Ομιλία στην παρουσίαση του βιβλίου – αφιερώμα στον Θεόδωρο Κουλουμπή

MAR 11, 2009

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Άννα Διαμαντοπούλου συμμετείχε στην παρουσίαση ενός νέου βιβλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις: «Σύγχρονη θεματολογία και προσεγγίσεις. Αφιέρωμα στον Θεόδωρο Κουλουμπή». Η παρουσίαση του νέου συλλογικού τόμου, του οποίου επιμελήθηκαν οι καθηγητές κ.κ. Δ. Τρανταφύλλου, Κ. Υφαντής και Ε. Χατζηβασιλείου και που αποτελεί ένα αφιέρωμα στον διακεκριμένο διεθνολόγο, καθηγητή και αντιπρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ κύριο Θεόδωρο Κουλουμπή, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα «Γ. Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην τοποθέτησή της, η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στον κορυφαίο επιστήμονα και δάσκαλο Θεόδωρο Κουλουμπή, στις έννοιες της «Ήπιας Ισχύος» (Soft Power) και της «Έξυπνης Ισχύος» (Smart Power), οι οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά στο βιβλίο και που αποτελούν τη σύγχρονη τάση στις διεθνείς σχέσεις. Η κυρία Διαμαντοπούλου τόνισε χαρακτηριστικά ότι η νέα αυτή οπτική εκφράζεται από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μ. Ομπάμα, παρατήρησε ωστόσο ότι η Ευρώπη πρώτη έθεσε τις αρχές αυτές, αλλά δε διαθέτει ακόμη το θεσμικό πλαίσιο και τα πολιτικά εργαλεία για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε επίσης ότι η παρακολούθηση των συστημικών αλλαγών στη διεθνή αρένα αποτελεί βασικό εργαλείο για τις κυβερνήσεις στη διαμόρφωση και άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά τη θέση της χώρας μας στο διεθνές σύστημα, η κ. Διαμαντοπούλου διατύπωσε την άποψη ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 και της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, συντελέστηκε μια σημαντική στροφή στην εξωτερική πολιτική που έφερε την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση με το να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος των γεωπολιτικών προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή. Αναφερόμενη στη στροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, την υιοθέτηση του προφίλ του «ήπιου πολιτικού Ισλάμ» και στο νέο ρόλο που επιχειρεί να διαδραματίσει η γειτονική χώρα ως «ενδιάμεσος» στο μεσανατολικό ζήτημα και ως «ρυθμιστής» στην περιοχή, η κ. Διαμαντοπούλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εξελίξεις αυτές έπρεπε να έχουν δημιουργήσει νέες προκλήσεις και νέους προβληματισμούς για την ελληνική διπλωματία. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η παρουσία σε διεθνή φόρα δε σημαίνει αυτομάτως και ενεργό συμμετοχή» και διατύπωσε τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα περνά πλέον απαρατήρητη και πρέπει να αποφευχθεί η υποκατάσταση του ιστορικού της ρόλου στη Μέση Ανατολή.

Στη συνέχεια της ομιλίας και ορμώμενη από την πολυσυλλεκτικότητα των απόψεων που βρίσκουν βήμα μέσα από το νέο συλλογικό τόμο, η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι ο κλάδος των διεθνών σχέσεων εξελίσσεται και αποκτά βάσεις και εργαλεία στη χώρα μας, κάτι που είναι ορατό από την πληθώρα αρθρογραφίας από νέους επιστήμονες. Το γεγονός δε ότι ο κ. Κουλουμπής αρθρογραφεί συστηματικά εδώ και χρόνια, αποτελεί πλούτο για τον δημόσιο διάλογο αφού «η παρουσία με συγκεκριμένο και συνεχή δημόσιο λόγο είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του ανθίζοντα λαϊκισμού που παρατηρείται στα θέματα εξωτερικής πολιτικής» όπως πολύ χαρακτηριστικά υπογράμμισε η κ. Διαμαντοπούλου.

Επιπλέον, η βουλευτής τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η συλλογική δράση στην επιστημονική κοινότητα εκφραστής της οποίας είναι ο κ. Κουλουμπής μέσω της ενασχόλησής του με ερευνητικά ινστιτούτα (ΕΛΙΑΜΕΠ, ΙΜΧΑ) και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η άποψη που εξέφρασε η κ, Διαμαντοπούλου είναι ότι η όσμωση της επιστημονικής κοινότητας με την πολιτική που επιτυγχάνεται μέσω της συνεργασίας με τον ακαδημαϊκό χώρο και τις εξειδικευμένες δεξαμενές σκέψης (Think Tanks), είναι δυνατό να επιφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην ουσιαστική παραγωγή πολιτικής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

AUG 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

AUG 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

JUL 31, 2012