Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννας Διαμαντοπούλου, στον Realfmκαι το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου
· Η χώρα έχει μεγάλα ζητήματα: το παραγωγικό μοντέλο, την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, την εξωτερική πολιτική, τα θέματα του κοινωνικού κράτους και της εκπαίδευσης και πολλά άλλα ζητήματα που δεν είναι μέσα στο μνημόνιο
· Δεν είμαστε οι μόνοι στην Ευρώπη που έχουμε προβλήματα
· Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν εξαιρετικές αλλαγές και για την Ελλάδα και για τη σωτηρία του ευρώ. Αν λοιπόν κοπεί χρήμα θα πρέπει η Ελλάδα να είναι μέσα στο ευρώ ύστερα από τόσες θυσίες και τόσες προσπάθειες που έχουμε κάνει
· Είναι άλλο να γίνει ισοσκελισμός σε βάθος τριών χρόνων, με τη βοήθεια ενός οικονομικού συστήματος εντός Ευρώπης, με συναλλαγές και ζωντανές επιχειρήσεις και άλλο να κατεβάσει ρολά η χώρα και να κόψει επικοινωνία και συναλλαγές με τον έξω κόσμο. Κανένας δεν έχει νόημα να μιλάει για μονόδρομο, ούτε έχουν νόημα τα εκβιαστικά διλήμματα
· Αυτούς τους 6 μήνες κινηθήκαμε, με απόλυτη ευθύνη του κ. Σαμαρά, στη λογική του να ψηφίσουμε μόνο ό,τι είχε να κάνει με το PSI και τη δανειακή σύμβαση και αφήσαμε πίσω μία μεγάλη γκάμα θεμάτων
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Τι προσδοκίες μπορεί να έχει κανείς για την επόμενη μέρα των εκλογών; Πιστεύετε ότι θα υπάρξει κυβέρνηση και τι είδους κυβέρνηση θα υπάρξει;
Υπουργός: Δύσκολα κάποιος μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών. Θεωρούσα ότι λίγο πριν από τις εκλογές τα πράγματα θα ήταν πιο σαφή, αλλά δεν είναι. Νομίζω ότι ο κόσμος κοιτάει με οργή και θυμό. Δεν είναι σίγουρο αν θα υπάρξει κυβέρνηση. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αν δεν υπάρξει κυβέρνηση η χώρα θα βρεθεί σε μεγάλες περιπέτειες.
Μιλάτε για συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ –ΝΔ. Ποια άλλη κυβέρνηση θα μπορούσε να υπάρξει κατά τη γνώμη σας και με δεδομένο τον εκλογικό νόμο που δίνει το πρωτοφανές μπόνους τον 50 εδρών στο πρώτο κόμμα;
Υπουργός: Αυτός ο νόμος έγινε κάποια άλλη χρονική στιγμή και σήμερα δεν αποτυπώνει επαρκώς την πραγματικότητα. Αυτός όμως είναι ο νόμος που έχουμε και με αυτόν πορευόμαστε. Τα πράγματα είναι ρευστά, μεταπολιτευτικά δεν έχουμε δει 10 κόμματα – που από ότι φαίνεται μπορεί να μπουν- στη Βουλή.
Η συνταγή διακυβέρνησης για την επόμενη μέρα περιλαμβάνει προγραμματική συμφωνία για τέσσερα χρόνια, γιατί η δανειακή σύμβαση δεν αποτελεί το συνολικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε καλύπτει το σύνολο των αναγκών της χώρας. Αυτούς τους 6 μήνες κινηθήκαμε, με απόλυτη ευθύνη του κ. Σαμαρά, στη λογική του να ψηφίσουμε μόνο ό,τι είχε να κάνει με το PSI και τη δανειακή σύμβαση και αφήσαμε πίσω μία μεγάλη γκάμα θεμάτων.
Η χώρα έχει μεγάλα ζητήματα: το παραγωγικό μοντέλο, την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, την εξωτερική πολιτική, τα θέματα του κοινωνικού κράτους και της εκπαίδευσης και πολλά άλλα ζητήματα που δεν είναι μέσα στο μνημόνιο.
Γιατί το ευρώ και η ευρωζώνη είναι μονόδρομος για τη χώρα; Πολλοί ισχυρίζονται από το χώρο της Αριστεράς και από το χώρο της αντιμνημονιακής Δεξιάς ότι θα μπορούσε η χώρα να πάει μονομερώς σε διαγραφή του χρέους και να πάει σε εθνικό νόμισμα και να ξεκινήσει από το μηδέν.
Υπουργός: Αυτή η λογική είναι εντελώς απλουστευτική. Ο μηδενισμός του χρέους, δηλαδή να βγούμε και να πούμε στη διεθνή κοινότητα “εμείς θα σας πληρώσουμε όποτε μπορέσουμε με την ησυχία μας” σημαίνει ότι κλείνουν οικονομικά τα σύνορα και αμέσως ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός. Είναι άλλο να γίνει ισοσκελισμός σε βάθος τριών χρόνων, με τη βοήθεια ενός οικονομικού συστήματος εντός Ευρώπης, με συναλλαγές και ζωντανές επιχειρήσεις και άλλο να κατεβάσει ρολά η χώρα και να κόψει επικοινωνία και συναλλαγές με τον έξω κόσμο. Κανένας δεν έχει νόημα να μιλάει για μονόδρομο, ούτε έχουν νόημα τα εκβιαστικά διλήμματα. Τώρα πρέπει τα κόμματα να δώσουν τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις των πολιτών. Σε ό,τι με αφορά και σε ό,τι αφορά το κόμμα που εκπροσωπώ, απαντώ ότι το τίμημα της παραμονής στο ευρώ είναι υψηλό και οι δυσκολίες μεγάλες και με αβεβαιότητες, όμως, είναι μια συγκροτημένη λύση. Έχουμε μια δανειακή σύμβαση που έχει ως αποτέλεσμα τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους και παράλληλα ένα σημαντικό ποσό 148 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ και από 17 χώρες με τη συμφωνία από τα Εθνικά Κοινοβούλια τους και όχι από ιδιώτες. Για αυτό το ποσό η Ελλάδα θα πρέπει το επόμενο διάστημα και με θυσίες και με δύσκολα μέτρα να μπορέσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να μπορέσουμε να βγάζουμε αρκετά ώστε να συντηρούμε όλες τις βασικές ανάγκες του κράτους. Αυτό είναι η βάση στην οποία θα μπορέσει να λειτουργήσει η ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα και να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Μήπως εάν είχαμε δικό μας νόμισμα θα ήταν πιο εύκολες οι κινήσεις μας; Γιατί μέχρι στιγμής το κοινωνικό τίμημα είναι τεράστιο.
Υπουργός: Θα πρέπει να συγκρίνουμε το τίμημα σε κάθε περίπτωση. Οι δυσκολίες είναι δεδομένες για όλους. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια πορεία με συγκεκριμένα βήματα για να βγούμε από το αδιέξοδο, άλλη απάντηση ή λύση δεν έχει δοθεί. Βλέπω για παράδειγμα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και η λογική είναι σκορπάμε δισεκατομμύρια και σταματάμε τις πληρωμές του χρέους.
Ούτε τα μεγάλα κόμματα λένε την αλήθεια.
Υπουργός: Το τίμημα της εξόδου της χώρας από το ευρώ θα πρέπει να περιγραφεί ακριβώς. Κατά την άποψή μου οι επιπτώσεις θα είναι τρομακτικές και καταστροφικές και θα επηρεάσουν και τη λειτουργία της Δημοκρατίας και τους θεσμούς. Το κράτος θα σταματήσει να λειτουργεί και δεν θα μπορούν να πληρωθούν στοιχειωδώς μισθοί και συντάξεις, η χώρα θα σταματήσει να λειτουργεί σε κάθε τομέα και θα πάμε σε κατάσταση χάους. Αυτά δεν είναι μακριά αν είμαστε εκτός ευρώ και επομένως θα πρέπει να τα εξηγήσουμε.
Την πατήσαμε που μπήκαμε στο ευρώ;
Υπουργός: Όχι. Αλλά φαίνεται ότι έγιναν σημαντικά λάθη στην αρχιτεκτονική του ευρώ. Για χρόνια λεγόταν ότι δεν γίνεται να πάμε σε νομισματική πολιτική χωρίς οικονομική πολιτική και τώρα αυτό αποδεικνύεται. Δεν είμαστε οι μόνοι στην Ευρώπη που έχουμε προβλήματα – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κάνουμε την αυτοκριτική μας- αλλά βλέπουμε προβλήματα και σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Γαλλία.
Στο ΔΝΤ;
Υπουργός: Ποτέ η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν γίνεται από επιλογή, αλλά από ανάγκη. Η ΕΕ δεν θα ενίσχυε την Ελλάδα με τον μηχανισμό αν δεν υπήρχε η συμμετοχή του ΔΝΤ. Η ΕΕ μας οδήγησε σε αυτή την κατεύθυνση.
Υπήρχαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έλεγαν ότι το ΔΝΤ είναι ευλογία.
Υπουργός: Δεν μπορώ να γνωρίζω κάθε δήλωση. Μπορώ να πω, όμως, ότι πολλά από αυτά που συμφωνήθηκαν με την τρόικα ήταν πράγματα που έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια.
Η δική μου εμπειρία και ανάγνωση των δεδομένων για το τί συμβαίνει, δηλαδή ότι στη Γαλλία εκτός από τον κύριο Ολάντ και ο κύριος Σαρκοζί μίλησε για αλλαγή του ρόλου της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, δείχνει ότι κάτι θα αλλάξει. Η δυνατότητα κοπής χρήματος είναι μεγάλη αλλαγή και διαφορετική από την άποψη που με εμμονή υποστηρίζει η κυρία Μέρκελ και αυτό πια αρχίζει και έχει υποστηρικτές στην Ευρώπη και στις κυβερνήσεις. Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν εξαιρετικές αλλαγές και για την Ελλάδα και για τη σωτηρία του ευρώ. Αν λοιπόν κοπεί χρήμα θα πρέπει η Ελλάδα να είναι μέσα στο ευρώ ύστερα από τόσες θυσίες και τόσες προσπάθειες που έχουμε κάνει. Με τόσους κινδύνους και με τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο που έχουμε ως χώρα δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε να μείνουμε μόνοι μας.
Για ποιο λόγο να εμπιστευτούν οι πολίτες τα δύο κόμματα που τους έφεραν στη χρεοκοπία;
Υπουργός: Πολιτικό σύστημα δεν είναι μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα. Σίγουρα τα δύο κόμματα έχουν μεγάλη ευθύνη. Όμως όλα τα κόμματα έχουν ευθύνη και η αλλαγή πρέπει να έρθει για όλους. Το κόμμα μου όχι μόνο έκανε την αυτοκριτική του -και κάνει καθημερινά και θα χρειαστεί να ξανακάνει- αλλά πρέπει να δούμε και ο καθένας ξεχωριστά τι δεν πήγε καλά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αυτοκριτική από το να παραιτείται ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος ενός κόμματος. Φυσικά η ευθύνη αφορά κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά το πολιτικό πρόβλημα θα λυθεί αν εξαφανιστούν αυτά τα δύο κόμματα;
Χρειάζονται νέα πρόσωπα και νέες αντιλήψεις. Παράλληλα, έχει σημασία να δούμε πώς οι Έλληνες πολίτες θα αποτυπώσουν τα θέλω τους αλλά και την οργή τους για την επόμενη μέρα. Πρέπει λοιπόν οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους και τι λέει κανείς και αλλά με ποιους θα εφαρμόσει αυτά που λέει.