Η Άννα Διαμαντοπούλου στις Βρυξέλλες

APR 9, 2008

Σημεία ομιλίας της Άννας Διαμαντοπούλου στην ολομέλεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών της Επιτροπής Περιφερειών με θέμα « Σοσιαλιστές και Κοινωνική Ευρώπη » στις Βρυξέλλες

1. Η γλώσσα της ευρωπαϊκής επιτροπής έδωσε γραφειοκρατική διάσταση σε πολιτικές έννοιες με αποτέλεσμα συντηρητικοί και σοσιαλιστές να χρησιμοποιούν τις ίδιες λέξεις όπως κοινωνικό κράτος, προστασία, ευελιξία, ασφάλεια, αλληλεγγύη με διαφορετικό περιεχόμενο. Αυτό έχει προκαλέσει απόλυτη σύγχυση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

2. Η ευελιξία και η ασφάλεια στην αγορά εργασίας ξεκίνησε ως ιδιαίτερα επιτυχείς συνδυασμός πριν από 15 χρόνια στην σοσιαλιστική Δανία του Ρασμούσσεν. Η κυριαρχία συντηρητικών κυβερνήσεων είχαν σαν αποτέλεσμα την επικράτηση της ευελιξίας και τον πλήρη παραγκωνισμό της ασφάλειας. Σε πολλές δε χώρες όπως και στην Ελλάδα υπήρξε μόνο ευελιξία στον ιδιωτικό τομέα και μόνο ασφάλεια στο δημόσιο.

Σήμερα οι σοσιαλιστές οφείλουν να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους λέξεις με σαφές περιεχόμενο. Το σύνθημα μας πρέπει να είναι «Δημιουργία θέσεων και κοινωνική προστασία του εργαζόμενου απασχόλησης με προστασία του εργαζομένου»

3. Ενόψει των Ευρωπαϊκών Εκλογών χρειάζονται πολιτικοί ηγέτες και σοσιαλιστές πολιτικό που θα θέσουν ξανά στην ατζέντα το ευρωπαϊκό όνειρο. Το ευρωπαϊκό όνειρο που για τον πλανήτη σημαίνει σήμερα δημοκρατία, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, απέναντι στο αμερικάνικο όνειρο του προηγούμενο αιώνα που ήταν η ατομική επιτυχία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

AUG 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

AUG 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

JUL 31, 2012