Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο του Σκαί, στη Σία Κοσιώνη

ΟΚΤ 2, 2008

«Η χώρα και οι πολίτες αυτή τη στιγμή σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση έχουν να επιλέξουν προτάσεις διακυβέρνησης, αξιοπιστία και συνοχή κόμματος. Και βεβαίως το ΠΑΣΟΚ πέρασε δύσκολες στιγμές, αλλά επίσης το ΠΑΣΟΚ σήμερα δείχνει μια πολύ οργανωμένη συνοχή, μια κοινοβουλευτική ομάδα δεμένη, έχει κατέβει ήδη εδώ και αρκετούς μήνες με συγκροτημένες προτάσεις προγραμματικές.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας κα Διαμαντοπούλου.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα από τα σενάρια που παίζουν αυτές τις ώρες κα Διαμαντοπούλου, είναι αυτό των πρόωρων εκλογών. Και θέλω να ρωτήσω πως αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω ότι λυπάμαι που εν μέσω μίας διεθνούς κρίσης, η οποία προφανώς θα έχει επιπτώσεις μεγαλύτερες ή μικρότερες σε όλες τις χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα, που η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να ασχολείται αποκλειστικά με τη θωράκιση της οικονομίας και την προστασία των πολιτών στην Ελλάδα συζητούμε κάθε είδους σενάριο.

Είστε και εσείς δημοσιογράφος, ξέρετε τι έγινε χθες όλη την ημέρα με μια απίστευτη σπέκουλα, με μια φημολογία η οποία πήγαινε από γραφείο σε γραφείο και κατά την άποψη μου και κατά τη γνώση πολλών δημοσιογράφων έφευγε από τα υπουργικά γραφεία, ότι η χώρα πάει σε εκλογές, ότι ο Καραμανλής θα κάνει αυτό, θα κάνει το άλλο.

Δεν είναι σοβαρή εικόνα κυβέρνησης σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να μην έχει ήδη βγει με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου και να έχει ανακοινώσει μέτρα.

Σας υπενθυμίζω ότι τις προηγούμενες μέρες το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση παρουσίαζε την πρόταση του για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της Μονής Βατοπεδίου, λέγοντας με συγκεκριμένο και νομοθετικό τρόπο την πρόταση του για το πώς πρέπει να επιστραφεί η περιουσία στον ελληνικό λαό, ότι χθες το ΠΑΣΟΚ έκανε την σύγκληση οικονομικών παραγόντων και οικονομικών στελεχών του κινήματος και έβαλε ένα βασικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Και έχουμε μια κυβέρνηση η οποία κάνει ένα Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς ατζέντα και ως εκ τούτου αφήνει ανοιχτή μια πανσπερμία τιμών. Δηλαδή ακόμα και σήμερα αν βγει ο Πρωθυπουργός μετά το Υπουργικό Συμβούλιο και πει «κάνω αυτό και εκείνο», είναι ήδη πολύ αργά. Έχει δημιουργήσει ήδη ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα και στην αγορά και στην κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κα Διαμαντοπούλου είτε αυτά είναι σενάρια είτε όχι, είτε διακινούνται υπευθύνως είτε ανευθύνως, δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή διατηρεί μια εύθραυστη πλειοψηφία. Επομένως πάντα αυτό το ενδεχόμενο της απώλειας δηλαδή της πλειοψηφίας, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Και εγώ ρωτώ σε ποια κατάσταση είναι το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση; Πριν από λίγο εδώ από τον «ΣΚΑΙ 100,3» ο κ. Στυλιανίδης, ο Υπουργός Παιδείας, δήλωσε ευθέως Καραμανλής ή χάος και διερωτήθηκε αν συμφέροντα επιθυμούν να εκχωρήσουν τη διακυβέρνηση σε Παπανδρέου και Τσίπρα. Και ένα σχόλιο γι’ αυτό σας παρακαλώ.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι. Θεωρώ εξαιρετικά γκεμπελική αυτή την προσέγγιση, γιατί πάμε από το «Καραμανλής ή τανκ» στο «Καραμανλής ή χάος». Αυτό ήταν απολύτως προβλέψιμο ως δίλημμα. Εδώ το θέμα είναι το χάος του Καραμανλή πως θα αντιμετωπιστεί, γιατί ο κόσμος δίνει ήδη την απάντηση του.

Ότι σε μια κυβέρνηση με χαρακτηριστικά νεοφιλελευθερισμού της προηγούμενης 20ετίας που έχει φέρει και την κοινωνία και τους πολίτες σε αυτή την κατάσταση, ο κόσμος απαντά κεντροαριστερά. Στις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία της Κεντροαριστεράς φτάνει το 60% αν το παρατηρήσατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, μιλάτε συνολικά για την Κεντροαριστερά, γιατί από την άλλη κα Διαμαντοπούλου θα πει κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι να επαίρεται αυτή τη στιγμή για την πρωτιά, διότι είναι μια πρωτιά με πολύ – πολύ χαμηλά ποσοστά.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν υπήρξε καμία έπαρση και ήμουν και πολύ προσεκτική. Αυτό που φαίνεται είναι σαφές ότι ο κόσμος δεν θέλει αυτού του είδους την πολιτική και είναι σαφές ότι εάν η κυβέρνηση κάνει την επιλογή των εκλογών σε βάρος του λαού, σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας αυτή τη στιγμή γιατί είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για το παγκόσμιο σύστημα αλλά και για τη χώρα, θα κατέβει με δυο συνθήματα, τα οποία είναι ήδη φανερά από τον τρόπο που διακινήθηκαν τα σενάρια τις προηγούμενες μέρες.

Το ένα έτσι όπως το διατύπωσε ο κ. Στυλιανίδης, το Καραμανλής ή χάος, που είναι η αρχή αυτή της γκεμπελικής προπαγάνδας και το δεύτερο, τα σκοτεινά σενάρια και η CIA η οποία θα ρίξουν τον Καραμανλή με αποστασία βουλευτών. Αυτά όλα είναι φτηνά και ξεπερασμένα. Όλα αυτά έχουν δοκιμαστεί σε περιόδους προβληματικής λειτουργίας της δημοκρατίας για τη χώρα και δεν επανέρχονται.

Η χώρα και οι πολίτες αυτή τη στιγμή σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση έχουν να επιλέξουν προτάσεις διακυβέρνησης, αξιοπιστία και συνοχή κόμματος. Και βεβαίως το ΠΑΣΟΚ πέρασε δύσκολες στιγμές, αλλά επίσης το ΠΑΣΟΚ σήμερα δείχνει μια πολύ οργανωμένη συνοχή, μια κοινοβουλευτική ομάδα δεμένη, έχει κατέβει ήδη εδώ και αρκετούς μήνες με συγκροτημένες προτάσεις προγραμματικές.

Είναι σαφές πια ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει οργανώσει το σύστημα και το κόμμα κα το ΠΑΣΟΚ κινείται ανοδικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μας λέτε κα Διαμαντοπούλου ότι το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη φάση δεν φοβάται τις πρόωρες εκλογές. Αυτό μας λέτε

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές. Όμως να σας πω την αλήθεια; Δεν φοβάται κανένα κόμμα τις εκλογές. Οι εκλογές είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Η δική μου η προσέγγιση από την αρχή είναι ότι δεν γίνεται στη χώρα να συζητάμε τα τελευταία 5 χρόνια κάθε 6 μήνες το θέμα των εκλογών. Και θέλω να σας πω ότι στη συγκεκριμένη περίοδο αυτή που διανύουμε τώρα, η επιλογή των εκλογών σημαίνει πρώτον όσον αφορά τα σκάνδαλα επιλογή για παραγραφή τους και θα να απολογηθεί και ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση γι’ αυτό.

Και δεύτερον δείχνει μια τρομακτική ανευθυνότητα όταν ξέρουν ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν πιθανότατα σε επαναληπτικές εκλογές και ότι ενώ το σύνολο των κυβερνήσεων της Ευρώπης προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τραπεζικό του σύστημα, να εξασφαλίσει τους καταθέτες, να εγγυηθεί τις καταθέσεις των πολιτών, να αντιμετωπίσει τα αναπτυξιακά προβλήματα του 2009 που είναι τεράστια, η ελληνική κυβέρνηση θα ετοιμάζει μπαράζ αναμετρήσεων οι οποίες μπορούν να κρατήσουν οι οποίες μπορούν να κρατήσουν όπως ξέρετε και ένα τρίμηνο.

Επομένως γι’ αυτούς τους δυο λόγους και για το θέμα της παραγραφής και για το θέμα της οικονομικής κρίσης η συζήτηση του σεναρίου…..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι δεν θα ήταν μια σωστή κίνηση αυτή.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς. Θεωρώ ότι η συζήτηση του σεναρίου των εκλογών είναι αδιέξοδη. Τώρα θα μου πείτε πως θα κυβερνήσει ο Πρωθυπουργός με αυτή την κατάσταση. Τα ηγετικά προσόντα του ο Πρωθυπουργός και τα υψηλά ποσοστά που απολαμβάνει ως ηγέτης και ως ηγετικές και αποτελεσματικές ικανότητες θα φανούν τώρα, δεν θα φανούν στους βουλευτές των 165.

Θα φανεί η ηγετική του ικανότητα να διατηρήσει την κυβέρνηση του. Πήρε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, έχει αυτή τη στιγμή τους βουλευτές που του δίνουν τη δυνατότητα να το κάνει. Ας κριθεί εκεί. Ας δείξουν αδυναμία και ανικανότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν σημειώσατε τη δύναμη που έχουν τα κεντροαριστερά κομματικά σχήματα στη χώρα στο σύνολο τους. Και ο κ. Παπακωνσταντίνου ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έτεινε εκ νέου προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χείρα συνεργασίας.

Με ποιο τρόπο, διερωτάται κανείς, θα καταφέρει αυτό το πράγμα να γίνει πράξη. Με δεδομένο ότι βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα το ΠΑΣΟΚ να τείνει χείρα, να την τραβά πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αντιστρόφως, να την τείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να την τραβά πίσω το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή φαίνεται ένα παιχνίδι δίχως τέλος και εκεί.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, θα το πω πιο απλά και πιο πρακτικά γιατί πραγματικά δεν μπορεί να είναι παιχνίδι αυτό το πράγμα. Είμαστε δυο κόμματα ανεξάρτητα, δυο κόμματα τα οποία το καθένα κάνει το σχεδιασμό του και καταθέτει την πρόταση του. σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το θεωρώ ίσως αυτονόητο ότι κάθε κόμμα θέλει να διατηρήσει και την αυτονομία της πρότασης του και της παρουσίας του.

Υπάρχουν όμως πάντοτε οι κρίσιμες στιγμές στο μέλλον όπου εκεί εάν χρειαστεί να υπάρξει συνεργασία, πρέπει να έχει προγραμματική υφή και μόνο, τίποτε άλλο. Εάν λοιπόν υπάρχει δυνατότητα προγραμματικής σύγκλισης που κατά τη δική μου άποψη στα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τα δυο κόμματα ισότιμα θα πρέπει να καταθέσουν την ατζέντα πάνω στην οποία μπορούν να συμφωνήσουν. Αυτό τη σωστή στιγμή θα πρέπει να γίνει.

Όταν ο Συνασπισμός το αποκλείει, δηλαδή όταν ο Συνασπισμός έρχεται δια του Προέδρου του και λέει ο στόχος μας είναι να χτυπηθεί το ΠΑΣΟΚ και την ίδια στιγμή δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστούμε όσο και εμείς και αν ανεβούμε ως κόμμα, άρα η λύση είναι η ακυβερνησία, τότε προσφέρει μια διέξοδο στον ελληνικό λαό για την οποία και θα κριθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ κα Διαμαντοπούλου γι’ αυτή την κουβέντα που είχαμε αυτό το πρωινό.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κι εγώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

ΑΥΓ 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

ΑΥΓ 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

ΙΟΥΛ 31, 2012