Δήλωση για τα Δημόσια Πανεπιστήμια

ΜΑΙ 13, 2008

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας, για το σοκ που απαιτείται στα Δημόσια Πανεπιστήμια, μέσω των μη κρατικών πανεπιστημίων, τα χθεσινά του αυταρχικά τελεσίγραφα, οι ανακοινώσεις του υφυπουργού για τον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου, η δημοσιοποίηση των φόβων των Πρυτάνεων για τις επερχόμενες πρυτανικές εκλογές και οι ανακοινώσεις φοιτητικών και συνδικαλιστικών παρατάξεων προς αυτή την κατεύθυνση, δίνουν την αίσθηση πολεμικών ανακοινωθέντων στο χώρο της παιδείας.

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να συγκαλύψει την απόλυτη αδυναμία της να διαχειρισθεί τα τεράστια οικονομικά και διοικητικά προβλήματα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, φαίνεται να επαναλαμβάνει τους λανθασμένους χειρισμούς, που δυναμιτίζουν την ηρεμία, αλλά και την ανάγκη συναινέσεων στα Πανεπιστήμια. Δεν έμαθε και συνεχίζει να εκλαμβάνει την πανεπιστημιακή κοινότητα, ως εντολοδόχο της κυβέρνησης.

Οι επικείμενες εκλογές σε όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ γίνονται με την καθολική συμμετοχή των φοιτητών? μέτρο το οποίο θεωρούμε ότι είναι προς την θετική κατεύθυνση. Οι εκλογές είναι μέσο και προϋπόθεση για τη δημοκρατική ανάδειξη των Πρυτανικών Αρχών και των Προέδρων, αυτών δηλαδή που είναι υπεύθυνοι, έχουν χρέος και ευθύνη για την ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Θεωρούμε απαράδεκτη κάθε προσπάθεια για ανατροπή με βίαιο τρόπο της εκλογικής διαδικασίας.

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι πάνω απ΄ όλα ελεύθερο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο κι εμείς, που έχουμε δεσμευθεί με ολοκληρωμένες προτάσεις και σχέδιο για την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, για την ποιοτική αναβάθμιση όλων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, υποστηρίζουμε τη δημιουργική και απρόσκοπτη λειτουργία του, κάτι που αποτελεί και απαίτηση του Ελληνικού λαού.

***

Πριν από την δήλωσή της, η Άννα Διαμαντοπούλου, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις μέχρι τώρα δραστηριότητες του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, είπε τα εξής:

Εδώ και τέσσερα χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει την πρόθεσή του να καταθέσει ένα νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή.

Ήδη, τον τελευταίο μήνα, ανακοινώθηκε τρεις φορές ότι θα κατατεθεί στη Βουλή, αλλά το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί. Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει μία ευρεία διαβούλευση για τα θέματα της Ειδικής Αγωγής και η διαβούλευση αυτή, μέχρι στιγμής, περιλαμβάνει τη συνάντησή μας και τη συζήτηση με όλα τα Πανεπιστήμια, που έχουν τμήματα για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

Επίσης, συνάντηση με όλους τους Προϊσταμένους και τους Ειδικούς Συμβούλους σε θέματα Ειδικής Αγωγής, επίσκεψη σήμερα στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής Κωφών στην Αργυρούπολη και συνάντησή μας, την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Συνομοσπονδία των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και με όλους τους Προέδρους των επιμέρους τομέων.

Αναμένουμε την κατάθεση του νομοσχεδίου για να τοποθετηθούμε, γιατί πραγματικά είναι ένα θέμα με πολύ μεγάλη σημασία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

ΑΥΓ 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

ΑΥΓ 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

ΙΟΥΛ 31, 2012