Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

ΜΑΡ 15, 2008

Παρά την κριτική που ασκείται στους εορτασμούς των παγκόσμιων ημερών για τον συμβολισμό τους, που συνήθως δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, δεν μπορούμε να μην αξιοποιήσουμε την ευκαιρία διαλόγου και προβληματισμού που δίνει η 15η Μαρτίου – σαν παγκόσμια ημέρα καταναλωτή.

Αν και έχουν περάσει δεκαετίες από την πρώτη διακήρυξη των δικαιωμάτων του καταναλωτή στη χώρα μας ο καταναλωτής αισθάνεται μόνος. Μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, τον οδηγούν να αισθάνεται συνυπεύθυνος για την ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά και το εκτεταμένο κύμα ακρίβειας που μαστίζει το εισόδημα των νοικοκυριών.

Οι θεσμικές πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με την ψήφιση του βασικού νόμου για την προστασία του καταναλωτή (2251/94), τη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή στο Υπουργείο Ανάπτυξης, τη δημιουργία του ΕΦΕΤ, του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή, τη δημιουργία πλαισίου για την ανάπτυξη ενός ανεξάρτητου κινήματος ενώσεων καταναλωτών, δυστυχώς απαξιώνονται σήμερα από την πολιτική της ΝΔ με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις.

Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα, το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή μετατράπηκε σε Συμβούλιο Αγοράς και η εκπροσώπηση των καταναλωτών περιορίστηκε σε ισχνή μειοψηφία, ενώ σε συμβολικό επίπεδο, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, επέλεξε να σηματοδοτήσει τον εορτασμό της φετινής επετείου με κοινή συνάντηση και συνέντευξη τύπου με τους εκπροσώπους των προμηθευτών.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση χρειάζεται αφύπνιση και δράση! Το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με την ίδρυση ενός δικτύου καταναλωτών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Παράλληλα, απαιτείται η ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων των ευαίσθητων ομάδων συμπολιτών μας καταναλωτών, όπως οι καταναλωτές με αναπηρία, οι μετανάστες καταναλωτές, τα παιδιά, κ.λπ., αφού ο πολιτισμός μας και η επιτυχία της όποιας προσπάθειας θα κριθεί κυρίως από αυτές τις παραμέτρους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

ΑΥΓ 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

ΑΥΓ 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

ΙΟΥΛ 31, 2012