Δήλωση σχετικά με τον Α΄ γύρο των εκλογών στη Γαλλία

APR 22, 2012

Ελλάς Γαλλία προοδευτική συμμαχία

Έχει γίνει πλέον σαφές σε όλους ότι η κρίση δεν είναι εθνική, δεν είναι μόνο ελληνική. Είναι κρίση ευρωπαϊκή. Είναι κρίση, μεταξύ άλλων, αξιών, πολιτικών προτεραιοτήτων, ευρωπαϊκών δομών και κεντρικής πυξίδας.

Οι θεματικές της προεκλογικής συζήτησης στη Γαλλία είναι περίπου οι ίδιες και στη χώρα μας: η κρίση, η ανεργία, τα ελλείμματα, το χρέος, η Ευρώπη, η Μέρκελ, το ΔΝΤ. Σε αυτά τα θέματα ο Γαλλικός Λαός έδωσε σήμερα συγκεκριμένη απάντηση.

Μία νίκη του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Τα μείζονα θέματα θα τεθούν με άλλο πρόσημο στο τραπέζι. Όσα τόσο καιρό συζητούσαμε στην Ευρώπη, αλλά χτύπαγαν στο τείχος της Γαλλογερμανικής αδιαλλαξίας, θα επιστρέψουν πιο δυναμικά στο προσκήνιο. Ένα σοβαρό διακύβευμα των εκλογών αυτών που αφορά και την Ευρώπη, είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη. Κατά πόσο δηλαδή, η άσκηση του εκδοτικού προνομίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει να γίνεται με μοναδικό κριτήριο τη σταθερότητα των τιμών, που οδηγεί σε γενικευμένη λιτότητα ή θα στηρίζει την αναπτυξιακή πολιτική. Επίσης είναι η κοινή οικονομική πολιτική, το ευρωομόλογο, το χάσμα Βορρά- Nότου, οι επενδυτικές ενέσεις στο Νότο. Είναι ενδεικτικό ότι και ο Νικολά Σαρκοζί αναγκάστηκε για πρώτη φορά να κινηθεί σε αυτήν τη γραμμή.

Η πρωτιά Ολάντ μας στέλνει το μήνυμα για το οποίο και το ΠΑΣΟΚ μιλάει. Υπάρχει λοπόν προοπτική και ελπίδα όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάξει αντιλήψεις και προτεραιότητες.

Ελλάς Γαλλία προοδευτική συμμαχία λοιπόν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

AUG 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

AUG 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

JUL 31, 2012