Συνέντευξη στην εφημερίδα Espresso της Κυριακής‏

APR 29, 2012

«Αλλαγή εποχής» σχολιάζει η Αννα Διαμαντοπούλου καθώς κατεβαίνει από τη μοτοσικλέτα της για να μπει στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, αποκαλύπτοντας πως οδηγεί και η ίδια μηχανή και μάλιστα εντούρο (της Κατερίνας Γκίκα).

«Αλλαγή εποχής» σχολιάζει η Αννα Διαμαντοπούλου καθώς κατεβαίνει από τη μοτοσικλέτα της για να μπει στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, αποκαλύπτοντας πως οδηγεί και η ίδια μηχανή και μάλιστα εντούρο (της Κατερίνας Γκίκα).«Πώς αισθάνεστε που είστε η μοναδική γυναίκα υπουργός» τη ρωτώ. «Μια χαρά αισθάνομαι μεταξύ τόσων ανδρών, αλλά θα ήθελα και άλλες γυναίκες στην πολιτική» απαντά. Από τα φοιτητικά χρόνια της σπούδασε πολιτικός μηχανικός συνήθισε να είναι περιτριγυρισμένη από άνδρες. «Δεν ήθελα να δίνω την αίσθηση πως είμαι μια ωραία κοπελίτσα που θα με πρόσεχαν γι’ αυτό. Οπότε, πολλές φορές πήγαινα στο άλλο άκρο. Γινόμουν σοβαρή, αυστηρή με τον εαυτό μου και έβαζα όρια. Μάλλον δεν ήταν και τόσο σωστό, αλλά αυτό έκανα. «Θα με εξέπληττε εάν αυτή η γενναία γυναίκα σταματούσε τη σταδιοδρομία της σε αυτήν τη θέση» είχε σχολιάσει αναγνωρίζοντας τις ικανότητές της ο Ρομάνο Πρόντι, όταν τη γνώρισε στη διάρκεια της θητείας της ως επίτροπος της Ε.Ε. Είχε δίκιο… Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα η κ. Διαμαντοπούλου διατήρησε στενές επαφές με την Ευρώπη, συμμετέχοντας σε διάφορα think tanks . Πρόντι, Μόντι, Χέλε Θόρινγκ Σμιτ (πρωθυπουργός Δανίας), είναι προσωπικοί φίλοι της. «Σκεφτήκατε να τα παρατήσετε τώρα που η πολιτική απαξιώνεται, που οι πολίτες γιαουρτώνουν τους πολιτικούς; Υπήρξαν άνθρωποι που είπαν «Αννα, ξανασκέψου το»;» «Ναι, υπήρξαν και πρώτη απ’ όλους η μητέρα μου, που είχε την ανάγκη να με προστατέψει. Και εγώ κάποιες φορές αισθάνθηκα απελπισία και μου πέρασε από το μυαλό, αλλά το απέρριψα με πολιτικά και ηθικά επιχειρήματα. Γιατί τώρα είναι που οι πολίτες περιμένουν περισσότερα από εμάς. Φασίζουσες συμπεριφορές δεν τρομοκρατούν και δεν φοβίζουν, από όπου και αν προέρχονται. Είμαι ανοιχτή στον λόγο και στην κριτική, όχι στη βία» έγραψε στο Twitter πριν από λίγες μέρες, όταν ομάδα αγνώστων τής επιτέθηκε φραστικά και επιχείρησε να διακόψει προεκλογική συγκέντρωσή της στην Καισαριανή. Στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις ως υποψήφια στην Α’ Αθηνών εξελέγη ψηλά, στη δεύτερη θέση. Η πρωτοβουλία της «Αθήνα – Ζωή ξανά στο κέντρο» από το 2007 έπιασε τόπο. Ως υπουργός Ανάπτυξης εξασφάλισε 120 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για την αναμόρφωση του κέντρου. Ανάπτυξης και Παιδείας, δύο υπουργεία διαφορετικά και όμοια μαζί. Προοπτική και ελπίδα. Ανθρωποι και σχέδιο.

Τι σας λέει ο κόσμος;

Είναι πολύ θυμωμένοι οι πολίτες, το νιώθω… Ομως δεν μπορεί να λειτουργούμε ως έφηβοι. Και εγώ θέλω να είμαι καθαρή και ειλικρινής, όχι να χαϊδεύω αφτιά. Λέω τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα. Αμεσος στόχος είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι πολίτες πρέπει να πάνε στις κάλπες συνειδητά γιατί ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση… από την κάλπη .

Η πιο σημαντική στιγμή στο υπουργείο Παιδειας;

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση από ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η πιο απογοητευτική;

Η καθυστέρηση των βιβλίων. Ομως αλλάξαμε το σύστημα, ώστε πλέον να φτάνουν έγκαιρα και απευθείας στα σχολεία.

Και η πιο στενόχωρη;

Οι χυδαιότητες και οι προσωπικές επιθέσεις που κατά καιρούς δέχτηκα.

Πώς θα αλλάξει η Αθήνα;

Πρέπει να εξασφαλίσουμε ασφάλεια και ανάπτυξη, θα αλλάξει μόνο αν φέρουμε ζωή στο σκοτάδι, αν περιμένουμε να διώξουμε το σκοτάδι, δεν θα γίνει τίποτα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο The TOC και τον Δημήτρη Τάκη

SEP 19, 2024

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα και τον Δημήτρη Δανίκα

SEP 9, 2024

Συνέντευξη στη Βραδυνή της Κυριακής

SEP 8, 2024