Έίναι θετικό στοιχειό ότι συζητούμε άμεσα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την έκθεση της Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) για την έως τώρα πορεία της αξιολόγησης.
* Η έκθεση αποτυπώνει με γενναιότητα και σαφήνεια προβλήματα και ευθύνες που αφορούν τη δική της λειτουργία, τα ΑΕΙ, αλλά κυρίως το Υπουργείο Παιδείας
* Ο Υπουργός Παιδείας επανέλαβε τις δεσμεύσεις μέσω ΕΣΠΑ όπως είχε κάνει πριν από 18 μήνες ο κ. Στυλιανίδης. 5 χρόνια όμως τώρα δεν υπάρχουν ούτε οι απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ούτε η χρηματοδότηση για την υποστήριξη της αξιολόγησης.
* Θεωρώντας ότι η σωστή αξιολόγηση αφορά την καλύτερη λειτουργία του δημοσίου πανεπιστημίου ζητούμε από τον κ. Υπουργό να δεσμευτεί σήμερα ότι: α) στο επόμενο Ν/Σ του Υπ. Παιδείας θα φέρει τις αναγκαίες τροπολογίες για την πληρωμή των εξωτερικών αξιολογητών. β) θα εισηγηθούν προεδρικό διάταγμα για τον εσωτερικό κανονισμό της Αρχής, γ) θα λυθεί το θέμα της πρόσληψης του ελάχιστου αριθμό διοικητικών υπαλλήλων για να μπορέσει να λειτουργήσει η Αρχή. δ)Θα απελευθερώσουν επιτέλους τους πόρους από το ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της Αρχής. Χωρίς τη δέσμευση του Υπουργού για τα ελάχιστα παραπάνω και την άμεση υλοποίηση τους, η αξιολόγηση των Ελληνικών ΑΕΙ θα χρειαστεί περίπου … 80 χρόνια. Η επανάληψη των καλών προθέσεων από τον Υπουργό μετά από 5 χρόνια προσβάλει το χώρο και αποδεικνύει ότι και σ’ αυτόν τον κρίσιμο τομέα υπάρχει μεγάλη απόσταση λόγων και έργων αυτής της κυβέρνησης. Τέλος επειδή επίκειται η αδειοδότηση των «Κολλεγίων» καλείται ο Υπουργός να ξεκαθαρίσει τους όρους. Με το συγκεκριμένο νόμο και τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση η αδειοδότηση κολλεγίων με χώρο εκπαίδευσης ακόμα και 300τμ και με προσωπικό με υποβαθμισμένα ή ανύπαρκτα επιστημονικά προσόντα υπονομεύει τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά υπονομεύει εξίσου και την άτυπη μεταλυκειακή εκπαίδευση, ενώ κρατά ομήρους γονείς και σπουδαστές.