Απάντηση της Υπουργού Παιδείας σε επίκαιρη ερωτηση του ΛΑΟΣ για το ασυλο

ΔΕΚ 11, 2009

«Η δημοκρατία απαντάει με θεσμούς και λειτουργίες»

Πρωτολογία

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι το πανεπιστημιακό άσυλο στη χώρα μας έχει έναν ισχυρό συμβολισμό. Έχει ένα συμβολικό και ουσιαστικό ρόλο. Η προσβολή και η καταπάτηση του ασύλου, από επαγγελματίες της βίας αλλά και από πρακτικές οι οποίες θέλουν να ορίσουν με το δικό τους τρόπο και με τα δικά τους κριτήρια τον τρόπο που λειτουργεί το Πανεπιστήμιο ή τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, δεν είναι αποδεκτές από το σύνολο της κοινωνίας, δεν είναι αποδεκτές από τη νεολαία μας και θα τελειώσουν.

Δεν είμαστε μια ανεύθυνη Κυβέρνηση που παρακολουθεί τα πράγματα. Υπάρχει πράγματι ευθύνη. Θα ξαναδώσουμε στο άσυλο το αληθινό του περιεχόμενο, που είναι η περιφρούρηση του ελεύθερου και ανοιχτού Πανεπιστημίου. Του Πανεπιστημίου των πολλών και της γνώσης και όχι του Πανεπιστημίου των λίγων και του σκοταδισμού.

Το θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές. Δεν θα το αλλάξουμε, θα στηρίξουμε όμως τις Πανεπιστημιακές Αρχές, ώστε να το εφαρμόσουν. Σαφώς υπάρχει τρόπος να το εφαρμόσουν. Υπάρχουν τρεις βασικές αρχές στις οποίες υπάρχει κοινωνική και πολιτική συναίνεση και πάνω σε αυτές τις αρχές, πρέπει όλοι και να κριθούμε και να λογοδοτήσουμε.

Το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχει καμία αποδοχή και καμία ανοχή στην καταστροφή μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου, καταστροφή, την οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του. Ούτε ένα βιβλίο, ούτε ένας υπολογιστής, ούτε ένα θρανίο δεν μπορεί να καταστραφεί και έχουμε ευθύνη γι’ αυτό.

Το δεύτερο είναι ότι δεν είναι αποδεκτή η διακοπή της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Ούτε ένα μάθημα, ούτε μια διάλεξη, ούτε μια εκφορά λόγου δεν μπορεί να διακοπεί.

Το τρίτο και σημαντικό που θέλω να τονίσω ως Υπουργός Παιδείας είναι ότι η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η έρευνα, δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Γιατί από το πόσα και τι μαθήματα κάνουν τα παιδιά μας, εξαρτάται και η επιστημονική επάρκεια και το επιστημονικό ήθος. Αυτά λοιπόν είναι αδιαπραγμάτευτα.

Η δημοκρατία έχει κανόνες και όρους, οι οποίοι δεν τηρήθηκαν επί πολλά χρόνια. Όταν οι κανόνες και οι όροι τηρούνται, τότε υπάρχει αποτέλεσμα. Θέλω να κάνω σαφές ότι όταν παραβλέπονται οι κανόνες, δεν φταίει η δημοκρατία, φταίνε αυτοί που δεν μπορούν ή αυτοί που δεν θέλουν, ή αυτοί που αρνούνται να την υπηρετήσουν.

Εμείς και ως Αντιπολίτευση ήμασταν σαφείς και ως Κυβέρνηση είμαστε σαφείς. Θα υπηρετήσουμε αυτές τις αρχές της δημοκρατίας, με αποφασιστικότητα και σθένος. Αλλά να κάνω ξεκάθαρο: δημοκρατία και φόβος δεν συνυπάρχουν.

Δευτερολογία

Κύριε Πρόεδρε επειδή επανειλημμένα έχετε θέσει το ερώτημα εάν υπάρχει άσυλο σε άλλες χώρες, η κάθε χώρα έχει τη δική της ιστορία, τους δικούς της συμβολισμούς.

Το άσυλο είναι μια απάντηση της δημοκρατικής Ελλάδας στην εμπειρία μιας επτάχρονης δικτατορίας. Έχει το δικό του ειδικό βάρος απέναντι στον ελληνικό λαό, στη νεολαία. Έχει ένα συμβολισμό, όπως σας είπα στην αρχή, σημαντικό.

Δεν είναι «πονάει κεφάλι – κόβει κεφάλι». Η δημοκρατία απαντάει με θεσμούς και με λειτουργίες. Όπως σας είπα κι εγώ πράγματι δεν εφαρμόστηκαν οι νόμοι, πράγματι οι κανόνες δεν εφαρμόστηκαν και είναι σαφές ότι επί χρόνια υπάρχουν νησίδες στην ελληνική επικράτεια, όπου υπάρχει αναστολή νόμου. Αυτό δεν είναι δυνατό.

Όμως έχουμε τη δυνατότητα ως δημοκρατία με τη συνεργασία και των Πρυτανικών και Πανεπιστημιακών Αρχών και του φοιτητικού και Νεολαιίστικου Κινήματος και των δημοσίων Αρχών και της συντεταγμένης πολιτείας, να εφαρμόσουμε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, πάνω στις αρχές που σας είπα.

Και αυτό μπορεί και πρέπει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένα μέτρα. Γιατί βεβαίως όλοι μας και εμείς και οι Πρυτανικές Αρχές και Νεολαιίστικες Παρατάξεις και οι δημόσιες Αρχές σε όλο το φάσμα, κρινόμαστε καθημερινά. Και θα κριθούμε στις τρεις αρχές που σας είπα.

Επομένως, ας δώσουμε το λόγο στη δημοκρατία και όχι στο φόβο μιας απόλυτης νομοθεσίας που θα επιβληθεί από τις μειοψηφίες, στις οποίες αναφέρεστε, από εξωπανεπιστημιακούς, οι οποίοι με την προκλητικότητα που λειτουργούν, έχουν αυτό το στόχο: να οδηγήσουν στην άρση του ασύλου.

Όχι λοιπόν. Η δημοκρατία σε αυτή τη φάση θα νικήσει και θα νικήσει γιατί έχει κανόνες και λειτουργίες και γιατί κοινωνία και πολιτεία είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

ΑΥΓ 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

ΑΥΓ 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

ΙΟΥΛ 31, 2012