Επίσκεψη Άννας Διαμαντοπούλου και Τ. Χυτήρη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

JAN 4, 2008

Η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, και ο εισηγητής του ΚΤΕ Πολιτισμού του Κινήματος, Τηλέμαχος Χυτήρης, επισκέφθηκαν σήμερα το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Κατά την επίσκεψη, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Τηλέμαχος Χυτήρης, σχετικά με την δημιουργία του Νέου Μουσείου Ακρόπολης και την υπόθεση Ζαχόπουλου, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το Μουσείο αυτό είναι ένα κόσμημα, ένα παγκόσμιο νέο μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς. Το Μουσείο αυτό, είναι ένα στοιχείο στο οποίο κρίνεται η πολιτική. Η πολιτική και τα κόμματα, που μπορούν να συλλάβουν μεγάλα οράματα και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν.

Η προσωπική ζωή του κ. Ζαχόπουλου, δεν ενδιαφέρει ούτε τους πολίτες, ούτε τους πολιτικούς. Με DVD ή χωρίς DVD, το θέμα είναι απολύτως πολιτικό, μιας και η κυβέρνηση Καραμανλή έδειξε μηδενική αντοχή σε θέματα αδιαφάνειας, διαπλοκής και εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Εκεί κρίνεται και κατακρίνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, σας ενημέρωσαν σχετικά με τα δυο κτίρια τα οποία με αφορμή την υπόθεση του κ. Ζαχόπουλου, έγιναν μεγάλο θέμα και αναφέρθηκε και στο BBC η απόφασή να κατεδαφιστούν. Έχει υπάρξει και στο εσωτερικό πολύ μεγάλη αντίδραση γι΄ αυτή την απόφαση.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Οι αποφάσεις αυτές έχουν πάντοτε επιστημονικό χαρακτήρα και όχι πολιτικό. Είναι σοβαρό θέμα η χρήση της διπλής ψήφου, γι΄ αυτό και είναι κάτι που πρέπει να επανεξετασθεί, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε με χρήση της διπλής ψήφου. Πρέπει να εμπιστευόμαστε την επιστημονική κοινότητα, η οποία σ’ αυτό το κομμάτι παίζει έναν πολύ σοβαρό ρόλο.

Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: Χαίρομαι πολύ που βρισκόμαστε στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι ήταν το μεγάλο όνειρο της Μελίνας Μερκούρη. Τώρα συμπληρώνεται, ολοκληρώνεται το Μουσείο αυτό και είναι πραγματικά ένα στολίδι. Υπάρχει η Ελλάδα της δημιουργίας και πρέπει να έχουμε υπόψη μας όλοι, και να το στηρίζουμε και να το πιστεύουμε απολύτως, ότι ο πολιτισμός είναι προτεραιότητα. Εμείς, ως κυβέρνηση, μέχρι το 2004, το πιστεύαμε αυτό και κάναμε πολλά πράγματα. Και το Μουσείο αυτό.

Από εκεί και πέρα, απ’ το 2004 και μετά, φοβάμαι ότι ασχολούμεθα περισσότερο με σκάνδαλα, παρά με τη δημιουργία. Και αυτό είναι κρίμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Καραμανλής δεν θα προσέλθει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Τι απαντάτε σ΄αυτούς που λένε ότι τον καλείται για εντυπωσιασμό;

Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: Εμείς έχουμε υποχρέωση, για τα συμβαίνοντα όλες αυτές τις μέρες, που τα γνωρίζετε, στο Υπουργείο Πολιτισμού, όλα αυτά τα χρόνια θα έλεγα, να καλέσουμε στη Βουλή τους διατελέσαντες υπουργούς στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, να μας εξηγήσουν την πολιτική όλων αυτών των χρόνων. Νομίζω ότι έχουν υποχρέωση όλοι να έρθουν.

Πρέπει να παρατηρήσω ότι ο νυν υπουργός Πολιτισμού δεν έχει έρθει στη Βουλή, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων όπως έχει καθήκον, από την ημέρα των εκλογών μέχρι σήμερα, ούτε μία φορά. Όχι μόνον αυτό, αλλά μέσα στον ορυμαγδό των διαφόρων γεγονότων, των οποίων όλοι είμαστε μάρτυρες, ο υπουργός Πολιτισμού πήγε στη Νέα Υόρκη κι έκανε διακοπές, ο πρωθυπουργός πήγε στα Γρεβενά κι έκανε διακοπές. Θέλω να πω, η κυβέρνηση είναι απούσα και δεν μιλάει για όλα αυτά τα θέματα. Τα θέματα, τα οποία μας προσβάλλουν, προσβάλλουν την κοινή λογική, προσβάλλουν και την Ελλάδα.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μου επιτρέπετε να πω κάτι για το θέμα της πρόσκλησης; Η άρνηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να έρθουν στη Βουλή, σημαίνει ενοχή και φόβο.

Στην συνέχεια, η Αννα Διαμαντοπουλου και ο Τηλέμαχος Χυτήρης, επισκέφθηκαν τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΣΥΠΠΟ), όπου συναντήθηκαν με το Προεδρείο και τους εργαζομένους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

AUG 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

AUG 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

JUL 31, 2012