Συνέντευξη στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΜΑΡ 15, 2009

“Μια μεγάλη διεθνής κρίση είναι εδώ και είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα ουσιαστικά δεν έχουμε ακόμη γνωρίσει τις συνέπειές της. Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για τη δήθεν επιτυχή οικονομική της πολιτική και την «έξοδο» από την επιτήρηση, παρά τις πρόωρες εκλογές που έγιναν στο όνομα του προϋπολογισμού, το έλλειμμα το 2008 έφτασε το 3,7%, γεγονός όμως που ελάχιστα μπορεί να αποδοθεί στη διεθνή κρίση. Επομένως, δεν είναι απλά λόγω της κρίσης που κινδυνεύει να μπει η χώρα σε καθεστώς επιτήρησης. Αντίθετα, με τη χαλάρωση των κριτηρίων της ΕΕ λόγω της κρίσης, ίσως αποφύγουμε επισήμως την επιτήρηση για το 2009. Κάποτε, όμως, θα πρέπει να πάψουμε να χρειαζόμαστε συνεχώς ευρωμαστίγιο! Το πρόβλημα είναι στην πραγματική οικονομία, καθώς η κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει τα πράγματα χωρίς σχέδιο,…”

15/3/2009

Άννα Διαμαντοπούλου: Η χώρα χρειάζεται αλλαγή καπετάνιου και γραμμής πλεύσης

Κυρία Διαμαντοπούλου, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η ελληνική οικονομία τίθεται εκ νέου σε καθεστώς επιτήρησης. Τι θα σημάνει όμως στην πράξη υπό τις παρούσες συνθήκες;

Μια μεγάλη διεθνής κρίση είναι εδώ και είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα ουσιαστικά δεν έχουμε ακόμη γνωρίσει τις συνέπειές της. Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για τη δήθεν επιτυχή οικονομική της πολιτική και την «έξοδο» από την επιτήρηση, παρά τις πρόωρες εκλογές που έγιναν στο όνομα του προϋπολογισμού, το έλλειμμα το 2008 έφτασε το 3,7%, γεγονός όμως που ελάχιστα μπορεί να αποδοθεί στη διεθνή κρίση. Επομένως, δεν είναι απλά λόγω της κρίσης που κινδυνεύει να μπει η χώρα σε καθεστώς επιτήρησης. Αντίθετα, με τη χαλάρωση των κριτηρίων της ΕΕ λόγω της κρίσης, ίσως αποφύγουμε επισήμως την επιτήρηση για το 2009. Κάποτε, όμως, θα πρέπει να πάψουμε να χρειαζόμαστε συνεχώς ευρωμαστίγιο! Το πρόβλημα είναι στην πραγματική οικονομία, καθώς η κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει τα πράγματα χωρίς σχέδιο, με κριτήρια προεκλογικού χαρακτήρα, με συνεχείς παλινδρομήσεις, σε θέματα φορολόγησης, αμοιβών, απασχόλησης κ.λπ. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως σχέδιο εξόδου από την κρίση με δημόσια παρέμβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις (αντί της μηδενικής απορρόφησης του ΕΣΠΑ) και άμεση στήριξη αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Λέτε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος. Η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι απειλή ή λύση;

Κάθε κυβέρνηση οφείλει να λειτουργεί ως συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών πολιτικών, υπερασπιζόμενη το εθνικό συμφέρον και όχι απλά ως αποδέκτης εντολών βρίσκοντας άλλοθι στις «κακές» Βρυξέλλες. Δεύτερον, η κυβέρνηση πρέπει να έχει εθνικό σχέδιο δράσης σε όλους τους τομείς, που να μην αντίκειται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Επί της ουσίας και αντί άλλης απάντησης, να θυμίσω μόνο ότι έτσι πετύχαμε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, κάτι που η ΝΔ θεωρούσε ακατόρθωτο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζουμε ότι, εάν χρειαστούμε υποστήριξη για το δανεισμό, αυτό θα σημαίνει και δυσβάσταχτους όρους. Γι’ αυτό και απαιτείται η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει πειστική και βιώσιμη πρόταση.

Πάντως, στο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο θα μπορούσε οποιοσδήποτε να αντιτάξει ότι και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακολουθούν το δόγμα «βλέποντας και κάνοντας». Μήπως λοιπόν είναι κάπως υπερβολικό να ζητάτε εν μέσω συνεχών ανατροπών στην οικονομία επεξεργασμένο σχέδιο σε όλες του τις πτυχές;

Άλλο αναπροσαρμογή σχεδίου με βάση την πορεία των πραγμάτων, που κάνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και άλλο ανατροπή του προϋπολογισμού της χώρας, είκοσι μέρες μετά την ψήφισή του, πριν καν την έναρξη εφαρμογής του. Να θυμίσω ότι η αντιπολίτευση ήταν αντίθετη εξαρχής σε συγκεκριμένες επιλογές, που ανατράπηκαν στη συνέχεια. Δυστυχώς, όταν οι άλλοι κάνουν βελτιωτικές κινήσεις, εδώ ακόμη αναζητούμε στόχο πολιτικής.

Η λύση είναι οι εκλογές, λέτε στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί όμως δεν πείθετε τους πολίτες για την αναγκαιότητά τους;

Χρειάζεται αλλαγή καπετάνιου και γραμμής πλεύσης. Βεβαίως, οι εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, για να υπάρχει χρόνος να εξελιχτούν πολιτικές και να δώσουν αποτελέσματα. Δυστυχώς, όμως, με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση ζούμε την τραγωδία αλλεπάλληλων σκανδάλων με τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και ηθικό κόστος. Ακόμη και σε εποχή μιας σοβαρότατης κρίσης, αυτά τα φαινόμενα συνεχίζονται και διαπιστώνουμε εμμονή στη «δικτατορία της δημοσκόπησης» με πρακτικές και μέτρα προηγούμενων δεκαετιών. Η χώρα έχει ανάγκη από άμεσα μέτρα αλλά και από νέο προσανατολισμό, νέα αναπτυξιακά πρότυπα που να απαντούν στις προκλήσεις του αύριο και μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση. Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόταση.

Πειστικό σχέδιο διετίας

Αυτό που λέει ο κόσμος είναι ότι και το ΠΑΣΟΚ να έρθει στην εξουσία, δε θα μπορέσει λόγω της κατάστασης να κάνει διαφορετικά πράγματα, πέραν του ότι υπάρχει και η επιφυλακτικότητα για το αν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του και δε θα επαναλάβει λάθη του παρελθόντος.

Εκτός από επιφυλακτικότητα, οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα αποτίμησης ενός τεράστιου έργου των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, που άλλαξε την Ελλάδα, αλλά και σύγκρισης των διαφορετικών περιόδων διακυβέρνησης. Εκτιμώ ότι το ισοζύγιο αρχίζει να γίνεται θετικό για το ΠΑΣΟΚ στο σύνολο του ελληνικού λαού. Όσον αφορά την επόμενη μέρα, δεν υπάρχει καμία ψευδαίσθηση, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα με δραματική κατάσταση στην οικονομία, διάλυση του κράτους και μεγάλο πρόβλημα αναξιοπιστίας της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, πρέπει και μπορεί να αποκαταστήσει με ένα πειστικό σχέδιο διετίας την αξιοπιστία μας στις διεθνείς αγορές και ταυτόχρονα να αρχίσει από την πρώτη μέρα αλλαγές που βασίζονται στην αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη, έννοιες που δολοφόνησε η Νέα Δημοκρατία. Επισημαίνω την αναλυτική μας πρόταση για την «πράσινη» ανάπτυξη, που συνδέεται και με την αντιμετώπιση της κρίσης, κάτι που ήδη συμβαίνει στις περισσότερες χώρες.

Εφόσον το ΠΑΣΟΚ σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, θα επιβάλει νέους φόρους;

Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, αλλά και δεν έχει εφευρεθεί ακόμη άλλη πηγή εσόδων για ένα κράτος, πλην της φορολογίας. Σημασία έχει ποιοι πληρώνουν τους φόρους και πώς αυτοί επιστρέφουν στους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης και κυρίως τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου που προκύπτει. Πιστεύει σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη και προτείνει μια άλλη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων, με δεδομένο ότι οι έμμεσοι φόροι επιβαρύνουν, δυσανάλογα πολύ περισσότερο, τους οικονομικά ασθενέστερους.

Η πρώτη συνάντηση επαναπροσέγγισης έπειτα από πολλούς μήνες, του κ. Παπανδρέου με τον κ. Σημίτη λειτουργεί συσπειρωτικά για την εικόνα του ΠΑΣΟΚ; Kαι πρέπει να έχει συνέχεια;

Αναμφισβήτητα, ναι. Η επαναπροσέγγιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του πρώην πρωθυπουργού είναι η επιστροφή στο «πολιτικά φυσικό». Το χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ και κυρίως το χρειάζεται η χώρα.

Το αίμα νερό δε γίνεται!

ΝΔ και ΛΑΟΣ αντικρούουν τα σενάρια περί μετεκλογικής τους συνεργασίας. Υπάρχει φλερτ ή όχι;

Το αίμα νερό δε γίνεται. Και τα δύο κόμματα ανήκουν στην πολιτική οικογένεια της Δεξιάς και το ΛΑΟΣ φαίνεται να έχει αναλάβει την προστασία του προσώπου του κ. Καραμανλή. Η μάσκα όμως του μεσαίου χώρου έχει πέσει ολοκληρωτικά, και η κυβέρνηση δίνει συλλογικά τη μάχη μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής στα παλιά πρότυπα μιας δεξιάς διακυβέρνησης, που αγωνιά για την καρέκλα της εξουσίας. Γιατί να το κρύψουν, άλλωστε…

Μετέχετε στο διάλογο για την παιδεία. Μπορεί, κατά τη γνώμη σας, ν’ αποδώσει;

Ο διάλογος είναι βασικό στοιχείο της δημοκρατίας. Ο διάλογος δε σημαίνει κατ’ ανάγκη συναίνεση ή συμφωνία, που είναι η επιθυμητή κατάληξη, αλλά η συμμετοχή είναι μία μείζων δημοκρατική απόφαση. Συμμετέχουμε με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία έχουμε καταθέσει στον ελληνικό λαό σε αντίθεση με την κυβέρνηση που βολεύεται στη μη αποδεκτή θέση της «λευκής χάρτας». Δεν καθόμαστε απέξω, να πετάμε πέτρες προς τα μέσα, αλλά είναι εξίσου σαφές πως δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να χρησιμοποιήσει τη δική μας υπευθυνότητα για δικούς του επικοινωνιακούς σκοπούς.

Οι υποδείξεις των Βρυξελλών δεν μπορούν να αποτελούν το άλλοθι της κυβέρνησης για να συνεχίζει να παράγει σκάνδαλα και ν’ ακολουθεί αναχρονιστικές πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών, τονίζει η Άννα Διαμαντοπούλου. Η χώρα μπορεί, όπως λέει, να βγει από την κρίση, υπό την προϋπόθεση της αλλαγής στην εξουσία. Τονίζει, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει πειστικό σχέδιο διετίας και δραστικές αλλαγές από την πρώτη μέρα.

Η μάσκα του μεσαίου χώρου έχει πέσει ολοκληρωτικά για τη ΝΔ. Η κυβέρνηση δίνει συλλογικά τη μάχη μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής στα παλιά πρότυπα μιας δεξιάς διακυβέρνησης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη Άννας Διαμαντοπούλου στη Real News

ΔΕΚ 15, 2024

Συνέντευξη στο ONE CHANNEL με τον Μάνο Νιφλή

ΝΟΕ 5, 2024

Συνέντευξη στο voria.gr και τον Γιώργο Χατζηλίδη

ΟΚΤ 4, 2024