Για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών

ΙΟΥΛ 17, 2008

Ο Υπουργός Παιδείας έδωσε συνέντευξη Τύπου για ένα Νομοσχέδιο το οποίο δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα καταθέσει και δεν απάντησε σε καμμία από τις ερωτήσεις που του ετέθησαν. Είναι σαφές ότι συνεχίζει μία αδιέξοδη και αποσπασματική πολιτική που επιτείνει τη σύγχυση και ακολουθώντας την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» με βάση τις Ευρωπαϊκές Εξελίξεις, εξυπηρετεί συμφέροντα χωρίς να απαντά στα πραγματικά προβλήματα.

Η ελληνική κοινωνία απαιτεί σήμερα από την πολιτεία την υποστήριξη και αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας, αλλά και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και της ποιότητας της γνώσης των παιδιών σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.

Για τα θέματα αυτά το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας τις εξελίξεις, ήδη από το 2006, μέσω του Προέδρου του κατέθεσε αναλυτικές προτάσεις , όπου περιλαμβανόταν και η αλλαγή του άρθρου 16 με συγκεκριμένο περιεχόμενο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της Παιδείας με βάση το Δημόσιο συμφέρον και όχι το εμπορικό κέρδος.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση με την πολιτική της, υπονόμευσε αυτή την προοπτική, απεδείχθη ανίκανη να εγγυηθεί την αναβάθμιση της Παιδείας, ενώ ο Υπουργός Παιδείας περιορίστηκε στις δογματικές αγκυλώσεις του για το ρόλο των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος για δεύτερη χρονιά και λόγω των κυβερνητικών ρυθμίσεων παραμένουν 18.500 κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην περιφέρεια.

Την ίδια στιγμή παρουσιάζεται αύξηση 15% των σπουδαστών στα ΚΕΣ. Άρα αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση με τις ενέργειες της ουσιαστικά τροφοδότησε τα κέντρα αυτά.

Το ΠΑΣΟΚ για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας που αφορά τα Επαγγελματικά δικαιώματα με σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, θέτει και πάλι με σαφήνεια τις εξής προϋποθέσεις:

  • αναβάθμιση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το ισχυρό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ ήταν, είναι και θα είναι η προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ, με συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν το αυτοδιοίκητο, την έρευνα και τη χρηματοδότηση.
  • επίλυση του θέματος των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των αποφοίτων δεκάδων σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ θέμα για το οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει εδώ και 6 μήνες τις προτάσεις του στη Βουλή.
  • δημιουργία ανεξάρτητης Δημόσιας Αρχής που με αυστηρές διαδικασίες θα αξιολογεί και πιστοποιεί όλους τους φορείς της Εκπαίδευσης, με βάση πλαίσιο κανόνων που θέτει η Ελληνική Βουλή. Ειδικά για τα ΚΕΣ θεωρούμε ότι πρέπει να μπει «τέλος» στη σημερινή χαοτική κατάσταση εμπορευματοποίησης της Παιδείας και εκμετάλλευσης των σπουδαστών. Θα πρέπει να μπουν αυστηροί κανόνες λειτουργίας, τους οποίους όποιοι δεν τηρούν θα κλείσουν.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

ΑΥΓ 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

ΑΥΓ 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

ΙΟΥΛ 31, 2012