Δήλωση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΙ

ΦΕΒ 11, 2009

Η έλλειψη εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης έχει τραγικά αποτελέσματα και στα ΤΕΙ της χώρας. Την ώρα που ανακοινώνονται 13 νέα τμήματα ΤΕΙ χωρίς υποδομές και προετοιμασία, πολλά περιφερειακά ιδρύματα πλήττονται από την έλλειψη σπουδαστών – άμεση επίπτωση της αυθαίρετης επιλογής της βάσης του δέκα και της συνολικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Άλλα κεντρικά ΤΕΙ έχουν φτάσει σε σημείο κορεσμού από τις δυσλειτουργίες του συστήματος μετεγγραφών, τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ενώ παραμένει εκκρεμές το θέμα της μη αντιμετώπισης των προβλημάτων των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, παρά τη ρητή δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας, τον Ιούνιο του 2008, για την κατοχύρωση 350.000 πτυχιούχων μέχρι το Δεκέμβριο του 2008!

Σε μία εποχή που οι τεχνολογικές σπουδές έπρεπε να βρίσκονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, τα ΤΕΙ της χώρας εκπέμπουν και αυτά SOS.

Κείμενο με τα βασικά προβλήματα των ΤΕΙ

  • 1. Τετραετής προγραμματισμός

Στο νόμο πλαίσιο του 2007 υπήρχε ένας αλγόριθμος για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Όλη η διαδικασία έχει παγώσει, οι προϋπολογισμοί είναι οι περσινοί ή και μικρότεροι. Το θέμα αφορά κατεξοχήν τα ΤΕΙ και λιγότερο τα Πανεπιστήμια, γιατί εκεί οι αυξήσεις, αν υπήρχαν, θα ήσαν μικρότερες. στα πλαίσια της σύγκλισης των χρηματοδοτήσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

  • 2. Προμήθεια βιβλίων

Τα βιβλία στα Πανεπιστήμια ήσαν χωριστό κονδύλι, εκτός του τακτικού προϋπολογισμού τους. Στα ΤΕΙ πληρώνονταν από τον τακτικό προϋπολογισμό τους. Με την αλλαγή στον τρόπο προμήθειας (πολλαπλά συγγράμματα κ.λ.π.) τα ΤΕΙ είχαν την υπόσχεση ότι θα χρηματοδοτηθούν με επιπλέον κονδύλια. Αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα επιβάρυνση των προϋπολογισμών των ΤΕΙ με τις αυξημένες δαπάνες των βιβλίων.

  • 3. Τμήματα ΕΠΕΑΕΚ

Ένας αριθμός τμημάτων της λεγόμενης δεύτερης διεύρυνσης παύουν να χρηματοδοτούνται από κονδύλια του ΕΠΕΑΕΚ. Οι πρόσθετες δαπάνες πρέπει να καλυφθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό, που όμως δεν έχει αυξηθεί από πέρυσι. Στα ίδια τμήματα δεν υπάρχει προσωπικό γραμματειακής και τεχνικής υποστήριξης γιατί τα προγράμματα που υποστήριζαν αμοιβές έληξαν και παρά τις έγκαιρες επισημάνσεις μας, ορισμένες θέσεις μόνιμου προσωπικού εγκρίθηκαν πολύ καθυστερημένα

Νέα Τμήματα

Για ένα αριθμό τμημάτων της λεγόμενης δεύτερης διεύρυνσης η κοινοτική πρόσθετη χρηματοδότηση σταμάτησε από το 2007 (Λειτουργικές δαπάνες, έκτακτο διδακτικό προσωπικό κ.λ.π.) χωρίς αύξηση προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων. Η απασχόληση και αμοιβή του διοικητικού προσωπικού με απόφαση των τελευταίων ημερών παρατείνεται ως τον Μάιο του 2009. Ως τότε δεν θα υπάρχουν οι λίγοι μόνιμοι υπάλληλοι που έχουν εγκριθεί, γιατί η διαδικασία πρόσληψης καθυστερεί. Επίσης στα νέα τμήματα που ανακοινώθηκαν για το μηχανογραφικό δεν προβλέπεται ούτε προσωπικό ούτε άλλες δαπάνες, παρά το ότι θα έχουν φοιτητές το τρέχον οικονομικό έτος, από τον επόμενο Σεπτέμβρη

  • 4. Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις Το παράδειγμα των ΙΔΒΕ

Το Δεκέμβρη του 2006 προκηρύχτηκε η δημιουργία και λειτουργία Ινστιτούτων δια Βίου Εκπαίδευσης (ΙΔΒΕ) στα ΑΕΙ. Τα ΤΕΙ υπέβαλαν όλα προτάσεις τον Γενάρη. Ο προγραμματισμός προέβλεπε άμεση ίδρυση και λειτουργία, με λήξη του φυσικού αντικειμένου το τέλος Αυγούστου του 2008. Μέχρι σήμερα όχι μόνον δεν έχει υλοποιηθεί κανένα ΙΔΒΕ και δεν έχει υπάρξει ούτε μια ώρα διδασκαλίας, αλλά δεν έχουν εκδοθεί ούτε οι ΚΥΑ για τις ιδρυτικές πράξεις των ΙΔΒΕ. Προφανώς το Γ΄ΚΠΣ έληξε, άγνωστο πού θα βρεθούν πλέον κονδύλια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

ΑΥΓ 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

ΑΥΓ 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

ΙΟΥΛ 31, 2012