Σημεία συνέντευξης στο Ράδιο Εννέα

APR 10, 2012

Σημεία συνέντευξης της Υπουργού, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννας Διαμαντοπούλου, στο Ράδιο Εννέα και τους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο

Σχετικά με την απεργία της ΠΝΟ:

Η συγκεκριμένη απεργία έχει την ιδιαιτερότητα ότι το κακό αρχίζει από τη στιγμή της ανακοίνωσής της. Αμέσως γίνονται ακυρώσεις σε ξενοδοχεία και πλοία και όταν φτάσει η ημέρα της απεργίας – που μπορεί κανείς να παρέμβει -η ζημιά έχει γίνει.

Η απεργία έτσι όπως οργανώθηκε από την ΠΝΟ έχει πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό. Η πρώτη απεργία ανακοινώθηκε πριν από 20 ημέρες, ως απεργία διαρκείας, έγινε εξαντλητικός διάλογος, συμφωνήσαμε γραπτώς σε συγκεκριμένα πράγματα και η απεργία ανεστάλη. Εντελώς ξαφνικά, την περασμένη Δευτέρα, ανακοινώθηκε απεργία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, χωρίς να έχει έρθει ούτε ένα χαρτί στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Ούτε ζήτησαν να με δουν οι απεργοί. Τους κάλεσα την Τετάρτη, που συζητείτο στη Βουλή το νομοσχέδιο για το καμποτάζ, και δεν ήρθαν. Ήρθαν αργά την Πέμπτη, που είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Τους κάλεσα εκ νέου το Σάββατο. Στη συνέχεια την Κυριακή, μέσω των ΜΜΕ, και τότε προσήλθαν στο διάλογο.

Βγαίνουν τα στελέχη της ΠΝΟ, το ΠΑΜΕ, και λένε «θα είμαστε εδώ τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο». Αυτό είναι κάτι που μπορεί να το πει κάποιος που είναι Έλληνας, που αντιλαμβάνεται το μέγεθος της κρίσης και ότι το καλοκαίρι η χώρα περιμένει συνάλλαγμα από τον Τουρισμό;

Αναγνωρίζω και κατανοώ τα σοβαρά προβλήματα των ναυτικών, αυτά που είχαν συμφωνηθεί όμως δεν ισχύουν πλέον. Διότι δεν γίνεται να πραγματοποιείται η απεργία και να μην σεβόμαστε αυτά που συμφωνήσαμε την προηγούμενη φορά.

Μετά τις εκλογές πρέπει να τεθούν τα πραγματικά ζητήματα της Ναυτιλίας, που επί δεκαετίες είναι κρυμμένα κάτω από το χαλί, για το πώς λειτουργούν τα καράβια, τις συνθέσεις των πληρωμάτων, τη λειτουργία της ακτοπλοΐας και των γραμμών, το θέμα της σημαίας. Στα ποντοπόρα καράβια δεν έχει γίνει ποτέ απεργία. Απεργίες γίνονται πάντα μόνο στις μικρές γραμμές, εκεί που υπάρχει διακίνηση προϊόντων.

Σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης:

Από την πρώτη στιγμή με τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Κουτρουμάνη προσπαθήσαμε να βρούμε λύση. Είμαστε σε επικοινωνία και στενή συνεργασία και με τον κ. Χρυσοχοΐδη από την πρώτη ημέρα. Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε όσα καράβια θέλουν να μπορέσουν φύγουν και να μην κλείσουν τα λιμάνια.

Το βράδυ της Κυριακής έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και είναι πολύ σαφής και η ανακοίνωση που έβγαλε ο Πρωθυπουργός, που έλεγε ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία άλλη τέτοια κίνηση και η κυβέρνηση θα διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον.

Η κυβέρνηση μπορούσε να κάνει επιστράτευση σήμερα – αυτή ήταν η δική μου πρόταση – όμως δεν μπορεί να γίνει έτσι απλά. Η ζημιά, εξάλλου, έχει συμβεί άμα τη ανακοινώσει της απεργίας και τα πλοία θα ταξίδευαν άδεια.

Εάν συνεχιστεί αυτή η χωρίς κατανόηση για τη χώρα διαδικασία, δεν υπάρχει άλλη λύση από την επιστράτευση.

Σχετικά με το πρόγραμμα « Αθήνα Ξανά»:

Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται σε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει για την Αθήνα. Αφορά έργα υποδομής, όπως αναμόρφωση πλατειών και αναπαλαίωση κτηρίων, την «ταυτότητα» της πόλης, όπως υποστήριξη της θεατρικής ζωής- που αποτελεί μεγάλη οικονομική δραστηριότητα- τα περίπτερα ή τους υπαίθριους πωλητές, καθώς και την ουσιαστική κοινωνική δομή της πόλης, δηλαδή την αντιμετώπιση των προβλημάτων αστέγων, απόρων και κοινωνικών ομάδων και αποκλεισμένων ομάδων.

Έχω δουλέψει για το συγκεκριμένο ζήτημα από το 2007 με την οργάνωση «Αθήνα: Ξανά ζωή στο κέντρο» και ο κ. Καμίνης έχει κάνει δουλειά. Το πρόγραμμα αφορά 149 έργα, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα έως το 2015.

Σχετικά με το εάν πρέπει να είναι υποψήφιοι οι κ.κ. Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου:

Πρέπει να είναι. Ο λαός πρέπει να τους κρίνει και αυτούς και όλους μας. Είναι εύκολο να κατακερματίζουμε τις ευθύνες και να τις επιρρίπτουμε σε κάποιους και όλοι οι άλλοι να είμαστε από έξω.

Σχετικά με τη χθεσινή συνέντευξη του αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας:

Χθες παρακολουθήσαμε την επανάληψη της ξύλινης γλώσσας που χρησιμοποιούμε ως πολιτικοί τις τελευταίες δεκαετίες και που πριν από τις εκλογές βγάζουμε λύσεις από τα «καπέλα». Όλα αυτά που είπε ο κ. Σαμαράς θα δείτε να τα λένε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ το 2009 και ο κ. Καραμανλής το 2004.

Η συνεργασία δεν γίνεται με βάση το εάν μας αρέσει κάποιος ή όχι και εάν προκύψει. Η κυβέρνηση, όποια και εάν είναι, πρέπει να κάνει προγραμματική συμφωνία – τώρα έχουμε συνεργασία χωρίς προγραμματική συμφωνία- και να συμφωνηθεί σε κάθε Υπουργείο και τομέα ότι θα γίνουν συγκεκριμένα πράγματα. Ο Υπουργός πρέπει κάθε τρεις μήνες, όπως γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο και σε όλες τις χώρες, να ενημερώνει τη Βουλή για το τι έχει κάνει και όχι να κρίνεται από το πώς μιλάει στα ΜΜΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο The TOC και τον Δημήτρη Τάκη

SEP 19, 2024

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα και τον Δημήτρη Δανίκα

SEP 9, 2024

Συνέντευξη στη Βραδυνή της Κυριακής

SEP 8, 2024