«Η χώρα χρειάζεται νέο καπετάνιο»

ΜΑΡ 22, 2009

 

Συνέντευξη Άννας Διαμαντοπούλου στην εφημερίδα “Real News” και στην Κάτια Μακρή

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ επιστρέφει από τις Βρυξέλλες με νέο πακέτο αφαίμαξης», λέει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα Παπαθανασίου «άδικα κι αντιαναπτυξιακά». Η επικεφαλής του κόμματος για θέματα παιδείας αντιδρά στην ποινικοποίηση της κουκούλας, εκτιμώντας ότι η μονομερής αυτή λογική αποκαλύπτει τον «αρραβώνα Δεξιάς και Ακροδεξιάς». Επίσης ζητά από τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το άσυλο και να μην μετακυλούν στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ κάνει άνοιγμα στον Αλέξη Τσίπρα για διάλογο στην παιδεία: «Ας μην αφήνουμε ελεύθερο χώρο στη συντήρηση» τον προτρέπει…

«Η χώρα χρειάζεται νέο καπετάνιο»

1. Ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε τελικά την έκτακτη εισφορά για υψηλά εισοδήματα και τις μηδενικές αυξήσεις στο δημόσιο. Θα μπορούσε οποιαδήποτε κυβέρνηση να αποφύγει την επιβολή τέτοιων μέτρων εν μέσω οικονομικής κρίσης;

 

Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Ο πρωθυπουργός σπατάλησε έξι μήνες, έκανε ανασχηματισμό, μας εξέθεσε παγκοσμίως και το μόνο που κατάφερε ήταν να επιστρέψει στο «Βατερλώ» της ΔΕΘ. Τι Αλογοσκούφης, τι Παπαθανασίου λοιπόν; Όλα παραπέμπουν εν τέλει στον Καραμανλή.

Τα συγκεκριμένα μέτρα μειώνουν ακόμα περισσότερο τη ζήτηση. Πλήττουν τη μεσαία τάξη η οποία έχει χρόνια τώρα μείωση του εισοδήματος με υψηλό πληθωρισμό και έλλειψη ευκαιριών. Είναι έκτακτα, άδικα δεν δημιουργούν ανάπτυξη ούτε αλλάζουν δομές. Ως εκ τούτου θα κριθούν πάλι ανεπαρκή από τις Βρυξέλλες και η κυβέρνηση θα επιστρέψει με νέο πακέτο αφαίμαξης προσπαθώντας να κλείσει τρύπες που συνεχώς θα διευρύνονται και χωρίς καμία προοπτική.

 

2. Η δική σας ατζέντα για μία διαφορετική αναπτυξιακή λογική της χώρας, αν εφαρμοστεί θα φέρει αποτελέσματα σε δύο ή τρία χρόνια. Στο μεταξύ πως θα εισρεύσουν έσοδα στα κρατικά ταμεία; Δεν θα αναγκαστείτε να φορολογήσετε και ποια εισοδήματα;

 

Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που κανείς δεν μπορεί να υπόσχεται μαγικές αλλαγές. Συνθήματα και μεγαλοστομίες προσλαμβάνονται αρνητικά

Στη κρίση καλούνται να συνεισφέρουν δίκαια όλοι όσοι μπορούν, προς όφελος όλων όσων έχουν ανάγκη. Πως γίνεται λοιπόν να επιβαρύνεται αυτός που παίρνει 1700 ευρώ, και να μην φορολογούνται έκτακτα, τα υπερκέρδη μεγάλων επιχειρήσεων, π.χ. των τραπεζών;

Η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών περνά μέσα από μέτρα όπως η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η αντιμετώπιση της σπατάλης, ο περιορισμός της ανεξέλεγκτης φαρμακευτικής δαπάνης στα ασφαλιστικά ταμεία, και επιτέλους η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Περνά μέσα από δημόσια δαπάνη με την αξιοποίηση 8 δις ευρώ σε μια διετία (35% των πόρων του ΕΣΠΑ), που μένουν αναπορρόφητα, αντί να τονώνουν την αγορά, να δίνουν δουλειά και να εξασφαλίζουν ανάλογα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

 

3. Με το ρυθμό που καλπάζει η ανεργία , μπορεί οι χειρότεροι φόβοι για 120.000 απολύσεις μέσα στο 2009 να επιβεβαιωθούν. Ποια είναι η δική σας πρόταση για τον περιορισμό του φαινομένου;

 

Σε περίοδο κρίσης ο «υπέρ πάντων αγών» είναι η προστασία του ανέργου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Καταθέσαμε πρόταση Νόμου στη Βουλή για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων που προσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις και προτείναμε αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70%. Παράλληλα πρέπει να σταματήσουμε τη γενίκευση του φαινομένου των διαθεσιμοτήτων και της μείωση του ωραρίου με αντίστοιχη μείωση αποδοχών που παρατηρούνται τελευταία και στη χώρα μας. Με παρέμβαση της πολιτείας πρέπει να επιβληθεί ο διάλογος και η συλλογική διαπραγμάτευση.

 

4. Η ανασφάλεια των πολιτών ή η οικονομία θεωρείτε ότι κοστίζουν περισσότερο στην κυβέρνηση;

 

Στην Ελλάδα σήμερα, οι πολίτες και «στερούνται και φοβούνται». Το κόστος είναι υψηλό και δυστυχώς όχι μόνο για την κυβέρνηση. Είναι για τους πολίτες και για την χώρα που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

 

5. Η ποινικοποίηση της κουκούλας ,όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση ή η λειτουργία καμερών ασφαλείας στους δρόμους, όπως εισηγείται η Ντόρα Μπακογιάννη θα βοηθήσουν στο να αισθανθούν πιο ασφαλείς οι πολίτες;

 

Ούτε το ένα , ούτε το άλλο. Αλλά ούτε και κάποιος συνδυασμός αποσπασματικών μέτρων δεξιάς έμπνευσης μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Είναι εξαιρετικά σύνθετα – ειδικά στην Αθήνα, και απαιτούν συντονισμένες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ξεκινούν από την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και κάθε είδους λαθρεμπορίου και φθάνουν μέχρι την παράνομη μετανάστευση, την εμπορία ανθρώπων και την αναρχοτρομοκρατία. Μέτρα δημόσιας τάξης μόνο ως μέρος ενός σχεδίου μπορούν να αποδώσουν, γιατί από μόνα τους είναι προκλητικά και αδιέξοδα.

Στη μονομερή αυτή λογική αποκαλύπτεται και ο αρραβώνας «δεξιάς – ακροδεξιάς». Νόμος και τάξη χωρίς κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη.

 

6. Μέσα από αυτή τη συζήτηση , άνοιξε πάλι κουβέντα για το άσυλο, με μεταφορά και πάλι ευθυνών από την πολιτική στα Πανεπιστήμια και τανάπαλι. Τι πρέπει να γίνει;

 

Το άσυλο έχει ένα ισχυρό συμβολισμό για τους αγώνες για την δημοκρατία στη χώρα μας. Επιβάλλεται η προστασία του και με την εφαρμογή του νόμου. Θεωρώ όμως υποκριτικό να ρίχνουμε τις ευθύνες μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ως πολιτικά κόμματα – και φυσικά η κυβέρνηση – οφείλουμε υπεύθυνα εκ των προτέρων να υποστηρίξουμε τις αποφάσεις των πανεπιστημιακών αρχών για την παρέμβαση δημόσιας αρχής όταν υπάρχει θέμα. Εμείς ως κόμμα το κάναμε. Πρόσφατα σημαντικά στελέχη του Συνασπισμού εξέφρασαν ανάλογες απόψεις.

 

7. Ο Αλ. Τσίπρας σας επιτέθηκε και προσωπικά για την παρουσία σας στον εθνικό διάλογο για την παιδεία. Τελικά αντί να έρχεστε πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ, απομακρύνεστε;

 

Η συναίνεση είναι μια δύσκολη και συχνά αδύνατη διαδικασία αλλά τα κόμματα δεν μπορεί να αρνούνται το διάλογο. Το να πετάμε πέτρες απέξω προς τα μέσα αποτυπώνει τη λογική του εύκολου, καθολικού και σταθερού όχι. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που κατέθεσε την συνολική πρόταση του για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, διεξάγοντας παράλληλα μια πανεθνική διαβούλευση.

Αυτό που έχω να επισημάνω στον Πρόεδρο του Συνασπισμού είναι ότι σε ένα διάλογο που αφορά άμεσα την κοινωνία, όποιος αφήνει χώρο ελεύθερο στη συντήρηση, παίρνει και το βάρος της ευθύνης.

Χρέος μας είναι να καταθέτουμε προτάσεις και να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας ισχυρής προοδευτικής πρότασης για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, και σε αυτό τον καλούμε.

 

Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ

 

8. Το ραντεβού Παπανδρέου- Σημίτη ήταν κάτι που έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα; Σας βοηθάει εκλογικά το τέλος της εσωκομματικής κρίσης με τον Κ.Σημίτη;

 

Το τέλος μιας κρίσης σε ένα κόμμα , πόσο μάλλον όταν αυτή αφορά τις σχέσεις ενός πρώην και ενός επόμενου Πρωθυπουργού , μόνο θετικά προσφέρει στην Χώρα και την παράταξη.

 

9. Παρά το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ , ο Γ. Παπανδρέου υπολείπεται σε ηγετικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι πρόβλημα για το κόμμα;

Παρά τα δημοσκοπικά ηγετικά χαρακτηριστικά του κ. Καραμανλή, το καράβι ανεμοδέρνει πέφτοντας από τα βράχια της διαφθοράς, στους υφάλους της πρώτης και δεύτερης επιτήρησης. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο καπετάνιο. Και αυτός θα είναι ως πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, που μέσα από την πορεία του εξέπεμψε πολιτικό στίγμα και άφησε διακριτό έργο απ’ όπου πέρασε. Σ’ αυτά κρίνονται οι ηγέτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη Άννας Διαμαντοπούλου στη Real News

ΔΕΚ 15, 2024

Συνέντευξη στο ONE CHANNEL με τον Μάνο Νιφλή

ΝΟΕ 5, 2024

Συνέντευξη στο voria.gr και τον Γιώργο Χατζηλίδη

ΟΚΤ 4, 2024