Παγκόσμια Ημέρα κατά της παχυσαρκίας

ΟΚΤ 23, 2007

Η 24η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας. Το 30% των ενηλίκων ατόμων στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες υποφέρουν από το πρόβλημα της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η αύξηση της παχυσαρκίας στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα της παχυσαρκίας παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς μία στις 3 Ελληνίδες και ένας στους 3,5 Έλληνες είναι υπέρβαροι, ενώ φιγουράρουμε στις πρώτες θέσεις των Ευρωπαϊκών χωρών στα παχύσαρκα άτομα.

Είναι σαφής η προειδοποίηση των επιστημόνων ότι η παχυσαρκία μειώνει σοβαρά το προσδόκιμο ζωής. Ο μέσος όρος ζωής στους πάσχοντες από νοσογόνο παχυσαρκία λιγοστεύει κατά 20 χρόνια. Δηλαδή για την χώρα μας αντί να ζήσει κάποιος 78 χρόνια που είναι ο μέσος όρος ζωής θα ζήσει 58.

Το σοβαρό αυτό πρόβλημα απαιτεί συντονισμένη και αποτελεσματική δράση. Η παχυσαρκία μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε εθνικό, τοπικό, ακόμη και ατομικό επίπεδο με δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης.

Η εκπαίδευση, η βιομηχανία, οι συγκοινωνίες, τα ΜΜΕ, οι υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι μερικοί από τους τομείς που πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να μεταδώσουν συνεπή, συνεκτικά, και σαφή μηνύματα για τους κινδύνους από την παχυσαρκία. Έτσι θα επηρεαστεί η διατροφική συμπεριφορά, ιδίως στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στις τοπικές κοινωνίες για ένα τέτοιο ζήτημα, για το οποίο χρειάζονται βιώσιμες και αποτελεσματικές στρατηγικές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

ΑΥΓ 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

ΑΥΓ 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

ΙΟΥΛ 31, 2012