Η Άννα Διαμαντοπούλου για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ

MAR 14, 2008

“Σε μια πολιτική συνεργασία προφανώς δεν προσέρχεται ο καθένας με τα ποσοστά του από πλευράς ηγεμονικής διαχείρισης όπως και κανένας δεν προσέρχεται με όρους δημοσκοπικούς.Οι πολιτικές δυνάμεις προσέρχονται με τις θέσεις τους, τις απόψεις τους και τους κοινούς στους στόχους. Από αυτή την άποψη, αν υπήρχε στο παρελθόν ηγεμονισμός, ήταν πάντα αρνητικός.”

Για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ στην εκπομπή «Τι Τρέχει» με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:

 

Για το άνοιγμα προς τον ΣΥΝ

«Ήταν χθες μια ενδιαφέρουσα πολιτικά μέρα. Δεν θα ιεραρχήσω πρώτο θέμα το άνοιγμα στον ΣΥΝ. Θα ιεραρχήσω την βασική προγραμματική κατεύθυνση της ομιλίας του κ. Παπανδρέου.

Δεύτερο σημαντικό θέμα είναι το θέμα της μεγάλης πλειοψηφίας που διαφαίνεται στην κοινή γνώμη η οποία είναι μια πλειοψηφία της κεντροαριστεράς και πως τη διαχειριζόμαστε.

Αυτή η μεγάλη πλειοψηφία που φαίνεται και εναντιώνεται στην πολιτική της ΝΔ θα πρέπει να εκφραστεί πρώτον απομακρύνοντας τη ΝΔ από την κυβέρνηση, άρα μια κοινή πορεία των δύο κομμάτων προς αυτή την κατεύθυνση και το δεύτερο, πως αυτό μετατρέπεται σε μια κυβερνητική πλειοψηφία.

Μια κυβερνητική πλειοψηφία που μέσα στο χώρο της κεντροαριστεράς κυρίαρχη δύναμη είναι το ΠΑΣΟΚ.

Ακόμα και τώρα που το ΠΑΣΟΚ είναι στην πιο δύσκολη φάση του εξακολουθεί να είναι η πλέον κυρίαρχη δύναμη σε αυτό τον χώρο».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά, διότι χθες αν υπήρξε ένα καινούργιο στοιχείο σε αυτά που είπε ο πρόεδρός σας είναι ότι προσπάθησε να περιγράψει όρους ισοτιμίας σε αυτή τη συνεργασία:

«Σε μια πολιτική συνεργασία προφανώς δεν προσέρχεται ο καθένας με τα ποσοστά του από πλευράς ηγεμονικής διαχείρισης όπως και κανένας δεν προσέρχεται με όρους δημοσκοπικούς.

Οι πολιτικές δυνάμεις προσέρχονται με τις θέσεις τους, τις απόψεις τους και τους κοινούς στους στόχους.

Από αυτή την άποψη, αν υπήρχε στο παρελθόν ηγεμονισμός, ήταν πάντα αρνητικός.

Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα και το άνοιγμα του Γ. Παπανδρέου, δηλαδή οι κοινές δράσεις στη Βουλή που έχουμε ήδη κάνει και μπορούμε να κάνουμε και άλλες πολλές.

Κοινές δράσεις σε επίπεδο κοινωνίας.

Η κεντροαριστερά αυτή τη στιγμή μπορεί να παρουσιάσει πολύ συγκροτημένο σχέδιο συνεργασίας και στ κοινοβούλιο και στα κοινωνικά κινήματα.

Προσλαμβάνω ως θετική τη στάση του ΣΥΝ απέναντι σε αυτό το πρώτο κομμάτι τουλάχιστον».

Σας ενόχλησε η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στο συνέδριό σας;

«Καλούνται όλοι οι πρέσβεις.

Ήταν και ο Ρώσος πρέσβης και ο αμερικάνος.

Είχαν κληθεί όλοι οι πρέσβης όπως καλούνταν και στο παρελθόν, δεν ξέρω γιατί τώρα πήρε μια ιδιαίτερη διάσταση αυτή τη φορά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο και το liberal.gr

SEP 26, 2024

Συνέντευξη στην Απογευματινή της Κυριακής και την Αλεξάνδρα Καϋμένου

SEP 26, 2024

Συνέντευξη στο Παρασκήνιο και την Άννα Καραβοκύρη

SEP 25, 2024