Επίσκεψη στη ΓΣΕΕ

ΦΕΒ 2, 2009

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σήμερα είχαμε μία συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ για τα θέματα παιδείας. Το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει υπόψη του πολύ σοβαρά τις δύο εξαιρετικά σημαντικές μελέτες τις οποίες έχει κάνει η ΓΣΕΕ για τα θέματα του εκπαιδευτικού συστήματος και των μεγάλων ανισοτήτων που υπάρχουν. Και είναι σημαντικό θεωρώ, ότι έγιναν στη σωστή στιγμή και έχουν ενσωματωθεί και στην προγραμματική μας πρόταση.

Πιστεύουμε, ότι η παιδεία είναι η πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα γι’ αυτό και έχουμε ξεκινήσει ένα σύνολο συναντήσεων με κόμματα και φορείς, ώστε να υπάρξουν συναινέσεις και να υπάρξει η δυνατότητα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης η οποία θα υποστηριχθεί από φορείς, κόμματα, από τους πολίτες, τους εκπαιδευτικούς, γιατί η Παιδεία δεν μπορεί να περιμένει.

Ελπίζουμε αυτό να το κατανοήσει η Κυβέρνηση, να γεμίσει το «λευκό χαρτί» της και να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα του διαλόγου, ο οποίος ξεκίνησε δυστυχώς με τις χειρότερες συνθήκες.

Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Δεχτήκαμε το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής την Πολιτική Εκπρόσωπο για την Παιδεία, την κα Διαμαντοπούλου, που μας παρουσίασε τις προτάσεις του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το μείζον και εθνικής σημασίας θέμα που είναι η παιδεία.

Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώσαμε, ότι η βασική προσέγγιση που έχουμε κάνει για τις εκπαιδευτικές ανισότητες και τις ζώνες εκπαιδευτικών προτεραιοτήτων το Κόμμα της Αντιπολίτευσης το έχει ενσωματώσει στην προβληματική, αλλά και στις προγραμματικές του δεσμεύσεις.

Όμως πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να δούμε την ανάγκη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου ευρύτερων συναινέσεων για το μεγάλο θέμα της παιδείας.

Ανακοίνωσε η Κυβέρνηση ένα διάλογο σε λευκό πίνακα. Λευκοί πίνακες στις μέρες μας δεν υπάρχουν. Μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει διάλογος και θα προσεγγίσει αυτό το ζήτημα με ιδιαίτερη υπευθυνότητα η ΓΣΕΕ αρκεί η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Να δώσει κι αυτή όπως τα κόμματα, στη δημοσιότητα τις βασικές θέσεις, πλαίσιο για το διάλογο, το χρονοδιάγραμμα, τα θεσμικά επίπεδα που θα διεξαχθεί αυτός ο διάλογος.

Σε κάθε περίπτωση η ΓΣΕΕ έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη και να συμμετάσχει και να θέσει πλαίσιο προτάσεων, γιατί χρόνια τώρα επιδιώκει αυτό το διάλογο, αλλά τα ώτα των κυβερνώντων ήταν κλειστά. Ας ελπίζουμε ότι κάτι θα γίνει και όλοι θα αντιστοιχηθούν με τις ανάγκες της εποχής, με τις ανάγκες της χώρας για το μέλλον της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Διαμαντοπούλου, υπάρχει από πολλούς πλέον η βάσιμη εκτίμηση, ότι δύσκολα θα αποφύγουμε την επιτήρηση. Πριν από ένα μήνα ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός, τώρα αναθεωρείται. Τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όταν σε ένα μήνα ο νυν Υπουργός που ως Υφυπουργός εισηγήθηκε τον προϋπολογισμό παρουσιάζει ένα εντελώς αντίθετο πρόγραμμα σημαίνει, ότι στη χώρα δεν υπάρχει ελπίδα μ’ αυτή την κυβέρνηση. Ο τίτλος στις Βρυξέλλες είναι: «Ζητείται Ελπίς», αλλά για τη χώρα δεν βρίσκεται στη Νέα Δημοκρατία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

ΑΥΓ 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

ΑΥΓ 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

ΙΟΥΛ 31, 2012