Συνέντευξη στην εφημερίδα «Κεφάλαιο»

MAY 4, 2012

Η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας μιλά στο «Κ» για την επόμενη μέρα, τα μέτρα του Ιουνίου, το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον και το «ΠΑΣΟΚ plus».

Μία κυβέρνηση εθνικής λύσης και ευρωπαϊκής προοπτικής, με πρωθυπουργό πολιτικό πρόσωπο κοινής αποδοχής – απορρίπτοντας εμμέσως τον Αντ. Σαμαρά -, προτείνει η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Εκφράζει την πεποίθηση ότι η νίκη του Φρανσουά Ολάντ θα σημάνει αλλαγή στάσης του γαλλογερμανικού άξονα προς όφελος της Ελλάδας, ενώ για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ τονίζει χαρακτηριστικά: «Πρώτα το ΠΑΣΟΚ και μετά το “plus”».

«Η προσφυγή στις κάλπες σε αυτήν τη συγκυρία ήταν λάθος, αλλά μεγαλύτερο λάθος ήταν η λειτουργία μιας κυβέρνησης εν μέσω οιονεί προεκλογικής εκστρατείας.»

«Εάν η προσαρμογή γίνει σε τρία αντί σε δύο χρόνια, τα νέα μέτρα μπορούν να είναι πιο ομαλά», επισημαίνει η υπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου.

«Το πρόσωπο του πρωθυπουργού πρέπει να είναι κοινής συναίνεσης. Να ενώνει, να συνθέτει και να μη χωρίζει.»

 

Κυβέρνηση εθνικής λύσης με ευρωπαϊκή προοπτική

Ποιες οι προσδοκίες σας για το εκλογικό αποτέλεσμα; Είναι εφικτός στόχος η πρωτιά για το ΠΑΣΟΚ και πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθούν από την κάλπη οι πολιτικοί συσχετισμοί;

Θέλω να είμαι θετική και αισιόδοξη ότι οι ευρωπαϊκές και προοδευτικές δυνάμεις θα δώσουν κυβέρνηση εθνικής λύσης τη Δευτέρα.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι, αλήθεια, το διακύβευμα των εκλογών;

Με ψυχραιμία και σκέψη ο πολίτης να επιλέξει πολιτική σταθερότητα, οικονομική σταθεροποίηση και να δώσει εντολή για ενεργό ρόλο στις αλλαγές της Ευρώπης.

Οδεύουμε, λοιπόν, προς μια κυβέρνηση συνεργασίας. Χωράει τα κόμματα της Αριστεράς ή κοιτάτε μόνον προς την πλευρά της Ν.Δ.;

Οδεύουμε σίγουρα σε συνεργασία και αυτό είναι θετικό ως σύμπτωμα της αλλαγής κουλτούρας που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα, αλλά και η κοινωνία, για να προχωρήσουν μείζονες μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα. Το ΠΑΣΟΚ έχει χαρτογραφήσει τον χώρο των συνεργασιών και είναι σαφές ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται οι δυνάμεις της πίστης στην απαρέγκλιτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, της μεταρρυθμιστικής τόλμης, του ξεβολέματος των συντεχνιών και της κοινωνικής δικαιοσύνης, που είναι ίσως το μεγαλύτερο ζητούμενο.

Με ποιον πρωθυπουργό; Μπορεί αυτός να είναι ο Αντώνης Σαμαράς;

Πρώτη προτεραιότητα είναι η προγραμματική συμφωνία στο έργο της κυβέρνησης. Το πρόσωπο του πρωθυπουργού έπεται και εκτιμώ ότι θα πρέπει να είναι κοινής συναίνεσης. Πρόσωπο που θα ενώνει, θα συνθέτει και δεν θα χωρίζει.

Έχετε επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ήταν λάθος, λοιπόν, η απόφαση να στηθούν κάλπες; Ή ο κ. Παπαδήμος μπορεί να αποτελέσει μια χρυσή εφεδρεία από τη Δευτέρα;

Είχα τονίσει επανειλημμένως ότι n προσφυγή στις κάλπες σε αυτήν τη συγκυρία ήταν λάθος. Μεγαλύτερο, όμως, λάθος ήταν η παράταιρη λειτουργία της κυβέρνησης, που λειτουργούσε εν μέσω μιας οιονεί προεκλογικής εκστρατείας, με τη Ν.Δ. να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στα κυβερνητικά και τα αντιπολιτευτικά καθήκοντά της. Ως προς τον κ. Παπαδήμο, δεν θα ήθελα να μιλήσω εξ ονόματος του, ούτε να προδικάσω τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ ότι την επομένη ημέρα η χώρα χρειάζεται πολιτικό πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού.

Γατί πρέπει να εμπιστευθούν το ΠΑΣΟΚ οι πολίτες;

Το ΠΑΣΟΚ προσήλθε σε αυτήν την εκλογική μάχη κάνοντας ειλικρινή πολιτική αυτοκριτική. Αναδεικνύοντας το τιτάνιο έργο που έκανε, με λάθη και παραλείψεις, αλλά που κράτησε τη χώρα όρθια, θέτοντας στη βάσανο της κρίσης των πολιτών ένα συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας. Διαθέτοντας την εμπειρία της σκληρής διαπραγμάτευσης και των ευρωπαϊκών δεδομένων που συνδιαμορφώνουν την ελληνική οικονομική πραγματικότητα. Η Ν.Δ. δεν έχει κάνει τίποτα από τα παραπάνω. Τέσσερα «Ζάππεια» χωρίς αυτοκριτική, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο, χωρίς ανάληψη ευθύνης για το χτες και προοπτικής για το αύριο.

Λέτε, όμως, την αλήθεια για όσα έρχονται τον Ιούνιο; Εσείς προσωπικά είχατε πει ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλα οριζόντια μέτρα»…

Υπάρχουν πολίτες οι οποίοι φοβούνται ότι μπορεί να ψηφίσουν τον Μάιο, και αργότερα, τον Ιούνιο, να πέσει ο πέλεκυς των νέων μέτρων. Όπως έχει δεσμευθεί, όμως, o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η προσαρμογή μπορεί να γίνει σε τρία χρόνια, όχι σε δύο. Άρα, τα νέα μέτρα μπορούν να είναι πιο ομαλά προσαρμοσμένα στον χρόνο. Επίσης, η όποια πιθανότητα περικοπών, όπως έχει διαβεβαιώσει ο Ευ. Βενιζέλος, δεν αφορά χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Και οπωσδήποτε δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι, αντιθέτως θα αφαιρεθούν σταδιακά φορολογικές επιβαρύνσεις.

Ποια λάθη έγιναν στη διετία της κυβέρνησης Παπανδρέου; Μπορούσαμε να αποφύγουμε τα Μνημόνια, την ύφεση και την έκρηξη της ανεργίας;

Βιώσαμε την πλέον δύσκολη μεταπολεμική συγκυρία στη χώρα. Η αλλαγή στη ζωή της χώρας συντελέστηκε μέσα σε λίγους μήνες, κάτω από την πολιτική ιδεολογική ηγεμονία της ευρωπαϊκής Δεξιάς. Χωρίς χρόνο και χωρίς περιθώριο για δεύτερες σκέψεις. Αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο προφανώς και είχε λάθη και παραλείψεις. Αλλά επρόκειτο για μια τιτάνια προσπάθεια, που μόνο του το ΠΑΣΟΚ σήκωσε στις πλάτες του, με όλα τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς απέναντι του. Άλλος δρόμος δεν υπήρχε και όσοι εκ των υστέρων μέμφονται και κομπάζουν ότι θα τα έκαναν καλύτερα, όταν χρειαζόταν να προτείνουν λύσεις, εξέδιδαν δελτία καταστροφής χωρίς καμία πρόταση.

«Ελλάς-Γαλλία, συμμαχία»; Μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της Ελλάδας μια νίκη του Ολάντ;

Κατ’ αρχάς, εκτιμώ ότι θα αλλάξει το πνεύμα στην πορεία της Ευρώπης. Είναι πλέον σαφές – καθώς η κρίση χτυπάει και άλλες χώρες – ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με τον συγκεκριμένο τρόπο και τη συντηρητικά διαμορφωμένη αντίληψη της πλειονότητας των ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή της δημοσιονομικής προσαρμογής που δεν συνδυάζεται με την ανάπτυξη. Η Ελλάδα το έχει διατυπώσει με πολλούς τρόπους. Είναι πια η εποχή που αναδεικνύονται οι διαφορετικές πολιτικές πλατφόρμες στην Ευρώπη. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα από το 2010 – με πολύ μικρή δύναμη στην Ευρώπη -προσπάθησαν να θέσουν αλλού την ατζέντα. Στάθηκε αδύνατο. Εάν νικήσει ο κ. Ολάντ, θα αλλάξουν πολλά. Θα αλλάξει η ισορροπία του γαλλογερμανικού άξονα. Ακόμα και ο κ. Σαρκοζί, κάτω από την πίεση της γαλλικής πολιτικής σκηνής, αναγκάστηκε να μιλήσει για την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής στην ΕΚΤ. Θεωρώ ότι κάτι αλλάζει με ταχύτητα, γιατί είναι πολλές οι εξελίξεις και σε πολλά πεδία.

Το μεταναστευτικό αναδείχθηκε σε ζήτημα πρώτης γραμμής στην προεκλογική αντιπαράθεση. Είναι όντως ορατός ο κίνδυνος αποβολής της χωράς μας από τη Συνθήκη Σένγκεν;

Νομίζω ότι είναι ένα καυτό θέμα, που αφορά όλη τη χώρα και όχι μόνο την Αθήνα. Οι προεκτάσεις του, βεβαίως, είναι πανευρωπαϊκές και γι’ αυτό πρέπει να το ξαναδούμε με τους εταίρους μας. Η εξαίρεση που ζήτησαν η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί από τη Συνθήκη δίνει και σε εμάς τη δυνατότητα να ζητήσουμε εξαίρεση, νομιμοποιώντας όσους θέλουν να ταξιδέψουν με την παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων, ώστε να πάνε στις χώρες που είναι ο τελικός προορισμός τους. Είναι μεγάλος ο αριθμός των μεταναστών που θέλουν να φύγουν. Εάν οι μεγάλες χώρες θέτουν θέμα εξαιρέσεων – ακυρώνοντας την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική με α λα καρτ εφαρμογή των διατάξεων-, έχουμε κι εμείς το ίδιο δικαίωμα. Οι εξαιρέσεις, άλλωστε, για εμάς είναι πιο αναγκαίες, λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας.

Το «ΠΑΣΟΚ plus» που είχατε οραματιστεί υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται;

Πρώτα το ΠΑΣΟΚ, μετά το plus. Το κόμμα βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία, με νέο πρόεδρο και νέα προγραμματική και ιδεολογική αναζήτηση μετά τις εκλογές. Αυτό θα το βοηθήσει να ορίσει τις συντεταγμένες της νέας του πορείας. Το ΠΑΣΟΚ, ως ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης, διαχρονικά διαθέτει και την πολιτική ευθύνη αλλά και το ειδικό πολιτικό βάρος να ορίσει την αναδιάταξη του προοδευτικού πολιτικού φάσματος της χώρας. Απαλλαγμένο από τον ηγεμονισμό, τον αριστερισμό και τον επαγγελματικό κυβερνητισμό, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ευρύτερες ζυμώσεις, με στόχο την ανασύνθεση ενός πόλου με χαρακτηριστικά ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Στο επιχειρηματικό περιβάλλον πρέπει να σκεφτόμαστε με όρους «delete» και «restart»

Μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη και να επανέλθει η ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αγορά; Πώς θα επιταχύνουμε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ;

Η ανάπτυξη είναι μια πονεμένη έννοια και χιλιοειπωμένη λέξη σε αυτές τις εκλογές. Τόσο πολύ, που νομίζω ότι έχει χάσει το νόημά της. Κατ’ αρχάς, η ανάπτυξη δεν είναι μόνο ελληνικό αίτημα, αλλά μια συνολική ευρωπαϊκή αναγκαιότητα. Υπό αυτήν την έννοια, χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, πάνω σε ευρωπαϊκούς πυλώνες, υποενότητα του οποίου είναι και η ελληνική αναπτυξιακή διάσταση. Η άποψη αυτή διατυπώθηκε ήδη από το 2010 κατά τη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, που είναι δυστυχώς ακόμη, αλλά όχι για πολύ, μειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα αυτή διάσταση περιλαμβάνει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να αλλάξουμε νοοτροπία και προσανατολισμό προς ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, με στόχο την ανασυγκρότηση της βιομηχανικής και παραγωγικής μας βάσης με σύγχρονους όρους. Το κράτος πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζει πατερναλιστικά την ιδιωτική οικονομία. Να εξαλείψει τα θεσμικά και κανονιστικά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και στον ανταγωνισμό, να παρεμβαίνει επιτελικά όπου η αγορά αδυνατεί να οδηγήσει από μόνη της στους επιθυμητούς οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους. Να εξασφαλίζει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, με τη χαμηλότερη δυνατή επιβάρυνση της οικονομίας. Προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να λύσουμε τον γόρδιο δεσμό της έλλειψης ρευστότητας. Γι’ αυτό επεκτείναμε τη δυνατότητα δανεισμού και για κεφάλαια κίνησης και, παράλληλα, αναζητήσαμε και νέες πηγές δανεισμού. Υπογράψαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μια σημαντική συμφωνία χρηματοδότησης για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου εγγυήσεων που θα παρέχει στήριξη σε δάνεια προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων για την Ελλάδα, το ταμείο θα παρέχει εγγυήσεις για δάνεια της ΕΤΕπ προς MME μέχρι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτεί και κεφάλαιο κίνησης. Παράλληλα, με τον νέο νόμο, που διευκολύνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, ευελπιστούμε να δώσουμε ώθηση στην επιχειρηματικότητα συνολικά και άμεσα. θέλω να υπογραμμίσω ότι, όσον αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον, χρειάζεται να σκεφτούμε πλέον με όρους «delete» και «restart» .

Αναγέννηση της Αθήνας

Από τη Δευτέρα, «Αθήνα Ξανά» ή… ξανά στο υπουργείο Ανάπτυξης, εάν υπάρξει κοινή αποδοχή στο πρόσωπο σας;

Δεν είναι επιδίωξή μου να είμαι υπουργός, αν αυτό υπονοείτε. Το πρόγραμμα Αθήνα Ξανά είναι μια ολοκληρωμένη προσπάθεια, ένα πρόγραμμα ολιστικής προσέγγισης στο ζήτημα της αναγέννησης της Αθήνας, μέσα από στοχευμένα αναπτυξιακά έργα στις υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης. Άλλωστε, το σχέδιο αυτό τα εμπνεύστηκα με τους συνεργάτες μου πολύ πριν γίνω υπουργός και θα συνεχίσει ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Αυτό είναι μια σημαντική εγγύηση και παρακαταθήκη για τους κατοίκους της πόλης που πολλά έχουν ακούσει, αλλά λίγα έχουν δει, και έχουν κάθε δικαίωμα να αμφιβάλλουν για την εξέλιξη των εξαγγελιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο The TOC και τον Δημήτρη Τάκη

SEP 19, 2024

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα και τον Δημήτρη Δανίκα

SEP 9, 2024

Συνέντευξη στη Βραδυνή της Κυριακής

SEP 8, 2024