεις». Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε. Αυτή η λογική ως αρχή από μένα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Η κρίση των τελευταίων ημερών θεμελίωσε το νόμο για τα ΑΕΙ. Δεν μπορώ να φανταστώ Υπουργό Παιδείας, σε όποια κυβέρνηση και αν ανήκει, να φέρει τροπολογία για να αλλάξει το νόμο. Υπήρξε μήνυμα από την κοινωνία. Δεν μπορεί να φαντάζονται πρυτάνεις ή όποιοι άλλοι ότι θα αλλάξει.
Σχετικά με την πρόταση του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη για τις διαδηλώσεις στην Αθήνα:
Απολύτως σωστή πρόταση, κάνει αυτό που γίνεται σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου. Δεν μπορεί σε καμία πόλη να γίνονται διαδηλώσεις χωρίς να ενημερώνεται η δημοτική αρχή, ώστε να λαμβάνει τα μέτρα της. Ο δήμος πρέπει να είναι ενήμερος ακόμη και για τον αριθμό των διαδηλωτών, ώστε να πάρει τα μέτρα που πρέπει.