Το νερό είναι ίσως το πιο κοινό αγαθό της ανθρωπότητας

ΜΑΡ 22, 2008

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥΤο ζήτημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων είναι εξαιρετικά επίκαιρο και άμεσα συνδεδεμένο με το μείζον θέμα των κλιματικών αλλαγών σε παγκόσμια κλίμακα. Το νερό θα αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα για την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική, γι αυτό και η διαχείρισή του αποκτά παγκόσμια χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναγορεύσει το νερό σε κεντρικό στοιχείο παρέμβασης, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πρώτη μεγάλη ένωση κρατών που έχει συμφωνήσει σε κεντρικό πολιτικό πλαίσιο για το νερό.

Στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το νερό σε πολλά επίπεδα και άρα οι λύσεις είναι, με τη σειρά τους, πολυσχιδείς. Χρειαζόμαστε νέα σχέδια διαχείρισης υδάτων με επενδύσεις σε υποδομές συγκράτησης του νερού για περιοχές με λίγες βροχοπτώσεις, χρειαζόμαστε σοβαρή ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για βέλτιστη διαχείριση των υδατικών πόρων με συγκεκριμένες καλλιέργειες και φρένο στην αλόγιστη χρήση των πηγαδιών (που επηρεάζουν άμεσα τον υδροφόρο ορίζοντα) και χρειαζόμαστε ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας για την προστασία των ποταμών.

Πάνω από όλα όμως χρειάζεται ευαισθητοποίηση του καθένα από εμάς. Το νερό είναι ίσως το πιο κοινό αγαθό της ανθρωπότητας. Πρέπει λοιπόν να το αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και με γνώμονα το μέλλον. Η παλιά προτροπή είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Προσέχουμε για να έχουμε!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

ΑΥΓ 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

ΑΥΓ 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

ΙΟΥΛ 31, 2012