Συνέντευξη στον «ΑΘΗΝΑ 9.84», στο Βασίλη Πάικο και στον Άγγελο Μόσχοβα

ΦΕΒ 25, 2009

«Πραγματικά στο χώρο της Παιδείας δεν μπορεί να συνεχίσει το “ράβε – ξήλωνε” και ό,τι έχει κανείς στο μυαλό του να το εφαρμόζει και να “ξηλωθεί” μετά από λίγο και ξανά και να έχουμε το αποτέλεσμα που έχουμε. Πάρα πολλά χρόνια γίνεται αυτό το πράγμα, έχουμε πια πολύ μεγάλες εμπειρίες. Ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία δεν πάει άλλο. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει; Να υπάρξει -συμφωνώ απολύτως- μια ευρύτατη συναίνεση και πολιτική και κομματική, άρα κανένας δεν έχει την απόλυτη και σωστή γνώση. Σωστό είναι να καθίσουμε όλοι μαζί, να διαμορφώσουμε αυτά που πρέπει να υπάρξουν για τα επόμενα χρόνια. Για αυτό και διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή και σε ένα πολύ δύσκολο πολιτικό περιβάλλον την πρόθεση μας να συμμετέχουμε στον διάλογο και όχι μόνο αυτό. Είπαμε ότι αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί με το ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση και ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί στη Βουλή ότι αυτή τη φορά θα συμμετέχει και αυτός…»

Αθήνα 25-02-09

Η βουλευτής του ΠαΣοΚ, Πολιτική Εκπρόσωπος για Θέματα Παιδείας, ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Βασίλη Πάικο και Άγγελο Μόσχοβα. Μεταξύ άλλων είπε:

 

 

* Για τα μέτρα στην Παιδεία:

«Πραγματικά στο χώρο της Παιδείας δεν μπορεί να συνεχίσει το “ράβε – ξήλωνε” και ό,τι έχει κανείς στο μυαλό του να το εφαρμόζει και να “ξηλωθεί” μετά από λίγο και ξανά και να έχουμε το αποτέλεσμα που έχουμε. Πάρα πολλά χρόνια γίνεται αυτό το πράγμα, έχουμε πια πολύ μεγάλες εμπειρίες. Ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία δεν πάει άλλο. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει; Να υπάρξει -συμφωνώ απολύτως- μια ευρύτατη συναίνεση και πολιτική και κομματική, άρα κανένας δεν έχει την απόλυτη και σωστή γνώση. Σωστό είναι να καθίσουμε όλοι μαζί, να διαμορφώσουμε αυτά που πρέπει να υπάρξουν για τα επόμενα χρόνια. Για αυτό και διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή και σε ένα πολύ δύσκολο πολιτικό περιβάλλον την πρόθεση μας να συμμετέχουμε στον διάλογο και όχι μόνο αυτό. Είπαμε ότι αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί με το ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση και ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί στη Βουλή ότι αυτή τη φορά θα συμμετέχει και αυτός».

 

Ερώτηση: Ωστόσο λέτε ότι ο διάλογος με τον τρόπο που γίνεται, με την φόρμα που υπάρχει από τον κ. Σπηλιωτόπουλο δεν σας πείθει;

Απάντηση: «Δεν θέλω να προκαταβάλλω απολύτως τίποτα. Θέλω να σας πω ότι δεν έχει ξεκινήσει κάτι και ότι δεν είναι το καλύτερο αυτό που συνέβη, δηλαδή το να έχουμε δύο πανεπιστημιακούς να διαπληκτίζονται δημοσίως για τις απόψεις τους, διότι οι πανεπιστημιακοί, οι τεχνοκράτες, σημαντικοί άνθρωποι που γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα, πρέπει να λειτουργούν με βάση πολιτικές κατευθύνσεις».

 

 

* Για «Καποδίστρια» στα πανεπιστήμια:

 

«Αυτό το θέμα δεν το έχουμε διατυπώσει στο πρόγραμμα, το μελετάμε και θα σας πω τι ακριβώς είναι αυτό. Υπάρχει ένα σχέδιο για τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, με πολύ μικρό αριθμό περιφερειών, μια νέα προσέγγιση όλου του ελληνικού κράτους. Αυτό πρέπει να συμβεί και με τα πανεπιστήμια. Έχουμε είκοσι τρία πανεπιστήμια και δεκαεπτά Τ.Ε.Ι. Είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Να θυμίσω ότι χτες ανακοινώθηκαν τρεις νέες σχολές και δεκατρία νέα Τ.Ε.Ι., με μείωση του προϋπολογισμού. Αυτό πρέπει να σταματήσει από όλους. Και το ζητούμενο είναι να πάμε σε ένα νέο σχεδιασμό μεγάλων ισχυρών πανεπιστημίων, ώστε να μπορεί να έχουν και καλύτερη διοίκηση και καλύτερη χρηματοδότηση και οικονομία κλίμακας και αυτό βεβαίως να συνοδευτεί με τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας. Βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη πολύ μεγάλων αλλαγών στη χώρα».

 

 

…/…

 

*Για ευρωψηφοδέλτιο:

Ερώτηση: Πρέπει να είναι πολιτικό το ψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ στις ευρωεκλογές;

Απάντηση: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν θα είναι πολιτικό. Πρέπει να έχει ανθρώπους με βαθιά πολιτική αντίληψη και με πολιτική εμπειρία. Δεν το συζητώ. Τι θα βάλουμε, στελέχη χωρίς πολιτική εμπειρία; Τι θα βάλουμε, σταρ; Δεν είναι δυνατόν».

 

Ερώτηση: Να σας ζητήσω να απαντήσετε συγκριτικά με το προηγούμενο ευρωψηφοδέλτιό σας;

Απάντηση: «Έχει γίνει πολύ κριτική για το προηγούμενο ευρωψηφοδέλτιο. Να θυμίσω ότι από τους ανθρώπους που μπήκαν στο προηγούμενο ευρωψηφοδέλτιο -που ήταν νέοι και άγνωστοι- όταν μπήκαν, οι τέσσερις από αυτούς έχουν εκλεγεί με σταυρό στην περιφέρεια. Δεν είναι σημαντικό αυτό ως εξέλιξη και ως δικαίωση;».

 

Ερώτηση: Άρα να επαναληφθεί το πείραμα εκείνο;

Απάντηση: «Δεν θα πρέπει να επαναληφθεί με τα χαρακτηριστικά της μαζικής ανανέωσης ανθρώπων, οι οποίοι δεν είχαν όλοι τους εμπειρία -και για αυτό έγινε η κριτική- όμως στην πορεία αποδείχθηκε ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δυνατότητες. Επειδή οι Ευρωεκλογές είναι κρίσιμες και για το ευρωπαϊκό διακύβευμα, διότι αυτή τη στιγμή αλλάζει η Ευρώπη -σας θυμίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα στρατηγικό χάος, με κάθε εβδομάδα να έχουμε μια επιμέρους συνάντηση αρχηγών, με διαφωνίες και καταγγελίες από όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα- πρέπει λοιπόν να υπάρξει…».

 

Ερώτηση: …εσείς θα πηγαίνατε αν σας το ζητούσε ο κ. Παπανδρέου;

Απάντηση: «Νομίζω ότι έχω κάνει έναν πολύ μεγάλο κύκλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά, κοιτάξτε, κανένας δεν δικαιούται να λέει “ναι” και “όχι”. Επειδή τα στελέχη πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι διατάσσονται σε περιόδους μάχης, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα κάνει τις επιλογές που πρέπει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο ONE CHANNEL με τον Μάνο Νιφλή

ΝΟΕ 5, 2024

Συνέντευξη στο voria.gr και τον Γιώργο Χατζηλίδη

ΟΚΤ 4, 2024

Συνέντευξη στο Βήμα και τη Μυρτώ Λοβέρδου

ΟΚΤ 4, 2024