Συνέντευξη στην εφημερίδα «Κέρδος»

MAY 2, 2012

«Οι οριζόντιες περικοπές είναι αδιέξοδες και δεν τις αντέχει η χώρα», δηλώνει η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξη της στο Κέρδος. Η υπουργός Ανάπτυξης και υποψήφια βουλευτής στην Α’ Αθηνών εξηγεί πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη, ενώ παρατηρεί πως «δεν είναι δουλειά του κ. Μπαρόζο να μας σχεδιάσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα, αλλά πώς θα υπάρξει ενιαία οικονομική πολιτική για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Δεν αποκλείει να μην τεθεί καν θέμα συγκυβέρνησης λόγω των αθροιστικά χαμηλών ποσοστών ΠαΣοΚ και ΝΔ, «ωστόσο ευελπιστεί ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών θα ψηφίσει με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της ευρωπαϊκής προοπτικής και των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων . Αποκλείει αυτοδυναμία της ΝΔ, ενώ για πρωθυπουργό προτιμά πολιτική προσωπικότητα με γνώση των προβλημάτων σε βάθος».

«Οι οριζόντιες περικοπές είναι αδιέξοδες και δεν τις αντέχει η χώρα», δηλώνει η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξη της στο Κέρδος. Η υπουργός Ανάπτυξης και υποψήφια βουλευτής στην Α’ Αθηνών εξηγεί πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη, ενώ παρατηρεί πως «δεν είναι δουλειά του κ. Μπαρόζο να μας σχεδιάσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα, αλλά πώς θα υπάρξει ενιαία οικονομική πολιτική για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Δεν αποκλείει να μην τεθεί καν θέμα συγκυβέρνησης λόγω των αθροιστικά χαμηλών ποσοστών ΠαΣοΚ και ΝΔ, «ωστόσο ευελπιστεί ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών θα ψηφίσει με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της ευρωπαϊκής προοπτικής και των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων . Αποκλείει αυτοδυναμία της ΝΔ, ενώ για πρωθυπουργό προτιμά πολιτική προσωπικότητα με γνώση των προβλημάτων σε βάθος».

Η Κομισιόν στην έκθεση της για την ανάπτυξη ζητεί νέα μείωση των μισθών της τάξης του 15%. Το αντέχει αυτό το ήδη καθημαγμένο ελληνικό νοικοκυριό;

Οι οριζόντιες περικοπές είναι αδιέξοδες και δεν τις αντέχει η χώρα. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω, ότι είναι λάθος να προσεγγίζουμε το ελληνικό πρόβλημα της ανάπτυξης μέσα από αυτό το πρίσμα. Η Ελλάδα είναι ένα σύμπτωμα της ευρωπαϊκής ασθένειας. Είμαστε ένα μικρό ποσοστό της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ακολουθούν και άλλες χώρες στον ίδιο δύσβατο δρόμο και για αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να απαντήσει στο πού θα πάει η Ευρώπη συνολικά και πώς θα επιτευχθεί η οικονομική ενοποίηση. Δεν είναι δουλειά του κ. Μπαρόζο να μας σχεδιάσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα, αλλά πώς θα υπάρξει ενιαία οικονομική πολιτική για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε προσφάτως ότι η κυβέρνηση που θα εκλεγεί θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα και ότι δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί ότι δεν θα θιγούν μισθοί και συντάξεις. Αυτό μόνο έχετε να υποσχεθείτε;

Είναι ίσως οι πρώτες εκλογές που ο πολίτης γνωρίζει την πραγματικότητα. Έχει την πλήρη εικόνα καθαρή μπροστά του. Άρα, ούτε ευκαιριακά ψιμύθια ούτε ανέξοδες παροχές έχουν το παραμικρό περιθώριο απήχησης. Εμείς λέμε η προσαρμογή να γίνει σε τρία και όχι σε δύο χρόνια, μέχρι το τέλος του 2015 για να γίνει πιο ήπια, πιο φιλικά για τον πολίτη. Με μικρότερη πίεση για περικοπές και προτείνουμε συγκεκριμένο σχήμα χρηματοδότησης του τρίτου χρόνου που το έχουμε διασφαλίσει με τους εταίρους μας. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει δεσμευθεί ότι δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Ότι δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι. Αντιθέτως, το εθνικό φορολογικό σύστημα που πρέπει να το συμφωνήσουμε ευρύτατα μέσα στη Βουλή και το οποίο καθυστέρησε εξαιτίας της συνολικής άρνησης του κ. Σαμαρά, θα είναι σταθερό για 10 χρόνια, πιο δίκαιο, πιο αναπτυξιακό. Και σταδιακά θα αφαιρέσουμε τους έκτακτους φόρους, τις εισφορές και τα τέλη της περιόδου της κρίσης καθ’ οδόν προς την έξοδο από το μνημόνιο, το αργότερο σε 3 χρόνια.

Δεν θεωρείτε ότι το δίλημμα ευρώ ή δραχμή είναι πλέον πολυφορεμένο και δεν… πιάνει Ο άνεργος δεν έχει να χάσει τίποτα…

Στην Ελλάδα της δραχμής θα χάσουν όλοι πολλά. Η χώρα θα κλείσει σύνορα και προοπτικές. Οι εκλογές της 6ης Μαΐου είναι πολύ σοβαρές, πολύ κρίσιμες και ως εκ τούτου θεωρώ κάθε μορφή, κάθε απόπειρα και κάθε περιεχόμενο διλήμματος άστοχη ενέργεια από μόνη της, ειδικά όταν περιορίζεται σε ένα απλοϊκό και άκρως διχαστικό πλαίσιο. Δεν τίθεται θέμα θετικής ψήφου για την έξοδο από το ευρώ από την πλειονότητα των πολιτών και αυτό είναι κάτι αδιαμφισβήτητο. Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι οι προϋποθέσεις πολιτικής σταθερότητας και σταθεροποίησης της οικονομίας, ώστε ο άνεργος να βρει δουλειά. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει απάντηση, μόνο θυμός, οργή και αγανάκτηση.

Το ΠαΣοΚ επιμένει ότι μιλάει με τη γλώσσα της αλήθειας. Έχετε σκεφτεί ότι η αλήθεια σας δεν είναι καθόλου ελκυστική για τους ψηφοφόρους;

Αυτό δεν την καθιστά λιγότερο αλήθεια και αυτό είναι κάτι που θα εκτιμηθεί στο τέλος, εξάλλου το ψέμα είχε κοντά ποδάρια.

Πόσο πειστικό είναι να ζητεί το ΠαΣοΚ – έστω και με νέο πρόεδρο – να υπερψηφιστεί, όταν έκοψε μισθούς και συντάξεις, όταν οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο;

Η αντιστροφή της ερώτησης είναι ότι σήμερα η χώρα δεν βρίσκεται υπό την απειλή της χρεοκοπίας και έχουμε και μισθούς και συντάξεις. Το ΠαΣοΚ ανέλαβε μόνο του μία προσπάθεια εξυγίανσης, προτείνοντας τη μόνη λύση που εκείνη την περίοδο ήταν εφικτή, έχοντας απέναντι του όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Υπέστη μεγάλη πολιτική και οργανωτική μείωση των δυνάμεών του, κάνει την αυτοκριτική του και διεκδικεί την ψήφο της ψύχραιμης πλειονότητας των πολιτών, που αναγνωρίζουν την ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Πρέπει να πάρει το ΠαΣοΚ αποστάσεις από τη διακυβέρνηση Παπανδρέου, όπως ήδη κάνει κατά σχετικώς διακριτικά o Ευάγγελος Βενιζέλος;

Ο νέος πρόεδρος διαμορφώνει τον προεκλογικό πολιτικό λόγο του κόμματος προχωρώντας σε ειλικρινή αποτίμηση των θειικών και αρνητικών πεπραγμένων και θεμελιώνοντας τις νέες προοπτικές για το κόμμα.

Θα θέλατε πιο ενεργό ρόλο του Γ. Παπανδρέου σε αυτές τις εκλογές;

Ο πρώην πρωθυπουργός παρεμβαίνει όπως κρίνει εκείνος καλύτερα για το καλό της παράταξης που ηγείτο.

Το ΠαΣοΚ παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει παραμένει καθηλωμένο στις δημοσκοπήσεις. Τι φταίει;

Οι πολίτες τώρα αρχίζουν να διαμορφώνουν τις τελικές τους εκτιμήσεις που θα αποκρυσταλλωθούν σε επιλογές. Όσο εξελίσσεται ο προεκλογικός χρόνος και αναπτύσσεται ο προεκλογικός μας λόγος η εικόνα πιστεύω και εύχομαι ότι θα αλλάξει.

Έχετε σκεφθεί ότι μετά την 6η Μαΐου ενδεχομένως να μην τεθεί καν θέμα συγκυβέρνησης εξαιτίας των χαμηλών αθροιστικών ποσοστών των δύο πρώτων κομμάτων;

Όλα είναι πιθανά. Ειδικά σε αυτές τις εκλογές η ρευστή εικόνα δίνει τροφή σε πολλά σενάρια. Νομίζω ότι πέρα από την οργή, πέρα από τον θυμό που στρέφουν τους πολίτες στο χθες, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών θα ψηφίσει με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της ευρωπαϊκής προοπτικής και των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.

Το σενάριο της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο το αποκλείετε;

Όπως φαίνεται είναι τελείως ανέφικτο δημοσκοπικά και πολιτικά για τη ΝΔ θα φτάσει σε αυτό το σημείο.

Γιατί ο κόσμος κατά τη γνώμη σας δεν πρέπει να δώσει μία πρώτη ευκαιρία στον κ. Σαμαρά ή σε κόμματα της Αριστεράς;

Ο πολίτης μπορεί να κάνει όποια επιλογή επιθυμεί. Αλλά υποχρέωση μας είναι να υπογραμμίσουμε τις συνέπειες αυτών των επιλογών. Οι εκλογές αυτές απαιτούν κοινή λογική, κάτι που ήταν σε ανεπάρκεια προσφοράς και ζήτησης επί δεκαετίες. Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα ζητούν κυβερνήσεις συνεργασίας επί προγραμματικής βάσης, κάτι που υποστηρίζει το ΠαΣοΚ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα αρνούνται όλα κάθε είδους συνεργασία. Ο μεν κ. Σαμαράς συνεχίζει μόνος του την εγωιστική και πεισματική αντίληψη περί αυτοδυναμίας της ΝΔ με όποιο κόστος, τα δε κόμματα της Αριστεράς και κυρίως το ΚΚΕ, ο ΣυΡιζΑ και η Δημοκρατική Αριστερά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συνεργασίας, ούτε μεταξύ τους, ούτε με το ΠαΣοΚ, ούτε με κανέναν. Μπορεί άραγε να χτιστεί έτσι προοπτική για τον τόπο; Η προοπτική για τον τόπο απαιτεί να δώσουμε τόπο στη συνεργασία.

Ο πρόεδρος του κόμματός σας επαναλαμβάνει συνεχώς ότι στόχος του ΠαΣοΚ είναι η πρωτιά. Εάν αυτό επιτευχθεί με ποια κόμματα θα επιδιωχθεί κυβέρνηση συνεργασίας;

Επιδίωξή μας είναι να δομηθεί ένα προοδευτικό σύνολο δυνάμεων που θα υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θα υπερβαίνει τη διαχωριστική γραμμή του μνημονίου. Εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξουν τέτοιες υπεύθυνες δυνάμεις παρά τις κορόνες των τελευταίων ημερών.

Θα πρέπει να είναι o κ Βενιζέλος πρωθυπουργός ή θα επιλεγεί πιο τεχνοκρατική λύση, τύπου Παπαδήμου;

Είναι άχαρη και περιττή η συζήτηση επί προσώπων. Το ζητούμενο είναι η πολιτική συμφωνία και μετά το πρόσωπο, που κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι πολιτική προσωπικότητα με γνώση των προβλημάτων σε βάθος.

Κάποια στελέχη σας έχουν δηλώσει ότι δεν θα μετάσχουν σε συγκυβέρνηση ως υπουργοί με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά. Εσείς;

Κατ’ αρχάς δεν έχω καμία φιλοδοξία να είμαι οπωσδήποτε υπουργός. Η συμμετοχή σε μία κυβέρνηση, όπως ανέφερα, προϋποθέτει πρώτα καθορισμένους στόχους επί συμφωνημένου πολιτικού πλαισίου και μετά όλα τα άλλα.

Πόσα κόμματα εκτιμάτε ότι θα μπουν τελικώς στη Βουλή;

Όπως φαίνεται πολλά. Το ζητούμενο είναι μάλλον η ποσότητα να συνδυαστεί με πρόταση αντί συνθήματος και καταγγελίας.

Ανάπτυξη ακούμε και ανάπτυξη δεν βλέπουμε. Η προτεινόμενη συνταγή λιτότητας λειτουργεί τελικώς σε αντίθετη κατεύθυνση. Τι πρέπει να γίνει;

Αν και υπουργός Ανάπτυξης έχω πλέον μία δυσφορία με τον ακατάσχετο λόγο των νέων προφητών της ανάπτυξης που κηρύσσουν τον λόγο της ανάπτυξης. Η ανάπτυξη για να επιτευχθεί δεν θέλει ευχολόγια. Η ανάπτυξη δεν είναι η απλή μεγέθυνση της οικονομίας, έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά, πρέπει: Να είναι διατηρήσιμη, δηλαδή να στηρίζεται σε μία βιώσιμη παραγωγική βάση, να διασφαλίζει τις ανάγκες της κοινωνίας, να ξεκινήσει με καλό σχεδιασμό και επίμονη μακρόπνοη δράση. Και κυρίως η ανάπτυξη θέλει κλίμα εμπιστοσύνης για να καλλιεργηθεί. Το πραγματικό βήμα που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, η δημιουργία διατηρήσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλαδή η απόδειξη πως θα πάψει να αυξάνεται το χρέος μας. Αν δεν γίνει αυτό η ανάπτυξη δεν θα έρθει.

Η απαξίωση της πολιτικής αποτυπώνεται και στην απροθυμία πολλών να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια. Πα παράδειγμα στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ δεν είδαμε κάποιες εντυπωσιακές υποψηφιότητες. Υπάρχει επιστροφή σε αυτό το σκηνικό και με ποιο τρόπο;

Κατ’ αρχάς δεν κρίνω ως στοιχείο απαξίωσης το γεγονός ότι λείπουν όπως λέτε εντυπωσιακές υποψηφιότητες. Εκείνο που βλέπω με σκεπτικισμό είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος και βούλησης συμμετοχής από νέους και νέες. Νομίζω, ότι μετά τις εκλογές της οργής και του θυμού και παράλληλα με τις αναγκαίες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα που θα δρομολογηθούν και μέσα από τις αλλαγές στο Σύνταγμα, η πολιτική θα ανακτήσει μέρος της ελκυστικής της δύναμης.

Ποιο είναι το πιο ισχυρό σας χαρτί για να πείσετε έναν ψηφοφόρο να σας στηρίξει;

Είναι ελαφρώς άκομψο να μιλάς για τον εαυτό σου και παράλληλα να υποδεικνύεις τα κριτήρια επιλογής. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο The TOC και τον Δημήτρη Τάκη

SEP 19, 2024

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα και τον Δημήτρη Δανίκα

SEP 9, 2024

Συνέντευξη στη Βραδυνή της Κυριακής

SEP 8, 2024