Ερωτηση στον Υπουργο Παιδειας μετα την αποφαση του ΔΕΚ

OCT 30, 2008

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ.Ευρυπίδη Στυλιανίδη

ΘΕΜΑ: «Έλλειψη πολιτικής και ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών στο χώρο της εκπαίδευσης»

Η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στις 23 Οκτωβρίου 2008, ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας για την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Μέσω της απόφασης του ΔΕΚ δημιουργείται κίνδυνος ισοπέδωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων μεταξύ χωρών, με τεράστιες διαφορές στα εκπαιδευτικά τους συστήματα και, παραβλέπεται η αρμοδιότητα κάθε χώρας να ρυθμίζει το σύνολο της εκπαιδευτικής πολιτικής στο έδαφός της.

Το πρόβλημα από την απόφαση του ΔΕΚ για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς παραμένει άλυτο το τεράστιο ζήτημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα περισσότερων από 350.000 αποφοίτων Πανεπιστημίων και Α/ΤΕΙ.

Η κυβέρνηση, παραμένει συνεχώς αδρανής στα αρμόδια κοινοτικά όργανα αντί να φέρει το θέμα ώστε να προστατευτεί η έννοια εκπαίδευσης ποιοτικών προδιαγραφών και η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε αυτή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • 1. Με δεδομένη τη δέσμευση ότι μέχρι το τέλος του 2008, περί τους 350.000 πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ θα έχουν αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα, σε τι ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την τακτοποίηση του ζητήματος μέσα σε δύο μήνες?
  • 2. Σε ποιες ενέργειες προβαίνει η κυβέρνηση τόσο στο χώρο της παιδείας όσο και στα επαγγελματικά δικαιώματα ώστε να αντιμετωπίσει τη λογική της ισοπέδωσης προς τα κάτω και να συμβάλει στη διαμόρφωση προτάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο?

Αθήνα,29/10/2008

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Άννα Διαμαντοπούλου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

AUG 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

AUG 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

JUL 31, 2012