Δήλωση σχετικά με την ετήσια έκθεση της Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π)

ΙΟΥΝ 25, 2009

Με αφορμή την ετήσια έκθεση της Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π), σήμερα κιόλας ζητήσαμε τη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί η Ετήσια Έκθεση της Αρχής για το 2008, που αποτυπώνει τα αδιέξοδα της Κυβερνητικής πολιτικής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Εκτιμούμε ότι η έκθεση αυτή αξιολογεί τα Πανεπιστήμια, αλλά κυρίως αξιολογεί το Υπουργείο Παιδείας το οποίο «κόβεται» και μένει στην ίδια τάξη. Σε λίγες ημέρες οι μαθητές θα συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά έντυπα για να επιλέξουν τις Σχολές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ στις οποίες θα φοιτήσουν. Θέλουμε να καλέσουμε το Υπουργείο Παιδείας και τον Υπουργό να ενημερώσει τους μαθητές και υποψήφιους φοιτητές για τις δυνατότητές όλων των Τμημάτων να υποδεχθούν τους φοιτητές. Στις 27 Μαρτίου καταθέσαμε στη Βουλή ερώτηση για 13 Τμήματα ΤΕΙ και 3 Πανεπιστημιακά Τμήματα, την ίδρυση των όποιων είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας. Τέλη Απριλίου καταθέσαμε στοιχεία για όλα αυτά τα νέα Τμήματα τα περισσότερα από τα οποία φαίνεται πως δεν είχαν ούτε υποδομές, δεν είχαν αίθουσες, δεν είχαν εκπαιδευτικό προσωπικό, δεν είχαν πρόγραμμα σπουδών. Σήμερα, λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών καλείται ο Υπουργός Παιδείας να ενημερώσει για να προστατεύσει τους φοιτητές, ώστε να μη βρεθούν μπροστά σε «Σχολές – φάντασμα». Αυτές τις ανησυχίες και τους φόβους μας, έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει η έκθεση της Αρχής για τη διασφάλιση ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Σύμφωνα με την έκθεση της Α.ΔΙ.Π υπάρχουν πολύ μεγάλα θεσμικά προβλήματα, τα οποία είχαμε θέσει στη Βουλή εδώ και τέσσερα χρόνια, Θεσμικά προβλήματα τα οποία δεν επιτρέπουν την Α.ΔΙ.Π να προχωρήσει στο έργο της.Όπως:

  • Υπάρχει εξαιρετικά ανεπαρκής χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα της αξιολόγησης των Πανεπιστημίων. Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει ήδη απώλεια δυο εκατομμυρίων ευρώ, κοινοτικών πόρων εξ αίτιας της μη θεσμικής δυνατότητας απορρόφησης των κονδυλίων από την Α.ΔΙ.Π

  • Υπάρχει ελάχιστος αριθμός Πανεπιστημίων και ΤΕΙ τα οποία αξιολογήθηκαν. Το 1% συνολικά των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, 5 Σχολές από 499 Τμήματα. Εάν συνεχίσουμε μ’ αυτούς τους ρυθμούς σε 80 χρόνια θα αξιολογηθεί το σύνολο των ελληνικών Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Και βεβαίως υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος, όπως επισημαίνεται, το 2009 να μην μπορεί να συνεχίσει η αξιολόγηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων και ΤΕΙ γιατί δεν υπάρχουν καθόλου πόροι, δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχουν υπάλληλοι, δεν υπάρχουν χρήματα.

Εκτιμούμε ότι το πολύ σοβαρό έργο της αξιολόγησης των Πανεπιστημίων, για την υλοποίηση του οποίου είχαμε υποβάλλει τις ενστάσεις μας, αλλά και τις προτάσεις μας, βρίσκεται σε κρίση και σε κίνδυνο. Ως ΠΑΣΟΚ επιμένουμε και το θεωρούμε αναγκαίο ότι ήρθε η στιγμή να συζητήσουμε και θεσμικά το θέμα του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, και όλων των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας Συζητούμε και προτείνουμε το αυτοδιοίκητο της λειτουργίας, που σημαίνει χρηματοδότηση, προγραμματισμό, αξιολόγηση, λογοδοσία, εξωστρέφεια, έρευνα και βέβαια κοινωνική προστασία και πολιτική των φοιτητών. εκπαίδευσης. Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει στα Γιάννενα η Σύνοδος των Πρυτάνεων και περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις και των Πρυτάνεων των ελληνικών Πανεπιστημίων για τα πολύ σημαντικά θέματα των Πανεπιστημίων, πώς αποφασίζονται τα Τμήματα, όλων των καταγγελιών και των προβλημάτων τα οποία έχουμε ήδη αναφέρει, αλλά και βέβαια τις διαπιστώσεις τους και τις προτάσεις τους για το θέμα της αξιολόγησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

ΑΥΓ 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

ΑΥΓ 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

ΙΟΥΛ 31, 2012