Σημεία συνέντευξης στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ»

APR 7, 2012

Σημεία της συνέντευξης της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννας Διαμαντοπούλου, στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ» και στους δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο και Τάκη Σαράντη

Σχετικά με την απεργία της ΠΝΟ

Χρειάζεται Υπουργείο Ναυτιλίας στη νέα δομή της κυβέρνησης που θα προκύψει, με αιχμή την εμπορική ναυτιλία.

Η Ναυτιλία είναι από τους σημαντικότερους τομείς της χώρας. Το να λειτουργούν τα καράβια σημαίνει ότι λειτουργεί η χώρα. Κατανοούμε πολλά από τα αιτήματα της ΠΝΟ, έχουν σε πολλά από αυτά δίκιο. Η Ναυτιλία έχει μεγάλα και επείγοντα θέματα προς επίλυση. Η συζήτηση θα είναι συνεχής.

Η ΠΝΟ πριν μια εβδομάδα, έλαβε απόφαση απροειδοποίητα, για απεργία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν δηλαδή θα έχουν ήδη ψηφισθεί τα νομοσχέδια. Είναι προφανές ότι δεν έχει λογική να γίνεται απεργία προκειμένου να αποσυρθούν τα νομοσχέδια αφού ψηφισθούν από τη Βουλή. Δεν γίνεται να απειλούμε με απεργία το Πάσχα, όπως δεν μπορεί επιμέρους κοινωνικές ομάδες να στρέφονται κατά άλλων.

Ταλαιπωρούνται οι πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν, υπάρχει πρόβλημα στη μεταφορά προϊόντων, απειλείται ο τουρισμός και μπαίνει σε κίνδυνο η εικόνα της χώρας. Κάθε κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίζει το δημόσιο συμφέρον με κάθε τρόπο, με όλα τα μέσα.

Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα συζήτησης και έχω καλέσει και σήμερα την ΠΝΟ σε διάλογο.

Όλοι απευχόμαστε τις ακραίες λύσεις. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διαλόγου.

Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ και τις εκλογές

Το ΠΑΣΟΚ υπέστη συντριπτικό ιδεολογικό και πολιτικό κάταγμα. Δεν χωρά αμφιβολία ότι επί δυόμισι χρόνια διαχειρίστηκε μια χώρα σε κατάσταση πολέμου. Δόθηκε ένας μεγάλος αγώνας για να μην γυρίσουμε στη δραχμή, να κρατηθεί όρθια η χώρα και αυτό ιστορικά θα αποδειχθεί.

Σε αυτές τις εκλογές, με την εκλογή του νέου προέδρου και το προσκλητήριο σε νέους ανθρώπους -πράγμα πολύ σημαντικό- πρέπει να γίνει πλήρης διαχωρισμός από τις κακές πρακτικές του παρελθόντος. Είναι λάθος, όμως, να πάμε σε συνολική ισοπέδωση.

Πρέπει να πείσουμε ότι υπάρχει δυνατότητα αλλαγής πορείας της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει την αίσθηση και την πίστη ότι, μετά τη σταθεροποίηση, μπορεί να έρθει η ανάπτυξη.

Παρά τις αμφιβολίες, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εμπνεύσει μέσα από το θετικό ιστορικό του έργο, από το λόγο που θα διατυπώσει, από τα στελέχη και από όλα όσα εκφράζει η δημοκρατική παράταξη.

Οι εκλογές δεν μπορεί να είναι ραντεβού στα τυφλά με τους πολίτες. Αυτό σημαίνει απόλυτη και κοστολογημένη αλήθεια.

Είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι καθαρό. Πρέπει και τα άλλα κόμματα να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους στους βασικούς άξονες:

– Δανειακή σύμβαση. Αν θα υλοποιηθεί ή όχι για τη σταθερότητα του ευρώ

– Παραγωγή

– Κοινωνική Αλληλεγγύη

– Θεσμοί και αλλαγή δομών

Σχετικά με την επιστροφή διαγραφέντων βουλευτών στο ΠΑΣΟΚ:

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έβαλε το πλαίσιο. Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό σε όσους αποδέχονται το πλαίσιο αυτό. Είναι καλοδεχούμενοι, αλλά όσοι έρθουν πρέπει να αποδεχθούν ότι η πρώτη υποχρέωση είναι η υλοποίηση εκείνων για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Πρέπει να πάμε όλοι μαζί, συντεταγμένα και με κοινούς στόχους.

Η στάση όλων μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Αν όχι, λέμε ψέματα στο λαό. Οι πολίτες, αν και εφόσον κρίνουν, θα μας ψηφίσουν για αυτά που δεσμευόμαστε. Αν όχι, θα δώσουν στον κ. Καμμένο 15%, στο ΣΥΡΙΖΑ 20% και θα πάμε σε διαφορετικό πολιτικό σύστημα. Την επομένη των εκλογών θα έχουμε μία Βουλή που θα αποτελείται κατά 60% από κόμματα που είναι κατά της δανειακής σύμβασης και του ευρώ. Απολύτως καθαρό, μια άλλη πορεία για τη χώρα. Προσωπικά, είμαι έτοιμη να το σεβαστώ. Οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέξουν. Αυτό είναι Δημοκρατία.

Σχετικά με την τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί στο νόμο για τα ΑΕΙ

Ουδέν κακό αμιγές καλού. Η κρίση των προηγούμενων ημερών, έδωσε ένα σαφές μήνυμα: ότι καμία κυβέρνηση, κανένας υπουργός δεν μπορεί να αλλάξει ένα νόμο που είχε 85% αποδοχή. Ο νόμος θεμελιώθηκε. Σαφώς δεν είναι ο νόμος του Μωϋσή. Θα υπάρξουν και αλλαγές, αλλά όχι στις θεμελιώδεις διατάξεις. Δεν μπορεί το πολιτικό σύστημα να αποδέχεται ότι η μη εφαρμογή συνεπάγεται αλλαγή. Κανείς δεν μπορεί να πει πια ότι δεν υπάρχουν χρήματα, γιατί η χρηματοδότηση είναι στο χέρι τους, αρκεί να εφαρμόσουν τον νόμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο The TOC και τον Δημήτρη Τάκη

SEP 19, 2024

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα και τον Δημήτρη Δανίκα

SEP 9, 2024

Συνέντευξη στη Βραδυνή της Κυριακής

SEP 8, 2024