Πειστικότητα και ελπίδα θα δώσουν νίκη και αυτοδυναμία

ΙΟΥΝ 19, 2009

Ισχυρή ηγεσία, οργανωμένη και αποτελεσματική συλλογικότητα και συγκεκριμένες θέσεις είναι τα σημεία-κλειδιά για το ΠΑΣΟΚ στο δρόμο προς την αυτοδυναμία. Η Άννα Διαμαντοπούλου μιλάει στη «Σφήνα» για τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη για ένα νέο ήθος, συγκεκριμένο πρόγραμμα με απαντήσεις στο τι, αλλά και το πώς και το πότε θα κάνουμε».

Συνέντευξη στην Ειρήνη Σαββοπούλου

Η ΝΔ υπό την πίεση του εκλογικού αποτελέσματος και της ανόδου του ΛΑΟΣ, φαίνεται πως ασχολήθηκε με θέματα όπως η λαθρομετανάστευση, παρά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης.

«Μακάρι η Κυβέρνηση να βγει από τον λήθαργο της έστω και τώρα για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Όμως με αποσπασματικές κινήσεις σκοπιμότητας δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Δεν μπορεί π.χ. να θεωρηθεί σοβαρή κίνηση το ότι μετά τις εκλογές και μόλις τρεις μέρες πριν την σύνοδο κορυφής, ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στον κ. Μπαρόζο για το θέμα. Είτε δεν έμαθε ακόμη ότι αυτά χρειάζονται προεργασία και διαβουλεύσεις μηνών, είτε συνειδητά επιχειρεί να εμπαίξει τους πολίτες, ότι κάτι κάνει…»

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός, ότι όπως λέτε, έχετε συγκεκριμένες θέσεις, δεν τις γνώριζε ο έλληνας πολίτης πριν από τις ευρωεκλογές και λίγες ημέρες μετά, μάθαμε 8 προτάσεις από τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε συγκεκριμένες θέσεις στις προεκλογικές ομιλίες του, ξεκινώντας από την πρώτη στην Πάτρα που έχει τα γνωστά προβλήματα με παράνομους μετανάστες στο λιμάνι, και καταλήγοντας στην Αθήνα. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρες πρόγραμμα – ψηφισμένο από Συνέδριο πριν δύο χρόνια – με θέσεις από την εξωτερική πολιτική μέχρι την ενσωμάτωση των μεταναστών. Το πρόγραμμα αυτό αναπροσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, όμως με βάση αυτό έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μήνες τώρα. Σας υπενθυμίζω ότι ως βουλευτής Α΄ Αθήνας από τις εκλογές του 2007, ξεκίνησα την πρωτοβουλία «Αθήνα – Ζωή ξανά στο Κέντρο», την οποία προσυπέγραψαν 3500 πολίτες. Έχω καταθέσει ερωτήσεις και προτάσεις προς όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς, και τελικά τρεις φορές στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος ουδέποτε απάντησε. Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα η επιχείρηση με τίτλο «ο πρωθυπουργός έχει πάρει πρωτοβουλίες από το 2005» απλά πιστοποιεί ότι η κυβέρνηση δεν είναι απλά αδιάφορη, είναι αναποτελεσματική και εν τέλει ανίκανη».

Έχετε βάλει ως επόμενο στόχο την αυτοδυναμία. Πως θα καταφέρετε να επαναπατρίσετε τους ψηφοφόρους που σας γύρισαν την πλάτη? Πως θα μετατρέψετε τη νίκη της 7ης Ιουνίου σε ισχυρή πλειοψηφία στις εθνικές εκλογές;

«Η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγή πορείας. Η Κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα όρια και τις δυνατότητες της, και υπάρχει ανάγκη για μία νέα και ισχυρή Κυβέρνηση, που θα δώσει όραμα, θα εμπνεύσει αισιοδοξία, και μέσα από ευρείες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες θα δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας και του κάθε πολίτη χωριστά. Υπάρχει ανάγκη για ένα νέο ήθος, συγκεκριμένο πρόγραμμα με απαντήσεις στο τι αλλά και το πώς και πότε θα κάνουμε. Και όλα αυτά πρέπει να τα δώσουμε στον ελληνικό λαό με απόλυτη καθαρότητα και σαφήνεια. Όλοι γνωρίζουν τις δυσκολίες, ζητούμενο είναι η πειστικότητα και η ελπίδα, και αυτά θα δώσουν την νίκη και την αυτοδυναμία.».

Σε πρόσφατη συνέντευξη σας μιλήσατε για «πρόσω ολοταχώς προς ένα νέο δυναμικό κέντρο». Αυτό σημαίνει αλλαγή πορείας;

«Δυναμικό κέντρο πράσινο και κοινωνικό. Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε και εκφράζει τα πλατιά λαϊκά στρώματα, δηλαδή τη μεσαία τάξη και τους οικονομικά αδύναμους, με σχέδιο που αφορά ένα ισχυρό στρατηγικό κράτος, μια αγορά που λειτουργεί με κανόνες και εποπτεία και με πρώτη προτεραιότητα τα δημόσια αγαθά, δηλαδή Παιδεία, Υγεία, Περιβάλλον».

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της χώρας μπορεί να μην αλλάζει τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ, αλλά επηρεάζει το επίπεδο των δεσμεύσεων, ποσοτικά και χρονικά» δηλώσατε σε πρόσφατη συνέντευξη σας. Μήπως προετοιμάζετε τους πολίτες ότι πρέπει να κρατάνε μικρό καλάθι;

«Μίλησα πριν για ανάγκη πειστικότητας και ελπίδας. Όταν το έλλειμμα του 2008 υπολογιζόταν σε 2,5 % τον Γενάρη και σε δύο μήνες έδωσαν πάνω από 5%, χωρίς καμία βεβαιότητα ότι αυτό δεν είναι πολύ υψηλότερο. Όταν το χρέος έχει φθάσει σε 3 χρόνια σε ύψη ρεκόρ από 98% στο 108%, αντιλαμβάνεσθε ότι έχουν ανατραπεί πολλές από τις παραδοχές για την οικονομία που είχαμε στο πρόγραμμα του 2007. Ένα είναι σίγουρο! Το ΠΑΣΟΚ ξέρει να αντιμετωπίζει τα δύσκολα. Όπως από τα όρια χρεωκοπίας της διακυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993, οδηγήσαμε την Χώρα στην ΟΝΕ, έτσι και μετά την διακυβέρνηση Καραμανλή θα βρούμε και πάλι το δρόμο της ανάπτυξης και δίκαιης αναδιανομής. Όταν υπάρχει σχέδιο και επιμονή σε αυτό, με το βλέμμα στραμμένο σταθερά στο συμφέρον των πολλών και το δημόσιο συμφέρον, το καλάθι και μεγαλώνει και γεμίζει».

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας φέρνει πιο κοντά τις εθνικές εκλογές;

«Με κριτήριο την οικονομία, αν είχαμε μια υπεύθυνη Κυβέρνηση, με αίσθηση των πραγμάτων, και όχι ψευδαισθήσεις όπως αυτές που προβάλλουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι ακλόνητοι υπουργοί του, στις 7 Ιουνίου θα έπρεπε να είχαμε διπλές εκλογές. Πέραν από τα τραγικά οικονομικά αποτελέσματα, βιώνουμε στο εσωτερικό μία πολιτική και ηθική κατάπτωση, ενώ στο εξωτερικό, οι χειρισμοί της τελευταίας 5ετίας με μόνο στόχο την εσωτερική κατανάλωση, έχουν οδηγήσει την Χώρα μας σε διεθνή και ευρωπαϊκή κρίση αξιοπιστίας. Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει από τον Φεβρουάριο εθνικές εκλογές».

Συμφωνείτε με την άποψη πολλών στελεχών του κόμματός σας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να δώσει δείγματα γραφής για την ηγετική του ομάδα, για τους ανθρώπους εκείνους με τους οποίους θα κυβερνήσει τη χώρα -λαού θέλοντος- όπως ο ίδιος λέει;

«Δεν έχει έννοια να επανερχόμαστε σε θέσεις που έχουν διατυπωθεί από μακρού. Ζητούμενο είναι να πεισθούν οι πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποδειχθεί μια ικανή και αποτελεσματική Κυβέρνηση, να ξέρουν όχι μόνο τις προθέσεις – που εν πάση περιπτώσει όλα τα κόμματα διατυπώνουν – αλλά και τις συγκεκριμένες θέσεις, ώστε να παράσχουν μια ουσιαστική στήριξη και συνδρομή στην όλη προσπάθεια. Όλα τα παραπάνω απαιτούν ισχυρή ηγεσία, αλλά και οργανωμένη και αποτελεσματική συλλογικότητα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο και το liberal.gr

ΣΕΠ 26, 2024

Συνέντευξη στην Απογευματινή της Κυριακής και την Αλεξάνδρα Καϋμένου

ΣΕΠ 26, 2024

Συνέντευξη στο Παρασκήνιο και την Άννα Καραβοκύρη

ΣΕΠ 25, 2024