Συνέντευξη στην εφημερίδα «Έθνος»

MAY 4, 2012

Συνέντευξη της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννας Διαμαντοπούλου, στην εφημερίδα «Έθνος» στη Φώφη Γιωτάκη

  • Η απόφαση για το μέλλον με κρίση ψύχραιμη.

  • Ως ΠΑΣΟΚ εξηγούμε την προσπάθεια μας, κάνουμε αυτοκριτική για τα λάθη μας και θέτουμε ρεαλιστική προοπτική για το αύριο.

  • Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί συνεργασία στο πλαίσιο μίας ευρείας προοδευτικής συμμαχίας του ευρωπαϊκού τόξου των πολιτικών δυνάμεων.

  • Καταστροφικό το σενάριο των αλλεπάλληλων αναμετρήσεων.

  • Η απόφαση για το μέλλον με κρίση ψύχραιμη.

  • Ως ΠΑΣΟΚ εξηγούμε την προσπάθεια μας, κάνουμε αυτοκριτική για τα λάθη μας και θέτουμε ρεαλιστική προοπτική για το αύριο.

  • Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί συνεργασία στο πλαίσιο μίας ευρείας προοδευτικής συμμαχίας του ευρωπαϊκού τόξου των πολιτικών δυνάμεων.

  • Καταστροφικό το σενάριο των αλλεπάλληλων αναμετρήσεων.  

Κυρία Διαμαντοπούλου, ανήκετε σε εκείνους τους πολιτικούς που εγκαίρως προειδοποιούσατε ότι οι εκλογές θα ήταν καταστροφικές. Και τώρα, τι;

Μετά την πολιτικά άφρονα επιλογή να ζήσουμε 6 μήνες προεκλογική περίοδο μέσα στην κρίση, το πολιτικό σύστημα έφτασε στα όρια της κοινωνικής αντοχής και, θα έλεγα, της αποσύνθεσης. Ως ΠΑΣΟΚ εξηγούμε την προσπάθειά μας, κάνουμε αυτοκριτική για τα λάθη μας και θέτουμε ρεαλιστική προοπτική για το αύριο. Ζητούμε από τους πολίτες μία ψύχραιμη κρίση ανάμεσα σε δελτία καταστροφής. Σήμερα η απόφαση για το μέλλον χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε πρώτα το μυαλό μας.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου κλείνει τον κύκλο της. Η επόμενη, τύπου Μόντι;

Δύο διαφορετικές κυβερνήσεις με διαφορετικό αντικείμενο. Η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν ειδικού σκοπού και, σύμφωνα με την επιθυμία του κ. Σαμαρά, περιορισμένης πολιτικής ευθύνης. Η κυβέρνηση Μόντι είναι πιο ορθολογικά δομημένη και με ευρύτερο καθήκον. Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι πολιτικής υφής, με επικεφαλής πρόσωπο που να αφουγκράζεται τις κοινωνικές αντηχήσεις της πολιτικής, με εμπειρία των ευρωπαϊκών δυσκολιών. Αν και δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία, ο Ευ. Βενιζέλος υπερέχει όλων των άλλων.

Τα δύο μεγάλα κόμματα θα περάσουν ως άθροισμα τον πήχη του 50%;

Πρόκειται για την πιο απρόβλεπτη αναμέτρηση. Εύχομαι σι δυνάμεις της αταλάντευτης ευρωπαϊκής πορείας και της μεταρρυθμιστικής συνέχειας να έχουν μια ισχυρή πλειοψηφία.

Και πώς γίνεται να συνεργαστούν, όταν δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε βασικά πολιτικές επιλογές, όπως συνέβη επί κυβέρνησης Παπαδήμου;

Η συνεργασία δεν είναι δεδομένη. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένος εταίρος μίας υποτιθέμενης συνεργασίας στη βάση της εκπλήρωσης των εγωιστικών επιθυμιών του κ. Σαμαρά να γίνει πρωθυπουργός. Μία στάση που αποτυπώθηκε και κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης, με την ακύρωση από τον κ. Σαμαρά σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών στο φορολογικό, στην Παιδεία, στη διοίκηση και αλλού. Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί συνεργασία στο πλαίσιο μίας ευρείας προοδευτικής συμμαχίας του ευρωπαϊκού τόξου των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ώστε να προχωρήσουμε ένα βήμα πέρα από το Μνημόνιο στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση συνεργασίας, άλλωστε, πρέπει να είναι ουσιαστική στην εφαρμογή της πολιτικής της σε ένα ευρύτερο πλαίσιο θεμάτων και όχι μόνο στις μνημονιακές υποχρεώσεις. Υπό αυτή την έννοια n συνεργασία θα είναι αντικείμενο πολιτικών συζητήσεων, με πολιτική ατζέντα για την πορεία της χώρας.Εκλογές

Είναι πιθανό το σενάριο των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων;

Πιθανό μεν, καταστροφικό δε.

Ναι σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και πρωθυπουργό Σαμαρά;

Είναι δεδομένο ότι η χώρα θα χρειαστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Τo ΠΑΣΟΚ και o πρόεδρός του έχουμε θέσει τον στόχο για πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, επιμένουμε στην ανάγκη ύπαρξης κυβέρνησης την επόμενη ημέρα, με σαφή προτάγματα και καθορισμένη ατζέντα. Το πρόσωπο του πρωθυπουργού έπεται της συμφωνίας. Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι δύσκολα μπορεί κάποιος, όπως ο κ. Σαμαράς, που υποστηρίζει με πάθος την απέχθειά του σε μία παράταξη και στο έργο της, να ζητήσει από αυτήν στήριξη στο πρόσωπο του.

Ποιος είναι για σας ο μεγαλύτερος μετεκλογικός κίνδυνος;

Η κυβερνητική αστάθεια και ο κομματικός σολιψισμός. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο The TOC και τον Δημήτρη Τάκη

SEP 19, 2024

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα και τον Δημήτρη Δανίκα

SEP 9, 2024

Συνέντευξη στη Βραδυνή της Κυριακής

SEP 8, 2024