Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Άννας Διαμαντοπούλου, στο Ρ/Σ «Αθήνα 9.84» και το δημοσιογράφο Άρη Τόλιο
Για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας:
Η δανειακή σύμβαση από μόνη της δεν πρόκειται να μας οδηγήσει πουθενά. Η χώρα δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, όταν υπάρχει ο κίνδυνος χρεοκοπίας και εσωτερική πολιτική αστάθεια έως ότου γίνουν εκλογές.
Ως χώρα έχουμε μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα και σε αυτά πρέπει να στραφούν όλες μας οι δυνάμεις:
· Τα αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Επιστροφή στην ύπαιθρο με νέους όρους και αγρότες με άλλη λογική, ώστε να δώσουμε προστιθέμενη αξία.
· Την ενέργεια από τον ήλιο και τον αέρα.
· Την εξόρυξη του ορυκτού μας πλούτου.
· Τον τουρισμό με διαφορετική προσέγγιση.
Για το ΠΑΣΟΚ:
Το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνες για λάθη και καθυστερήσεις. Πήρε στους ώμους του το βάρος να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Χάρη στις προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ, όμως, άλλαξαν όλοι οι μηχανισμοί υποστήριξης των κρατών και σήμερα γίνονται ειδικές συμφωνίες για τη χρηματοδότησή τους.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι νέος αρχηγός. Πρέπει να πει και τα λάθη που κάναμε, και να διαχωρίσει τη θέση του από αυτά, και να προτείνει τί θα κάνουμε από εδώ και πέρα.
Το πρώτο μνημόνιο ήταν ελλειμματικό και σε ό,τι αφορά τα μέτρα και σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τους από τη συγκεκριμένη διοίκηση σε συγκεκριμένο χρόνο. Σε πολλά πράγματα δεν υπολογίσαμε σωστά τις δυνατότητες εφαρμογής τους.
Σχετικά με το χαρακτήρα ενδεχόμενης κυβέρνησης συνεργασίας:
Το ιδανικό θα ήταν το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με κόμματα του προοδευτικού χώρου, με μια προγραμματική συμφωνία τετραετίας, με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και Υπουργούς που θα λογοδοτούν στο Κοινοβούλιο. Όταν, όμως, έχουμε κατάτμηση δυνάμεων, πολλά κόμματα, και όλοι αρνούνται οποιουδήποτε είδους συνεργασία οδηγούμε τους πολίτες σε απόλυτο αδιέξοδο.
Ο Πρωθυπουργός, σε μια χώρα πρωθυπουργοκεντρική σαν τη δική μας, πρέπει να είναι μια προσωπικότητα με πολλά «ένσημα», γνώση, εμπειρία, πολιτικό ένστικτο, διαχειριστική ικανότητα. Το σημαντικό, όμως, δεν είναι το πρόσωπο, αλλά η συνταγή της διακυβέρνησης. Κανείς δεν μπορεί να γίνει Πρωθυπουργός εάν δεν έχει τις δυνάμεις της Βουλής.
Για τον Αρχηγό της ΝΔ:
Ο κ. Σαμαράς είπε «διώξαμε τον Παπανδρέου, θα διώξουμε και το ΠΑΣΟΚ». Με τέτοιου είδους προσεγγίσεις μπορεί κάποιος να διεκδικήσει, να συνεργαστεί και να είναι επικεφαλής; Νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς κάνει ό,τι μπορεί για να το αποκλείσει αυτό.
Για την εκδοχή Πρωθυπουργού τύπου «Παπαδήμου» μετά τις εκλογές:
Εκτιμώ ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να είναι πολιτικός. Το πολιτικό σύστημα και η συμφωνία που έγινε δεν έδωσαν στον κ. Παπαδήμο τη δυνατότητα να παίξει πραγματικά το ρόλο ως Πρωθυπουργός. Ο ίδιος υπερέβαλε δυνάμεις και έφερε σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε με σημαντικά, μάλιστα, αποτελέσματα.
Τους μήνες αυτούς που πέρασαν έγιναν πολιτικά εγκλήματα. Η ΝΔ δεν επέτρεψε να περάσουν σημαντικά νομοσχέδια και έβαζε βέτο σε ό,τι αφορούσε τη χώρα και δεν ήταν στη στενή ατζέντα του κ. Σαμαρά.
Για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου:
Η ευθύνη είναι απολύτως ατομική. Μπορεί να υπάρχει συλλογική ευθύνη για πολιτικά λάθη ή για τον τρόπο που λειτούργησε επί χρόνια το πολιτικό σύστημα. Αλλά όταν κάποιος καταληστεύει το δημόσιο χρήμα και καταπατά τον όρκο του η ευθύνη είναι ατομική. Μας πληγώνει όλους βαθύτατα.
Υπάρχει ευθύνη και για το γεγονός ότι «σέρνεται» το θέμα και η Δικαιοσύνη έκανε πέντε χρόνια να βγάλει απόφαση.
Σχετικά με τις δηλώσεις Μπαμπινιώτη για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών:
Η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι «εκ των ων ουκ άνευ». Για το θέμα έχει γίνει ολοκληρωμένη δουλειά, που έχει παραδοθεί στον κ. Μπαμπινιώτη, με βάση και τις διεθνείς προδιαγραφές για τους δείκτες αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Υπάρχει νόμος για την αξιολόγηση και ήδη έχει γίνει το πιλοτικό πρόγραμμα για την αξιολόγηση των σχολείων. Η διοίκηση έχει συνέχεια και κανείς δεν μπορεί να ξεκινήσει τα πάντα από το μηδέν, γιατί η πολιτική δεν είναι ατομική ιστορία.