Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στους Ρομά

ΑΠΡ 8, 2008

Είναι γεγονός ότι σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Τσιγγάνικο Ζήτημα αποτελεί ένα σοβαρό μέλημα των κυβερνήσεων και ένα σοβαρό πεδίο δράσης στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Στην Ελλάδα έχουν υλοποιηθεί προγράμματα και δράσεις από κυβερνητικούς και μη φορείς με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια για σειρά ετών, κυρίως τις δεκαετίες του 80 και του 90 στοχεύοντας στην κοινωνική ένταξη των ΡΟΜ.

Ωστόσο η περιθωριοποίηση των τσιγγάνων και η διαβίωση της πλειονότητας τους σε ανθυγιεινές συνθήκες, παραμένει ένα γεγονός και ένα θέμα που ζητάει την επίλυσή του.

Έχουμε να διαδραματίσουμε, ως πολίτες, ένα ρόλο στην πορεία της κοινωνίας μας, σεβόμενοι τον πολιτισμό που είναι κληρονομιά μας, σεβόμενοι όμως παράλληλα και την διαφορετικότητα των πολιτισμών των άλλων. Αναζητώντας τις κοινά αποδεκτές αξίες του πολιτισμού, στόχος είναι οι κοινωνικές διαφορετικότητες, αντί να αποτελούν πηγή σύγκρουσης και αποκλεισμού, να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός πνεύματος ευρείας αντίληψης και σεβασμού.

Στόχος όλων πρέπει να είναι ο συνεχής αγώνας για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ΡΟΜ για μια ισότιμη συνύπαρξη σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Άννα Διαμαντοπούλου

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Α’ Αθήνας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

ΑΥΓ 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

ΑΥΓ 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

ΙΟΥΛ 31, 2012