Δημοσιογράφος: Να μας πείτε λίγα παραπάνω στοιχεία για το Εθνικό Συμβούλιο Γλώσσας. Τι ακριβώς είναι;
Υπουργός: Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, και με τη συνεργασία του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ξεκινούμε μια μεγάλη πρωτοβουλία και προσπάθεια, που αφορά την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας, με ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που αφορά και το εσωτερικό και το εξωτερικό.
Στο εσωτερικό, είναι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας από το δημοτικό μέχρι και το Πανεπιστήμιο, η επένδυση στην ελληνική γλώσσα και την ιστορία, είναι η μεγάλη προσπάθεια που αφορά την ενσωμάτωση των παλιννοστούντων και μεταναστών μέσα από τη γνώση της ελληνικής γλώσσας και στο εξωτερικό, τέλος είναι η προώθηση υποστήριξης της ελληνομάθειας με οργανωμένο και συγκεκριμένο τρόπο, και στους απόδημους αλλά και σε όλους όσους θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα.
Στη σημερινή δύσκολη εποχή, στην Ελλάδα και σε όλο το κόσμο, η γλώσσα μας με τον πλούτο της και την ιστορία της, είναι για το λαό μας πηγή αυτοπεποίθησης και ταυτότητας . Στις επτά ομάδες που οργανώσαμε με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, με σημαντικούς επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα μελετηθούν όλα αυτά και θα γίνουν προτάσεις. Πρέπει όμως να υπάρχουν και θεσμοί που θα υποστηρίξουν αυτή την εθνική στρατηγική.
Προτείνουμε στο Εθνικό Συμβούλιο για την Ελληνική Γλώσσα, που θα είναι το επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας, να συμμετέχουν μεγάλου κύρους προσωπικότητες και να ορίζει την εθνική στρατηγική στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Στόχος μας είναι ένας οργανισμός, ένα ινστιτούτο, με την μετεξέλιξη υπαρχόντων, όχι κατ’ ανάγκην με τη δημιουργία καινούργιου, ένας οργανισμός, όπως είναι για παράδειγμα το Goethe ή το Βρετανικό Συμβούλιο που θα υποστηρίζει την ελληνική γνώση και την ελληνοφωνία. Το Ινστιτούτο Λόγος, θα πρέπει να δημιουργήσει ένα εθνικό δίκτυο, με τα 400 σημεία, όπου τρόπο διδάσκεται η ελληνική γλώσσα σήμερα στο κόσμο. Υπάρχει και μία πρόταση, η οποία σήμερα στο συνέδριο, για τη δημιουργία μιας δομής μέσα στην Κυβέρνηση -που μπορεί να είναι μια Ειδική Γραμματεία- που να συνδυάζει και να συντονίζει όλες τις στρατηγικές για την ελληνική γλώσσα.
Δημοσιογράφος: Τι αλλαγές σχεδιάζετε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση;
Υπουργός: Χθες, στη σύνοδο των Πρυτάνεων έγινε η ανακοίνωση του 1ου σχεδίου για τις αλλαγές στο Πανεπιστήμιο. Αυτές αφορούν το μοντέλο διοίκησης του Πανεπιστημίου, αφορούν τη διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου, τη σχέση του με το κόσμο, αφορούν το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τον τρόπο λειτουργίας και στην εκπαίδευση και στην έρευνα των Πανεπιστημίων, καθώς και τη νέα λειτουργική ενοποίηση στη χωροταξική αναδιάρθρωση. Στα τέλη Αυγούστου, που θα γίνει μια πολύ μεγάλη συνάντηση Ελλήνων και ξένων, θα ξεκινήσει η επίσημη διαβούλευση, και θα κατατεθεί το σχέδιο το Σεπτέμβρη, ώστε να προχωρήσουμε μετά στο νομοσχέδιο.
Δημοσιογράφος: Τίθεται θέμα κατάργησης ασύλου;
Υπουργός: Μιλάω για τη μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια. Δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Η μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια αφορά την ουσία της αλλαγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Δημοσιογράφος: Και γενικά με τη χρηματοδότηση;
Υπουργός: Η χρηματοδότηση του ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου γίνεται από το ελληνικό κράτος και θα γίνεται.
Δημοσιογράφος: Θέλουμε μια δήλωση για το ασφαλιστικό. Αποδέκτες πολλών παραπόνων τις τελευταίες μέρες.
Υπουργός: Η Κυβέρνηση παρέλαβε το ασφαλιστικό σύστημα στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το ασφαλιστικό σύστημα είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση της δύσης αλλά και του ελληνικού λαού. Στόχος μας και προσπάθειά μας είναι να στηρίξουμε και να διασώσουμε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Κυβέρνηση.