Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Άννας Διαμαντοπούλου, στο Ρ/Σ Αθήνα 9,84, στη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη
· Το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει στις εκλογές με έργο και προσπάθεια, λάθη και αυτοκριτική, αλλά και με προοπτική. Δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές μόνο ζητώντας συγνώμη. Εάν αυτό είναι το μόνο που έχει να πει στον ελληνικό λαό καλύτερα να αποχωρήσει.
· Δεν μπορεί η χώρα να πάει ξανά σε εκλογές. Υπάρχει ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να υπάρξουν επιχειρήσεις και άρα επενδύσεις.
· Χάσαμε πολύτιμο χρόνο με εγκληματικές ευθύνες της ΝΔ, γιατί ο κ. Σαμαράς ήθελε η ΝΔ να βγει πρώτο κόμμα και αυτός Πρωθυπουργός.
· Δεν το χωράει καμία λογική και έννοια δικαίου, ένα ΑΕΙ το οποίο αρνείται να εφαρμόσει το νόμο να ζητεί από την Πολιτεία εναλλακτικές. Ο Πρύτανης δεν είναι ούτε Δήμαρχος ούτε Νομάρχης για να βγει με λαϊκή εντολή.
Αναλυτικά η συνέντευξη της Υπουργού:
Γιατί να ψηφίσει κανείς ΠΑΣΟΚ:
Η μάχη αυτών των εκλογών και της επόμενη περιόδου είναι ποια Ελλάδα θα νικήσει, δηλαδή εάν θα συγκρουστεί με τη λογική των συντεχνιών και των λίγων.Υπάρχουν δυνάμεις στη χώρα που θέλουμε να πάμε μπροστά. Σε ό,τι με αφορά δεν πρόκειται να κάνω πίσω σε τίποτε. Προτιμώ να φύγω από το συμβιβαστούμε ξανά, να βρούμε μέσους όρους για να ικανοποιήσουμε από λίγο τον ένα και τον άλλο και να αφήσουμε τη μεγάλη εικόνα που είναι η χώρα.
Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές μόνο ζητώντας συγνώμη. Εάν αυτό είναι το μόνο που έχει να πει στον ελληνικό λαό καλύτερα να αποχωρήσει. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη για τα λάθη του και να κάνει την αυτοκριτική του. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να εξηγήσει το μεγάλο αγώνα που έδωσε αυτά τα δύο χρόνια: έγιναν μηχανισμοί εκτός ΕΕ για να υπάρξει υποστήριξη στην Ελλάδα, προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις με τεράστιο πολιτικό κόστος, που ήταν κάταγμα για τη σπονδυλική στήλη του ΠΑΣΟΚ, δώσαμε προοπτική για τη χώρα μέσω της σταθεροποίησης της οικονομίας. Σήμερα μιλάμε για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, εναλλακτικά όμως δεν θα υπήρχαν μισθοί και συντάξεις. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα βρεθήκαμε.
Πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για το τι σημαίνει δάνειο και διαγραφή χρέους, τι σημαίνει αλλαγή παραγωγικού μοντέλου για την ανάπτυξη, για τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στα προνόμια ομάδων. Όλα αυτά αφορούν στη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει στις εκλογές με έργο και προσπάθεια, με λάθη και αυτοκριτική, αλλά και με προοπτική.
Για την επομένη των εκλογών και το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας:
Το τοπίο είναι θολό. Κανείς δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών. Θεωρώ δύσκολη την αυτοδυναμία για αυτό θα πρέπει να πάμε σε συνεργασίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πρωτιά δεν αποτελεί στόχο για το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί η χώρα να πάει ξανά σε εκλογές. Υπάρχει ανάγκη πολιτικής σταθερότητας.
Την επομένη των εκλογών πρέπει να συμφωνήσουμε στη συνταγή της διακυβέρνησης: συμφωνία για την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης και προγραμματική συμφωνία σε πραγματικούς στόχους ανά Υπουργείο, Πρωθυπουργός κοινής αποδοχής- εάν θα είναι πολιτικό πρόσωπο θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών-, κυβέρνηση επιλογής του Πρωθυπουργού – και όχι ισορροπίας των κομμάτων- με Υπουργούς που θα κρίνονται ανά δύο μήνες από τη Βουλή. Εάν ο Πρωθυπουργός θα είναι πολιτικό πρόσωπο προφανώς εμείς εννοούμε τον κ. Βενιζέλο.
Ο κ. Παπαδήμος είναι ένας άνθρωπος με επάρκεια και αποτελεί μια επιλογή σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό πρόσωπο. Αδικήθηκε με τον τρόπο που λειτούργησε αυτή η κυβέρνηση, με ευθύνη του κ. Σαμαρά, που επί 6 μήνες αρνιόταν κάθε πολιτική που ήταν εκτός δανειακής σύμβασης. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο με εγκληματικές ευθύνες της ΝΔ, γιατί ο κ. Σαμαράς ήθελε η ΝΔ να βγει πρώτο κόμμα και αυτός Πρωθυπουργός.
Για την ευρωπαϊκή πολιτική:
Η ευρωπαϊκή πολιτική βρίσκεται ήδη σε καθεστώς αλλαγής. Είναι εντυπωσιακό ότι ο κ. Σαρκοζί – υπό την πίεση του κ. Ολάντ- μίλησε για αλλαγή της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Είναι σαφές πια ότι η Γαλλία δεν γίνεται να συνεχίσει με αυτή την πολιτική, όταν και άλλες χώρες – και η ίδια– αντιμετωπίζουν προβλήματα. Εκτιμώ ότι μέσα στο 2012 θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές που θα αφορούν την ΕΚΤ. Πιθανότατα να προχωρήσει και στην κοπή χρήματος. Για αυτό σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να είναι μέσα στο ευρώ, ύστερα από τόση προσπάθεια.
Σχετικά με το εάν είναι εφικτός ο στόχος της ανάπτυξης:
Φυσικά και είναι. Έχουμε πολλές δυνατότητες, αλλά για να μπορέσουμε να πάμε στην ανάπτυξη πρέπει να έχουμε πολιτική σταθερότητα, σταθεροποίηση του δημοσιονομικού συστήματος και παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση να «χτίζουμε» την ανάπτυξη.
Για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας η απάντηση είναι μία: δημιουργία επιχειρήσεων – μικρές, μεγάλες, καινοτόμες- που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίες. Όλα τα άλλα είναι λύσεις λίγων μηνών. Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, πρέπει να υπάρξουν επιχειρήσεις, άρα επενδύσεις, για τις οποίες χρειάζεται σταθερότητα στη χώρα. Φυσικά πρέπει να κόψουμε και τα κεφάλια της γραφειοκρατίας.
Σχετικά με το πρόγραμμα Αθήνα Ξανά:
Είναι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Δήμο Αθηναίων. Αφορά 149 δράσεις, με προϋπολογισμό 120 εκ. ευρώ, για την ανάπλαση της πόλης, κοινωνικές δράσεις για αποκλεισμένες ομάδες, καθώς και ειδική υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα. Πρέπει να ξαναζωντανέψουν γειτονιές, όπως η Κυψέλη. Για αυτό και μιλάμε με τους θεατρικούς επιχειρηματίες, για την υποστήριξή τους, διότι υπάρχει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα γύρω από τα θέατρα, που αυτή τη στιγμή είναι κλειστά στο κέντρο της Αθήνας.
Με το στόχο αυτό συνδέεται και το πρόγραμμα για την Ακαδημία Πλάτωνος, που έχει ήδη σημαντική ανταπόκριση, από σχολεία και Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, που θα έρθουν στην Αθήνα και θα συμμετάσχουν σε δράσεις και θερινά σχολεία. Παράλληλα, θα υπάρξουν δράσεις για την μετανάστευση και την αποκατάσταση λειτουργίας του κέντρου της Αθήνας.
Σχετικά με το νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ:
Είναι απολύτως σαφές ότι ένας νόμος δεν μπορεί να καταργηθεί έτσι απλά. Εάν υπάρξει τέτοια εγκύκλιος θα υπάρξει αυτόματα και νομική απάντηση. Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η κοινωνία και ένας μεγάλος αριθμός πανεπιστημιακών θεμελίωσαν το νόμο. Θα είναι δύσκολο ο επόμενος Υπουργός Παιδείας να αλλάξει το νόμο με το επιχείρημα ότι δεν εφαρμόζεται. Βεβαίως όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θέλουν και τις βελτιώσεις τους.
Δεν το χωράει καμία λογική και έννοια δικαίου, ένα ΑΕΙ το οποίο αρνείται να εφαρμόσει το νόμο να ζητεί από την Πολιτεία εναλλακτικές.Τα Πανεπιστήμια λειτουργούσαν ως ανεξέλεγκτα φέουδα, με ένα σύστημα ανταλλαγής και συναλλαγής με την εξουσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και νησίδες αριστείας. Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι θα είχαμε σοβαρές αντιστάσεις στο κομμάτι του νόμου που αφορά στην εξουσία. Ο Πρύτανης δεν είναι ούτε Δήμαρχος, ούτε Νομάρχης, για να βγει με λαϊκή εντολή.
Για το βιβλίο ιστορίας της Στ’ Δημοτικού:
Δημιουργούνται εντυπώσεις για επικοινωνιακούς λόγους. Το βιβλίο της κυρίας Ρεπούση αποσύρθηκε από τον κ. Στυλιανίδη. Το βιβλίο που διδάσκεται στα σχολεία είναι αυτό που μπήκε επί υπουργίας Ευθυμίου. Ένας Υπουργός δεν μπορεί να κρίνει τα βιβλία, υπάρχουν ειδικοί για αυτό. Στη λογική των νέων προγραμμάτων σπουδών, αλλάζουν και βιβλία. Το νέο βιβλίο, με απόφαση της Υφυπουργού θα αρχίσει να διδάσκεται στα 100 πιλοτικά σχολεία. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται σπέκουλα πάνω σε αυτό το θέμα.