Ομιλία στη Βουλή για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο

ΜΑΡ 21, 2008

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά την ομιλία της Υπουργού προφανώς αλλάζει το περιεχόμενο και της δικής μου ομιλίας, γιατί η Υπουργός ξεκίνησε ουσιαστικά «κουνώντας» το χέρι της προς τη Βουλή και μας είπε ότι έξι μήνες πριν ο ελληνικός λαός ψήφισε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να κάνει τη μεγάλη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό!Κυρία Υπουργέ, δεν είναι 2.000.000 Έλληνες αυτή τη στιγμή με σφιγμένη την ψυχή για το μέλλον τους, δεν είναι τα συνδικάτα όλων των επαγγελματικών τάξεων στους δρόμους, δεν είναι ανάστατη όλη η ελληνική κοινωνία, δεν γίνεται αυτό που γίνεται σήμερα στη Βουλή επειδή τηρείτε την υπόσχεσή σας απέναντι στον ελληνικό λαό!

Ήρθατε έξι μήνες μετά να κάνετε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που είπατε. Γιατί αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα μεγάλο ψέμα του Πρωθυπουργού απέναντι στον ελληνικό λαό. Και αυτό γιατί και οι συντάξεις μειώνονται και τα όρια αυξάνονται.Επομένως, μην έχετε απορία για το τι συμβαίνει και σας παρακαλούμε να μην έχετε αυτό το ύφος της αγανάκτησης απέναντι στην κριτική την οποία σας κάνουμε.

Απαντήσατε σε πολλά θέματα στα οποία θα επανέλθει βεβαίως και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και η Εισηγήτριά μας. Αλλά επειδή επανέρχεστε συνεχώς στο θέμα των ταμείων, νομίζω ότι, εάν θέλουμε να δίνουμε νούμερα, πρέπει να πούμε με ακρίβεια πως παραλάβαμε τα αποθεματικά των ταμείων, ποιά ήταν η περιουσία των ταμείων το 1993 που ήταν 3.000.000.000 ευρώ και τι παραδώσαμε το 2004 που ήταν 24.000.000.000 ευρώ. Εκεί θα συγκρίνουμε την πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εκεί θα συγκρίνουμε τι παραλάβαμε και τι παραδώσαμε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα και όλες αυτές τις ημέρες, συζητούμε το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ως Κυβέρνηση και οφείλουμε ως κόμματα της Αντιπολίτευσης να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εκεί που συμφωνούμε προς την κατεύθυνση της απόσυρσης του νομοσχεδίου ή όποιων άρθρων είναι δυνατόν, ώστε να απαντήσουμε και στα αιτήματα του ελληνικού λαού.

Το λέω αυτό, γιατί θα περιμέναμε στην πρόταση και στην τακτική που προτείνει το ΠΑΣΟΚ μέσα στη Βουλή για την ψήφιση κατ’ άρθρο να έχουμε τη συνεργασία όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Η Βουλή δεν είναι μόνο «λόγος», είναι και πολιτική αναμέτρηση. Ζητάμε να ψηφιστεί το κάθε άρθρο, γιατί πρέπει πια όχι μόνο οι κομματικές «οντότητες», αλλά ο κάθε Βουλευτής – και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας -οι οποίοι πάρα πολύ εύκολα στα ραδιόφωνα και στις περιφέρειές τους διατυπώνουν τις αντιφάσεις τους και τις αντιρρήσεις τους με τα άρθρα- να πουν μέσα στη Βουλή την πραγματική τους άποψη. Αντ’ αυτού βλέπουμε τα άκρα του φάσματος της Βουλής, δηλαδή το ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ, να φεύγουν από τη Βουλή, να ρίχνουν την ασπίδα ουσιαστικά, να μην κάθονται να αναμετρηθούμε σε κάθε ψηφοφορία. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό και θα ήθελα πραγματικά να είναι οι συνάδελφοι του ΚΚΕ εδώ μέσα, να δούμε ότι οι αγώνες είναι παντού, είναι και στο δρόμο με τα πλακάτ, είναι και μέσα στη Βουλή μέρα με την ημέρα. Αυτό κάνει το ΠΑΣΟΚ εδώ και τόσες μέρες.

Έρχομαι τώρα στο νόμο Ρέππα, στον οποίο αναφέρθηκε η κυρία Υπουργός αλλά και όπως αναφέρθηκε ο κ. Αλαβάνος. Το 2004 όταν η Νέα Δημοκρατία πήρε την Κυβέρνηση, υπήρχε ο νόμος Ρέππα. Ο νόμος αυτός σύμφωνα με τις ελάχιστες μελέτες οι οποίες έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένες και είναι αυτές του ILO, έλεγε ότι εάν εφαρμοζόταν αυτός ο νόμος, το ασφαλιστικό σύστημα είχε μπροστά του έναν ορίζοντα τριάντα χρόνων. Και ο νόμος αυτός είχε μία σειρά θετικών διατάξεων για τους ‘Έλληνες πολίτες.

Ο κ. Αλαβάνος, κοινοβουλευτικός επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά από το Βήμα αυτό αντιμετώπισε πάλι τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο τρόπο ζητώντας από τη Νέα Δημοκρατία να αποσύρει το νόμο και από το ΠΑΣΟΚ να αποσύρει το νόμο Ρέππα.

Αυτό που θα περιμέναμε από το Συνασπισμό είναι να ενωθούμε τα κόμματα του μεγάλου χώρου της κεντροαριστεράς απέναντι σε μία απολύτως νεοφιλελεύθερη, συντηρητική και σε βάρος του λαού μεταρρύθμιση και να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν 23 διατάξεις του νόμου Ρέππα οι οποίες ουσιαστικά ωφελούν τον Έλληνα πολίτη, ανατρέπουν προηγούμενα καθεστώτα του νόμου Σιούφα και σε μία πολύ δύσκολη εποχή -γιατί θυμίζω ότι εκείνη την εποχή είχαμε την ΟΝΕ, τα μεγάλα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων και μία σειρά από προβλήματα που έτρεχαν στη χώρα- αλλάζει το σκηνικό με τον νόμο Ρέππα. Δίνουμε σύνταξη για τριάντα πέντε έτη ασφάλισης με το 70% αντί του 60% των αποδοχών, βάζουμε 472 ευρώ για τον συνταξιούχο σε ασφαλισμένους γήρατος αντί για 180 που είχε η μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, θεσμοθετούμε τα 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας όπως έρχεται σήμερα και άλλες 23 διατάξεις, τις οποίες καταθέτω, γιατί νομίζω πια ότι δεν μπορούμε ούτε ένα λεπτό να αποδεχτούμε αυτόν τον συμψηφισμό.

Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε μία λέξη, ούτε μία παρατήρηση, ούτε μία υποψία του «ίδιοι είναι», ούτε μία υποψία συμβιβασμού και συμψηφισμού ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Σήμερα δίνουμε μία μάχη απέναντι σε ένα συντηρητικό νομοσχέδιο. Ελάτε να ενωθούμε, για να δείτε ότι μπορούμε -γιατί θα έχει πολλά ρήγματα η Νέα Δημοκρατία και πολλοί Βουλευτές της έχουν επισήμως διατυπώσει τις αντιρρήσεις τους- να μην ψηφιστεί. Να μην ψηφιστούν όλα αυτά τα άρθρα που αφορούν τις μητέρες, αφορούν 400.000 ανασφάλιστους, ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, στις τράπεζες, όλα αυτά τα «ρετιρέ» που παρουσιάζει η Κυβέρνηση, που ουσιαστικά πάμε σε αλλαγές που χαμηλώνουν όλες τις συντάξεις προς τα κάτω χωρίς βεβαίως να εξασφαλίζουν καμία βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είπαμε πολλά εδώ για το διάλογο που γίνεται και τι σημαίνει κοινωνική διαβούλευση.Είχα την τύχη να είμαι πέντε χρόνια Επίτροπος Κοινωνικών Θεμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να παρακολουθήσω από κοντά και να συμμετέχω σε δημόσιες διαδικασίες σε πολλές χώρες οι οποίες προχώρησαν σε ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Θέλω να σας πω ότι δεν υπάρχει χώρα στην οποία η κυβέρνηση να μην έχει καταθέσει ούτε ένα χαρτί, παρά μόνο να καταθέτει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και σε δεκαπέντε μέρες να ψηφίζεται. Να θυμίσω τη Σουηδία που έστειλε σε κάθε πολίτη τις αλλαγές που θα είχαν οι επιπτώσεις της μεταρρύθμισης, την Ισπανία που κράτησε οκτώ χρόνια ο διάλογος, χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπου χρειάστηκε να καθίσουν στο τραπέζι των διαλόγων ινστιτούτα, πανεπιστήμια για να κάνουν αναλογιστικές μελέτες; Πουθενά δεν υπήρξε αυτή η προχειρότητα και αυτή η απαξίωση της έννοιας του διαλόγου.

Τώρα, μία μεγάλη διαφορά για να τελειώσω με αυτή. Η αλλαγή αυτή – γιατί δεν έχει καμία σχέση με μεταρρύθμιση – έχει ένα τελικό αποτέλεσμα. Δεν έχει καμία αρχή. Δεν βασίζεται σε αρχή. Έχει ένα αποτέλεσμα. Όλες οι συντάξεις θα είναι χαμηλότερες, ενώ την ίδια στιγμή δεν θα υπάρξει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Εμείς βεβαίως ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είμαστε ένα κόμμα διαμαρτυρίας για να καταθέτουμε μόνο τις αντιθέσεις μας. Εμείς έχουμε μια συγκροτημένη πρόταση, η οποία βασίζεται στη λογική και στην ανάλυση όλων των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που αφορούν τις σοσιαλδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Και το λέω γιατί υπάρχει μια κοινή λογική. Εμείς προτείνουμε μια μεταρρύθμιση με βάθος δεκαετίας, που στο τέλος της δεκαετίας θα υπάρχει μία σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται με κοινό τρόπο για όλους, άρα θα υπερβούμε τις υπάρχουσες αδικίες, γιατί υπάρχουν αδικίες στο συγκεκριμένο σύστημα, γιατί υπάρχουν αδικίες και υπάρχουν προνόμια, τα οποία οφείλονται σε διάφορες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες.

Μια σύνταξη η οποία θα υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο για όλους τους συνταξιούχους και θα έχει δύο μέρη: τη βασική σύνταξη, η οποία θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση και το ανταποδοτικό κομμάτι, όπου ο καθένας θα το χτίζει μόνος του, ώστε να μπορεί να ρυθμίζει το τελικό αποτέλεσμα. Εκεί θα υπάρξει και η τριμερής χρηματοδότηση.

Έχοντας ως συγκεκριμένο στόχο δεκαετίας αυτή τη βασική σύνταξη και το ανταποδοτικό τμήμα, προτείνουμε ένα σύνολο αλλαγών, που μία από αυτές αφορά τις τρεις ομάδες ταμείων και βάζουμε σε μια δεκαετία όλες τις προϋποθέσεις, ώστε αυτά τα ταμεία να μπορέσουν πραγματικά να αποδώσουν και όχι αυτό το διοικητικό και γραφειοκρατικό μείγμα που καταθέτει η Κυβέρνηση, το οποίο ουσιαστικά ανακατεύει χρέη και εισφορές και καταλήγει σε χαμηλότερη σύνταξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το νομοσχέδιο, αυτή η δήθεν μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας θα έχει τα ίδια αποτελέσματα, όπως και όλες οι άλλες. Δημόσιος τομέας, το ΑΣΕΠ το οποίο κατέπεσε, φορολογική μεταρρύθμιση, μεταφορά σε βάρος των ασθενέστερων, ασφαλιστικό σύστημα, χαμηλότερες συντάξεις. Γι’ αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα και στο πεζοδρόμιο, αλλά και μέσα στη Βουλή μέχρι την τελευταία μέρα. Ευχαριστώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

ΑΥΓ 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

ΑΥΓ 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

ΙΟΥΛ 31, 2012