Παρουσίαση – Συνέντευξη Τύπου της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τις μετεγγραφές φοιτητών και την ηλεκτρονική επιλογή συγγραμμάτων

ΣΕΠ 20, 2010

Σημεία από την ομιλία της Υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου:

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου αφορά την Τεχνολογία, την ανάγκη να μπούμε στην έξυπνη εποχή, αλλά αφορά άμεσα και τη λειτουργία, τη ζωή και την εκπαίδευση πολλών ανθρώπων. Αφορά άμεσα 400.000 φοιτητές, 10.000 οικογένειες που εμπλέκονται στις διαδικασίες των μετεγγραφών, αφορά όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, τις διοικητικές τους υπηρεσίες και τον τρόπο λειτουργίας τους, καθώς και πάνω από 1.000 εκδοτικούς οίκους.

Σήμερα ανακοινώνουμε δράσεις οι οποίες έχουν τρεις διαστάσεις:

Ø Αναπτυξιακή διάσταση, γιατί η Τεχνολογία και η εφαρμογή της αλλάζουν τα πάντα προς το καλύτερο, το ταχύτερο και το αποτελεσματικότερο

Ø Οικονομική διάσταση, γιατί γίνεται εξαιρετικά μεγάλη οικονομία χρήματος

Ø Περιβαλλοντική διάσταση, γιατί το computing cloud είναι ένα σύστημα που αλλάζει τα δεδομένα και στο χώρο του περιβάλλοντος.

Ανακοινώνουμε, λοιπόν, 3 νέες δράσεις:

Πρώτη δράση είναι η νέα υπολογιστική υποδομή του Υπουργείου Παιδείας, η οποία βασίζεται στην Τεχνολογία «Cloud Computing», που έχει εγκατασταθεί εδώ και μερικούς μήνες. Είναι ένα υπολογιστικό κέντρο που μαζί με τις προγραμματιζόμενες επεκτάσεις του καλύπτει την υπολογιστική ισχύ του Υπουργείου, όλων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με δυνατότητες να επεκταθεί.

Για να γίνει κατανοητή αυτή νέα υποδομή, σκεφτείτε να λειτουργούν μαζί 1.000 εξυπηρετητές -servers, να συνεργάζονται και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Υπουργείο Παιδείας και στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα.

Είναι ένα διάφανο υπολογιστικό κέντρο που καλύπτει όλη τη χώρα και όλες τις υπηρεσίες, κάνει πολύ μικρότερη την ανάγκη της ανανέωσης του εξοπλισμού και μειώνει σημαντικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση, με δεδομένο ότι είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα που έχουμε με την ανακύκλωση των υπολογιστών.

Υπολογίζεται ότι θα έχουμε 4 εκατομμύρια ευρώ εξοικονόμηση από τους επιμέρους φορείς του Υπουργείου που αφορούν τις προμήθειες και 6 εκατομμύρια ευρώ από τον περιορισμό κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δεύτερη δράση αφορά τις μετεγγραφές των φοιτητών και σπουδαστών. Στόχος είναι η διαδικασία της μετεγγραφής να ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο και όχι το Γενάρη. Με τον τρόπο που θα λειτουργήσει από τις 4 Οκτώβρη όλο το σύστημα κάθε φοιτητής θα μπορεί πολύ απλά πια, μέσα από τον υπολογιστή του κάνοντας την αίτηση, να ολοκληρώνει άμεσα τις διαδικασίες. Ø Δεν χάνεται έτσι το πρώτο εξάμηνο σπουδών που κατά κανόνα έχαναν οι φοιτητές που ζητούσαν μετεγγραφές.

Ø Τελειώνει η ανασφάλεια του πού θα σπουδάσει και οι ανώφελες μετακινήσεις από πόλη σε πόλη και από Ίδρυμα σε Ίδρυμα.

Ø Διευκολύνεται η λειτουργία των Σχολών και των διοικητικών υπηρεσιών των Σχολών που κατανάλωναν όλο το 1ο εξάμηνο σ’ αυτές τις διαδικασίες.

Ø Διευκολύνεται ο φοιτητής, που κάνει όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται ηλεκτρονικά και με πολύ σαφή τρόπο, υπό τη ρητή προϋπόθεση ότι όλα τα στοιχεία που καταθέτει είναι ακριβή. Προσλαμβάνουμε τη δήλωση του κάθε φοιτητή ως απολύτως αληθή. Σε περίπτωση όμως που καταχωρούνται ανακριβή στοιχεία, τότε χάνει το δικαίωμα εγγραφής του.

Ø Απαλλάσσεται η οικογένεια συνολικά από περιττές δαπάνες που μακροπρόθεσμα έχουν επιπτώσεις στο οικογενειακό εισόδημα, αν σκεφτούμε ότι κατά κανόνα τα παιδιά που μετεγγράφονται χάνουν ένα εξάμηνο από τις σπουδές τους.

Ø Και τέλος, η αναλογική κατανομή των μετεγγραφομένων σε ομοειδή τμήματα, όπως είχαμε εξηγήσει στην τροπολογία για τις μετεγγραφές, θα αποσυμφορήσει τα κεντρικά Ιδρύματα, ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία τους.

Η τρίτη δράση είναι το Ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης των δωρεάν παρεχομένων συγγραμμάτων, το σύστημα «Εύδοξος». Στόχος είναι οι φοιτητές να έχουν το σύγγραμμα το οποίο επιλέγουν και το οποίο δίνεται δωρεάν από την πολιτεία στην αρχή της χρονιάς και όχι στο τέλος της.

Το «Εύδοξος» αποτελεί μια τεράστια βάση δεδομένων. Στη βάση αυτή καταγράφονται όλα τα συγγράμματα που προτείνονται από κάθε Πανεπιστήμιο, από κάθε Σχολή, για κάθε μάθημα από κάθε καθηγητή και επίσης περιλαμβάνονται μερικές χιλιάδες συγγράμματα τα οποία είναι ψηφιοποιημένα και η χρήση τους να είναι δωρεάν.

Με το «Εύδοξος» η επιλογή των συγγραμμάτων που επιθυμεί ο φοιτητής γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Με τον κωδικό του μπορεί να μπει σε συγκεκριμένες βάσεις δεδομένων, να δει τα συγγράμματα που υπάρχουν στο έτος σπουδών του, στο μάθημά του, να τα παραγγείλει ηλεκτρονικά και αμέσως να ξέρει το σημείο διάθεσης από το οποίο θα τα παραλάβει.

Με αυτό τον τρόπο για 400.000 και πλέον φοιτητές :

Ø Τα συγγράμματα είναι στη διάθεσή τους από την έναρξη της χρονιάς. Δίδεται τέλος στις ατελείωτες καθυστερήσεις και στις ουρές. Πέρυσι είδαμε πολλές εικόνες στο τέλος της εξεταστικής περιόδου, όχι στην αρχή της χρονιάς, με φοιτητές που περίμεναν για να πάρουν το σύγγραμμα

Ø Δίνεται τέλος στις υποχρεωτικές φωτοτυπίες μέχρι να πάρουν οι φοιτητές τα συγγράμματα, κάτι που καθιστούσε το δωρεάν σύγγραμμα «δώρον άδωρον».

Ø Είναι γνωστά σε όλους και υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στα συγγράμματα που προτείνουν η κάθε Σχολή, το κάθε Πανεπιστήμιο, ο κάθε διδάσκων

Ø Ενσωματώνονται σταδιακά όλα τα ηλεκτρονικά συγγράμματα,

Ø Εξυγιαίνεται η όλη διαδικασία διάθεσης των δωρεάν συγγραμμάτων. Θεωρώ ότι θα μπει δια παντός τέλος στα τεράστια προβλήματα αποθηκών και αιθουσών γεμάτες με τόνους βιβλίων, τα οποία το μόνο που προσπαθούσαν να κάνουν τα Ιδρύματα, ήταν πώς θα τα «ξεφορτωθούν» για να ελευθερώσουν τους χώρους, ενώ ήταν συγγράμματα που πλήρωνε ο ελληνικός λαός.

Ø Απλοποιούνται δραστικά οι διαδικασίες επιλογής, παραγωγής, διακίνησης και εκκαθάρισης των λογαριασμών,

Ø Ανοίγει ο δρόμος για τις επιστημονικές και διαδικτυακές κοινότητες φοιτητών και διδασκόντων.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός πως γίνεται ένα τεράστιο βήμα ώστε να πιάνουν τόπο τα χρήματα του ελληνικού λαού, να χτυπήσουμε κάθε σπατάλη και να μειώσουμε όσο γίνεται το τεράστιο ποσό των 60.000.000 ευρώ, που δίνεται κάθε χρόνο για συγγράμματα, χωρίς να υπάρχει στο τέλος ούτε απολογισμός, ούτε έλεγχος πόσα δόθηκαν, σε ποιους και με ποιο τρόπο.

Όλη αυτή η εργασία που παρουσιάζεται σήμερα δεν είναι μια ανακοίνωση προθέσεων. Είναι ένα έργο που ξεκίνησε τον Γενάρη, που έγινε με πάρα πολλή δουλειά από τον Ειδικό Γραμματέα, τον κ. Παπάζογλου, με τη συνεργασία του ΕΔΕΤ, του κ. Τσανάκα που είναι στο Υπουργείο μας.

Χρειάστηκε νομοθετική ρύθμιση και είχαμε νομοθετική ρύθμιση και στο νομοσχέδιο του Μαΐου και του Αυγούστου. Έγινε πολλή δουλειά, λάβαμε υπόψη εμπειρία άλλων χωρών, έγιναν πολλές δοκιμές ώστε να είμαστε έτοιμοι σήμερα και να το παρουσιάσουμε αλλά και στις 4 Οκτωβρίου να είναι στη διάθεση όλων των φοιτητών και να αρχίσει μια νέα περίοδος και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που είναι απολύτως αναγκαία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο ONE CHANNEL με τον Μάνο Νιφλή

ΝΟΕ 5, 2024

Συνέντευξη στο voria.gr και τον Γιώργο Χατζηλίδη

ΟΚΤ 4, 2024

Συνέντευξη στο Βήμα και τη Μυρτώ Λοβέρδου

ΟΚΤ 4, 2024