Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννας Διαμαντοπούλου, στο Ράδιο 9 και το δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου
Ενόψει εκλογών έχει αλλάξει κάτι τις τελευταίες μέρες;
Όσο πλησιάζουν οι εκλογές υπάρχει μια ένταση, επειδή η προεκλογική περίοδος είναι μικρή τα κόμματα πρέπει να απαντήσουν στους πολίτες τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Μέχρι σήμερα συζητάμε για το παρελθόν, για την οργή –κατανοητή και αποδεκτή- δεν έχουμε όμως συζητήσει για την 7η Μαΐου. Χθες ο κύριος Βενιζέλος ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα, άρα όσο πλησιάζουμε στις εκλογές το σκηνικό θα αλλάζει.
Θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι διαφορετικό από τις δημοσκοπήσεις;
Εύχομαι να είναι διαφορετικό. Εκτιμώ ότι θα επικρατήσουν σκέψεις που έχουν να κάνουν με τη σταθερότητα την επόμενη μέρα. Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις με βεβαιότητα γιατί ζούμε μια περίοδο που δεν έχει προηγούμενο. Αυτό που παρουσιάζεται στις δημοσκοπήσεις ως πανσπερμία κομμάτων μπορεί να είναι η πραγματικότητα και να είναι και η βούληση του ελληνικού λαού.
Επειδή στη Δημοκρατία οφείλουν να μην υπάρχουν αδιέξοδα τι θα γίνει αν ισχύσει κάτι τέτοιο;
Είναι καταστροφικό να πάμε σε αλλεπάλληλες εκλογές πιέζοντας τον κόσμο να κάνει αυτό που εμείς νομίζουμε ότι πρέπει να γίνει. Η λογική δεν μας αρέσει το αποτέλεσμα και ξαναπάμε σε εκλογές είναι άκρως καταστροφική για τη χώρα. Την επομένη των εκλογών θα πρέπει να διαμορφωθεί συμμαχία κομμάτων τα οποία με συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία θα σχηματίσουν κυβέρνηση. Πρέπει να μπούμε και εμείς σε μια λογική κυβέρνησης συνασπισμού και συμφωνιών -όχι ειδικού σκοπού – όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες στην Ευρώπη.
Με τις εξαγγελίες και τις θέσεις των κομμάτων μεταξύ ποιών θα μπορούσε να δημιουργηθεί βάση προγραμματικής συμφωνίας; Ο κύριος Κουβέλης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική που ακολουθεί δεν εντάσσεται στις προοδευτικές δυνάμεις.
Υπάρχουν κόμματα που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην προγραμματική συμφωνία, αν κύριος Κουβέλης κάνει μια τόσο κατηγορηματική δήλωση κόβει γέφυρες και βάζει τον εαυτό του στην άλλη πλευρά. Την επομένη των εκλογών πρέπει να διαμορφωθεί μια προγραμματική συμφωνία με κεντρικό ερώτημα τήρηση ή όχι της δανειακής συμφωνίας και να χτίσουμε πάνω σε αυτή γιατί πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν αφορούν στη χώρα και όχι στη δανειακή συμφωνία.Θεωρώ ότι θα πρέπει να τηρήσουμε τη δανειακή συμφωνία. Η μια περίπτωση είναι να συμφωνήσουν τα κόμματα που πιστεύουν ότι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία που όπως διαφαίνεται είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η άλλη περίπτωση είναι να συμφωνήσουν τα κόμματα που είναι εναντίον της δανειακής συμφωνίας και είναι από το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το κόμμα του κύριου Καμμένου και το ΛΑΟΣ και να κάνουν μια προγραμματική συμφωνία σε αυτή τη βάση.
Θεωρείτε ότι είναι πιθανό ένα τέτοιο σενάριο;
Έχουμε όλοι ωριμάσει -και το πολιτικό σύστημα- και όλα είναι πιθανά. Αν το αποτέλεσμα της κάλπης είναι τέτοιο και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήσει με άλλα κόμματα θα μπορούσε να είναι πρωθυπουργός της χώρας ο κύριος Τσίπρας και να πάμε σε μια περίοδο της δραχμής. Είναι και αυτό μια τελείως διαφορετική προσέγγιση. Δεν υπάρχει λόγος να τρομοκρατούμε τους πολίτες. Τα πράγματα είναι σαφή πλέον. Εμείς θεωρούμε ότι η δανειακή σύμβαση πρέπει να τηρηθεί είναι ο μόνος τρόπος η χώρα να έχει πόρους και να μπορέσει να περάσει αυτό τον κάβο -με πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες- ώστε να μπορέσουμε να λειτουργούμε μέσα στην ΕΕ με όρους ανάπτυξης. Αυτό το σχέδιο με το ΠΑΣΟΚ πρώτη δύναμη και το Βενιζέλο, που έχει σοβαρή εμπειρία και διαπραγματευτική ικανότητα και γνωρίζει από μέσα τα θέματα, είναι μια εγγύηση ώστε να προχωρήσουμε μπροστά. Υπάρχουν άλλοι που δεν το πιστεύουν. Αυτά θα αποφασιστούν σε αυτές τις εκλογές. Με ηρεμία και γνωρίζοντας ότι αλλαγή του πολιτικού συστήματος σημαίνει ότι πάμε σε κάτι τελείως διαφορετικό που έχει ονοματεπώνυμο: τα αριστερά κόμματα, το κόμμα του Καμμένου, ο ΛΑΟΣ.
Σε αυτές τις εκλογές δεν έχει τεθεί ένα κεντρικό δίλλημα, πώς το ερμηνεύετε αυτό;
Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι η λογική εκλογές με διλλήματα δεν έχουν νόημα. Όλα έχουν ειπωθεί και οι πολίτες είτε οργισμένοι είτε με συναισθηματική φόρτιση θα πρέπει στις κάλπες να πάρουν μια απόφαση για τη ζωές τους και τη χώρα. Οι αλλαγές είναι εν είδη τσουνάμι και στη συνείδηση των πολιτών και στο πολιτικό σύστημα που περιλαμβάνει από τα κόμματα μέχρι τους δικαστές και τους δημοσιογράφους και την Εκκλησία και όλους όσοι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα αλλά και να επηρεάσει τους πολίτες με τα κλασσικά διλλήματα και μεθόδους.
Αν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός ο κύριος Σαμαράς όπως ο ίδιος λέει;
Είχα διατυπώσει εδώ και καιρό μια σταθερή άποψη ότι δεν έπρεπε να γίνουν εκλογές και ότι σε περίπτωση συνεργασίας ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής. Ο κύριος Σαμαράς σε κάθε εμφάνισή του ανατινάζει όλες τις γέφυρες συνεργασίας. Δεν ξέρω αν το κάνει συνειδητά ή ασυνείδητα αλλά ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται για το ΠΑΣΟΚ και τη συνεργασία είναι εμπρηστικός.
Σε αυτή την περίπτωση βλέπετε έναν Πρωθυπουργό τύπου Παπαδήμου;
Δεν μπορούμε να πάμε ξανά σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού που ο Πρωθυπουργός για οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να μιλάει με τους αρχηγούς των κομμάτων. Έτσι δεν μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα. Εφόσον υπάρξει προγραμματική συμφωνία θα πρέπει να έχουμε Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, κυβέρνηση που επιλέγεται από τον Πρωθυπουργό και στηρίζεται από τη Βουλή και προγραμματική συμφωνία για κάθε Υπουργείο με Υπουργούς που κάθε 2 μήνες θα λογοδοτούν στο Κοινοβούλιο για το τι έχουν κάνει. Νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κυβερνηθεί η χώρα και να έχουμε αποτελέσματα. Σημασία δεν έχει το μέλλον του κάθε κόμματος αλλά να κυβερνηθεί η χώρα.
Θεωρείτε ότι oκύριος Παπαδήμος είναι μια εφεδρεία;
Νομίζω ναι.